Preotul Traian Mazare, de la Biserica "Sfintii Constantin si Elena" din Braila, care a fost filmat in timp ce brusca un bebelus in timpul slujbei de botez, imagini care au aparut pe internet, a fost suspendat miercuri, pentru o perioada de 30 de zile, potrivit unui comunicat remis de Arhiepiscopia Dunarii de Jos si citat de Agerpres.

Preot brailean care bruscheaza un bebelusFoto: Captura YouTube

"Ca urmare a tulburarilor produse in ziua de 28 octombrie 2017, cu ocazia savarsirii Tainei Sfantului Botez la Biserica Sfintii Imparati din municipiul Braila, potrivit procedurilor canonice si statutare bisericesti, in data de 1 noiembrie 2017 a avut loc cercetarea disciplinara a preotului paroh Traian Mazare. Rezultatele cercetarii au confirmat gesturi nepotrivite si o atitudine inadecvata a preotului in timpul oficierii slujbei Tainei Botezului. Urmare celor constatate, Permanenta Consiliului Eparhial a analizat cu atentie toate aspectele situatiei create si a aplicat sanctiunea prevazuta de art. 5 (A), alin. (1), lit. i) din Regulamentul Autoritatilor Canonice Disciplinare si al Instantelor de Judecata ale Bisericii Ortodoxe Romane, respectiv oprirea (...) de la savarsirea unor lucrari sfinte timp de 30 de zile a preotului in cauza", se arata in comunicat.

In urma imaginilor aparute marti pe internet, Arhiepiscopia Dunarii de Jos si-a exprimat regretul pentru "atitudinea nepotrivita a preotului slujitor" si si-a cerut iertare "familiei si credinciosilor", anuntand declansarea unei anchete in cazul respectivului preot.

Politia a deschis dosar penal

De asemenea, politistii de la Inspectoratul Judetean de Politie Braila au deschis dosar penal pentru lovire sau alte violente in cazul preotului, informeaza News.ro.

Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Braila, Laura Dan, dosarul penal vizeaza faptele de lovire sau alte violente, cercetarile fiind continuate de politistii de la Investigatii Criminale.

In imaginile care au aparut pe internet se poate observa cum un preot bruscheaza un bebelus, scena fiind surprinsa in timpul unui botez oficiat la biserica "Sfintii Constantin si Elena" din Braila. Preotul paroh Traian Mazare a fost filmat vizibil nervos pentru ca bebelusul plange, dar si pentru ca, la un moment dat, inainte de a-l baga in cristelnta, il apuca de vesmintele preotesti. Nervos, preotul refuza initial sa-l mai scufunde in cristelnita pe micut, duce copilul pe masa de unde l-a luat si incearca sa-si aranjeze vesmintele, care i se agata de cap. In final, preotul scufunda violent bebelusul, acoperind cu putere gura copilului care continua sa planga. Intreaga filmare a aparut pe internet si a atras mii de critici la adresa preotului.

Preotul a declarat ca a respectat intocmai canoanele bisericesti, iar reactiile sale nervoase au fost determinate de atitudinea dascalului, care nu l-a ajutat in timpul slujbei.