Repatrierea in statele europene de origine a cel puțin 5.600 de jihadiști care locuiesc în zone controlate de Statul Islamic (ISIS) din Irak și Siria reprezintă o "provocare uriaşă pentru securitate", subliniază un raport al centrului Soufan, citat de ziarul belgian Le Vif si preluat de Rador.

"Până în prezent, cel puțin 5.600 de cetățeni sau rezidenți din 33 de țări s-au întors acasă. Acestora li se adaugă un număr necunoscut de persoane venite din alte țări, ceea ce reprezintă o provocare imensă atât pentru securitate, cât și pentru aplicarea legii", afirmă această organizaţie specializată în probleme de securitate.

Califatul proclamat în 2014 de ISIS în Irak și Siria, cu o suprafață egală cu cea a Italiei, a pierdut 85% din teritoriu datorită unei ofensive fără precedent, condusă de forțe susținute de Statele Unite sau Rusia.

Ţinând cont de "cohorta de peste 40.000 de străini veniţi din 110 țări pentru a se alătura ISIS înainte și după proclamarea Califatului în iunie 2014 (...), este inevitabil ca unii să rămână atașați unei forme de jihad violent popularizat de ISIS și Al-Qaeda", precizează Soufan.

"De asemenea, este clar că oricine dorește să continue lupta, va găsi calea să o facă", notează Centrul.

Conform organizaţiei Radicalisation Awareness Network (RAN), citată în raport, cel puțin 30% din cei circa 5.000 de cetățeni ai Uniunii Europene, care au plecat în Siria și Irak, s-au întors acasă.

Potrivit președintelui rus Vladimir Putin, 10% dintre cei 9.000 de luptători veniţi din Rusia și fostele republici sovietice au făcut același lucru.

La rândul său, Centrul Soufan indică faptul că din Rusia au venit cei mai mulţi jihadiști (3.417), ţara situându-se înaintea Arabiei Saudite (3.244), Iordaniei (3.000), Tunisiei (2.962) și Franței (1.910).

De altfel, studiul evidențiază şi problema femeilor și copiilor care au aderat la ISIS.

Totodată, el remarcă faptul că politica guvernamentală față de întoarcerea jihadiștilor are ca rezultat, în general, incarcerarea, "care nu face altceva decât să amâne problema" sau reabilitarea și reintegrarea, "dar este de notorietate faptul că aceste programe sunt greu de conceput şi de pus în aplicare".

Prin urmare, Soufan trage o concluzie pesimistă. "Problema identității, lipsa încrederii în instituțiile guvernamentale și în politica tradițională, pe care ISIS a ştiut să le exploateze, nu sunt pe cale să dispară", afirmă el.

"Deci, fenomenul combatanților, fie că ei se vor alătura 'rămășițelor' ISIS, fie că se vor implica în alte grupuri după chipul şi asemănarea acestuia, nu va dispărea", conchide raportul întocmit de Soufan.