Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a anuntat joi in sedinta de guvern schimbarea radicala a politicii fiscale. Misa a anuntat scaderea de la 16% la 10% a impozitului pe venit, incluzand pe langa veniturile salariale si venituri din pensii, chirii, dobanzi etc. In paralel, Misa a anuntat trecerea majoritatii contributiilor din sarcina angajatorilor in sarcina angajatilor, dar si pastrarea unei contributii de 2,25% din salariul brut in sarcina firmelor (fosta taxa de solidaritate, redenumita contributia asiguratoare pentru munca).

Ionut MisaFoto: Agerpres

In paralel, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat cresterea salariului minim brut la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018.

Vezi mai jos transcrierea principalelor declaratii facute de Ionut Misa:

- Impozitul pe venit scade de la 16% la 10% pentru veniturile salariale si pentru alte venituri: pensii, chirii, dobinzi, activit agricole, venituri independente, drepturi de autor (inclusiv jurnalisti)

- Cresterea cu 60% a deducerilor pensonale pentru romanii cu venituri mici

- Reducereaa contributiilor sociale si trecerea in sarcina salariatilor: scad cu 2 puncte procentuale; din totalul de 39,25% platite azi la un salariu brut vor ajunge la 37,25%. Din totalul de 22,75% contributii platite in dreptul firmei, 20 puncte procentuale trec in dreptul salariatului. In totalul din salariul brut, 35% vor fi contributii platite de angajator in numele salariatului, deci vor fi mai multi bani pentru sanatate si pensii.

Contributiile ramase in sarcina angajatorului, respectiv 2,75% dupa transferul de 20 de puncte procentuale la salariat, scad la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente, concediu medical, creante salariale. Toate acestea vor fi cuprinse intr-o singura contributie, numita contributia asiguratoare pentru munca".

- O alta simplificare e reducerea numarului de contributii de la 9 la 3. Contributia pentru pensie (CAS) platita pentru salariat, contributia pentru sanatate (CASS) platita pentru salariat, si contributia asiguratoare pentru munca suportata de angajator.

- Scad contributiile pentru pensie pentru conditii speciale sau deosebite de munca: CAS pentru conditii deosebite de munca scade de la 31,3% la 29%. CAS pentru conditii speciale de munca scade de la 36,3% la 33%, cu 3,3 pp.

- O alta masura din Codul Fiscal: romanii cu activitati independente nu vor mai plati contributii sociale raportate la sumele obtinute din aceste activitati, ci calculate la nivelul salariului minim pe economie.