Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii, Kiril, a sosit joi la Bucuresti, pentru o vizita de trei zile, prilej cu care si-a exprimat bucuria de a pasi pe pamant romanesc si a subliniat valorile ortodoxe comune ale popoarelor roman si rus, anunta Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

'Sunt foarte bucuros sa pasesc pe pamantul Romaniei. (...) Valorile Ortodoxiei sunt comune pentru romani, pentru Romania, pentru rusi, pentru Rusia si pentru toti ceilalti ortodocsi. Relatiile bune intre oameni pot fi doar atunci cand ei au valori comune', a spus Patriarhul Kiril.

La sosirea pe Aeroportul Otopeni 'Henri Coanda', inaltul ierarh a fost intampinat de Patriarhul BOR, Daniel.

Patriarhul Daniel nu s-a consultat nici cu presedintele, nici cu premierul Romaniei inainte de a-l invita in Romania pe Patriarhul Kiril al Rusiei, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Patriarhul Daniel ar fi informat doar autoritatile romane ca l-a invitat in Romania pe seful bisericii ortodoxe ruse si ca acesta a acceptat invitatia.

Kiril se afla in Romania in perioada 26-28 octombrie, aceasta fiind prima vizita a unui patriarh rus dupa Revolutia din 1989. Astazi, el participa la pelerinajul la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. Vineri va participa la liturghia de Sfantul Dimitrie cel Nou, alaturi de alti patriarhi din regiune. Patriarhul Kiril va aduce un fragment din Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Serafim de Sarov, care va fi dăruit comunităţii ortodoxe ruse din Bucureşti. Kiril si ceilalti patriarhi au fost invitaţi in Romania de Patriarhul Daniel în contextul Anului Comemorativ din Patriarhia Română dedicat apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului şi al aniversării a 10 ani de patriarhat ai Preafericitului Daniel.

Patriarhul Kiril este un personaj public controversat in Rusia. El a fost dovedit colaborator al politiei politice sovietice (KGB), iar presa a documentat pe larg legaturile lui cu Kremlinul. Vizita in Romania vine pe fondul nemultumirii exprimate de o parte a clerului roman fata de participarea Bisericii Ortodoxe Romane la Sinodul pan-ortodox din Creta, boicotat de Biserica Ortodoxa Rusa