Vantul puternic a inceput sa produca pagube in tara, duminica, mai multe gospodarii ramanand fara energie electrica, dupa ce meteorologii au emis inca de sambata Cod galben de vant, ploi si temperaturi scazute, dar si un Cod Portocaliu de ninsori viscolite la munte. Vremea rea ingreuneaza in anumite zone si traficul rutier, mai multe drumuri fiind inchise temporar.

Ninsoare pe DJ184Foto: Facebook - Gabriel Valer-Zetea

Update 19.27: Ninsorile si viscolul au afectat12 localitati din 6 judete, producand probleme la nivelul alimentarii cu energie electrica, dar si inchiderea sau blocarea unor cai rutiere, informeaza Ministerul Afacerilor Interne.

Update 17.54: in judetul Timis, traficul rutier este oprit pe DN6 Sinnicolau Mare ¬ Timisoara, pe raza comunei Lovrin, din cauza unui accident in care au fost implicate doua autoturisme.

Se estimeaza ca in aproximativ 30-45 de minute traficul sa fie reluat.

Update 17.45: In Harghita, incepand cu ora 13.30 DN 13B, intre Praid si Joseni, in zona Pasului Bucin, a fost inchis din cauza vantului puternic, iar doua echipaje de la detasamentele de pompieri Gheorgheni si Odorheiu Secuiesc intervin pentru degajarea copacilor cazuti pe sosea, relateaza News.ro . De asemenea, este blocat, din jurul orei 11.00, si DN 12C, intre Lacul Rosu si Gheorghieni, unde de asemenea au cazut copaci pe partea carosabila.

TransRarau a fost inchis temporar duminica dupa-amiaza din cauza vremii nefavorabile, iar DN17B este blocat pe un sens de mers in localitatea Dorna Arini, dupa ce mai multi bolovani au cazut de pe un versant, relateaza Agerpres. De asemenea, peste 4.600 de gospodarii au ramas fara energie electrica in Suceava.

La aceasta ora, in judetul Mures, aproximativ 1.000 de consumatori din opt localitati au ramas duminica dupa amiaza fara curent electric, relateaza Agerpres.

De asemenea, in judetul Neamt, aproximativ 3.000 de gospodarii din judetul Neamt nu sunt alimentati, duminica, cu energie electrica.

Potrivit sursei citate, ca urmare a conditiilor meteo nefavorabile, la ora 13,00 erau 2.908 consumatori nealimentati cu energie electrica in comunele Podoleni, Zanesti si Tarcau.

In Maramures, DJ 184 pe conexiunea Cavnic-Pasul Rotunda (1.000 metri altitudine) - Ocna Sugatag, drum care traverseaza Muntii Gutai, a fost inchis, duminica dupa amiaza, dupa ce in urma cu cateva ore, traficul se desfasura pe un singur sens din cauza copacilor cazuti pe carosabil.

In Pasul Tihuta, situat la cota 1.200, la limita dintre judetele Bistrita-Nasaud si Suceava, traficul rutier se desfasoara in conditii de ninsoare viscolita, potrivit unei informari remise duminica de Institutia Prefectului.

Pentru a evita formarea poleiului, pe DN 17, in Pasul Tihuta, drumarii au imprastiat sare.

Administratia Nationala de Meteorologie a emis o avertizare cod galben si cod portocaliu de vant intens, disconfort termic, precipitatii mixte in nord, nord-est si centru, incepand de duminica, ora 10,00, pana luni, ora 23,00.

In unele judete, au fost convocate deja Comitetele pentru Situatii de Urgenta, cum e cazul judetului Mures.