Unul din trei emigranti romani in Italia intentioneaza sa revina definitiv in Romania in urmatorii 2 ani, releva un sondaj realizat de Agentia pentru Strategii Guvernamentale. Acelasi studiu arata ca 23% intentioneaza sa deschida o afacere in Romania, 31% doresc sa isi contruiasca o casa in Romania iar numai 21% doresc sa ramana in Italia in urmatorii 2 ani.

Emigrantii romani din Italia mentin o relatie stransa cu familia si rudele din tara si au o afinitate ridicata pentru Romania. Astfel, 51% dintre emigranti trimit bani familiei in tara de cel putin 2-3 ori pe an, 74% merg cel putin o data pe an in Romania iar 78% sunt mandri sau foarte mandri ca sunt romani.

Studiul contine date care confirma faptul ca majoritatea romanilor care au emigrat in Italia s-au integrat cu succes in societatea italiana. 67% dintre emigrantii romani din Italia care lucreaza au o parere buna sau foarte buna fata de patronii lor, 92% dintre emigrantii romani care au vecini italieni au o parere buna sau foarte buna despre acestia, iar 94% cunosc cel putin cat sa se descurce limba italiana.

Cvasi-totalitatea emigrantilor romani in Italia sunt informati despre cazurile prezentate de mass media in legatura cu comportamentul unor conationali ai lor, dar considera ca presa, ziarele si radioul impreuna cu politicienii din peninsula prezinta tendentios si incorect aceste cazuri.

Astfel, 92% dintre romanii din Italia au urmarit in mass media cazurile romanilor care au incalcat legea, 63% considera ca mass media din Italia a prezentat tendentios si incorect cazul "Romulus Mailat" iar 72% considera ca imaginea lor s-a schimbat in rau in urma mediatizarii acestui caz.

Studiul releva si faptul ca exista o frecventa ingrijoratoare a actelor de denigrare si amenintare a romanilor in Italia. 29% dintre emigranti declara ca au citit cel putin o data in ultima luna pe ziduri sau in locuri publice injurii la adresa emigrantilor romani din Italia, 30% dintre emigranti au auzit cel putin o data in ultima luna in locuri publice persoane care adresau injurii emigrantilor romani din Italia iar 14% declara ca au fost legitimati de carabinieri cel putin o data in ultima luna datorita faptului ca sunt romani.

Rezultatele studiului sunt reprezentative pentru populatia de emigranti romani din Italia cu varsta de 18 ani si peste, marja de eroare a rezultatelor fiind de +- 3% la un nivel de incredere de 95%.