Romania a obtinut, la fel ca si anul trecut, indicele 2 la drepturi politice, in timp ce Bulgaria are 1, indicativul maxim la aceasta categorie, arata raportul "Libertatea in lume in 2008" realizat de organizatia Freedom House. Totusi, compartaiv cu tarile UE, Romania inregistreaza scorul cel mai mic: 2 la libertati civile si 2 la drepturi politice, pe o scala de la 1 la 7, unde 7 este scorul minim, relateaza NewsIn.

Potrivit acestor criterii, Romania are acelasi scor cu Argentina, Brazilia, Africa de Sud si Croatia. Bulgaria inregistreaza nota 1 la drepturi politice si 2 la libertati civile, la fel ca si Grecia. Letonia, care a inregistrat un regres fata de anul trecut, are acum scorul de 2 la drepturi politice si 1 la libertati civile.

Toate celalalte state UE au 1 la ambele categorii.

Potrivit raportului FH, in 2007 numai 90 de tari au indeplinit criteriile pentru includerea in categoria tarilor libere, acestea reprezentand 46 la suta din populatia globului.

Raportul Freedom House ofera o evaluare anuala a progreselor si regreselor inregistrate in 193 de tari si 15 teritorii, dependente sau disputate.

Freedom House este o organizatie nonguvernamentala, care sustine dezvoltarea libertatii in lume si care monitorizeaza respectarea drepturilor politice si a libertatilor civile incepand din 1972.