Mapele profesionale ale magistratilor vor putea fi facute publice, insa doar cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel ca un caz Norica Nicolai sau Monica Macovei, unde presa a avut acces integral la informatii, va fi greu de repetat. Procurorul general Laura Codruta Kovesi a votat impotriva, explicand ca avizul CSM “contravine flagrant” legii 544 privind informatiile de interes public. Asociatia Magistratilor din Romania s-a opus publicarii informatiilor despre procurori si judecatori.

Doar procurorul general s-a opus avizului CSM, decizia fiind aprobata de ceilalti 17 membri ai plenului CSM. Astfel, plenul Consiliului va decide prin vot secret ce informatiile despre cariera unui judecator sau procuror pot fi date publcitatii.

In cazurile Norica Nicolai si Monica Macovei, presa a avut acces integral la datele profesionale ale celor doi fosti procurori. Norica Nicolai, nominalizata de PNL la functia de ministru al justitiei, a criticat insa Parchetul ca a dat publicitatii si date personale referitoare la tatal sau. Monica Macovei se declarase in prealabil de acord cu publicarea mapei sale profesionale, precizand insa ca nu vede utilitatea unui asemenea demers cata vreme nu mai ocupa o functie publica.

De altfel, plenul Consiliului a intarit astazi printr-o hotarare declaratia presedintelui CSM. Lidia Barbulescu afirmase marti ca pot fi date publicitatii doar acele informatii referitoare la traseul profesional al magistratilor si cele privind sanctiunile si calificativele primite.

Ministrul interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, s-a declarat de acord ca, in conditiile legii, să cedeze documentele in favoarea CSM. Reprezentantul Asociatiei Magistratior din Romania, Viorica Costiniu, s-a arătat insa nemultumită de posibilitatea ca informatiile din mapa profesională să fie date publicitătii. Costiniu a spus că acestea ar putea fi folosite de justitiabili si de avocati ca sa recuze magistrati si in alte "tentative de tergiversare a proceselor".

CSM cere insistent arhiva SIPA

S-a discutat si despre arhiva SIPA, fostul serviciul secret al Ministerului Justitiei. Unul dintre membrii CSM, Angela Harastasanu, a propus ministrului interimar al Justitei Teodor Melescanu să initieze o hotărâre de Guvern prin care documentele din această arhivă să fie si ele transmise către CSM.

Una dintre asociatiile de magistrati din Romania, SoJust, sustine insa ca arhiva fostei Directii Generale de Protectie si Anticoruptie (fosta SIPA) nu poate fi transferata catre Consiliul Superior al Magistraturii, asa cum a solicitat recent si presedintele CSM, Lidia Barbulescu. Alti juristi sustin ca din punct de vedere legal, arhiva fostului serviciu secret al Ministerului Justitie nu are ce cauta la CSM pentru ca s-ar putea transforma intr-un mecansim de santaj si presiune asupra magistratilor.

“SIPA, devenita DGPA, a fost un serviciu de informatii. Firesc mi se pare ca arhiva unui astfel de serviciu, care e desfiintat, sa ramana in gestionarea celorlalte servicii de informatii. Aceasta mai ales pentru ca SIPA a colectat informatii nu doar despre magistrati - care, legal, nu puteau fi stranse decat accidental -si despre detinuti, angajati din penitenciare, ministerul justitiei, politie, avocati etc.”, a declarat pentru Hotnews.ro, presedintele Sojust, Adrian Neacsu.

Lidia Barbulescu a cerut marti Ministerului Justitiei ca, pe langa dosarele profesionale ale fostilor magistrati, sa transfere catre CSM si dosarele fostei SIPA ale magistratilor aflati in activitate. Barbulescu a declarat ca dosarele fostei SIPA pot contine elemente referitoare la cariera magisratilor, iar CSM este singura institutie care gestioneaza cariera judecatorilor si procurorilor.