DNA a anuntat inceperea urmaririi penale impotriva a 10 oameni din fotbal, intre care nume sonore ca: Ioan Becali, Victor Becali, Gica Popescu, Jean Padureanu, Cristi Borcea, Meme Stoica sau Gigi Netoiu. Ei sunt acuzati de inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani. Prejudiciul calculat de procurorii anticuroptie se ridica la 1, 7 milioane de euro, rezultat din neinregistrarea sumelor obtinute din transferul a 12 jucatori, banii fiind trimisi in conturilor unor firme off-shore din Insulele Virgine sau Olanda.

Lista celor zece urmariti penal de procurorii anticoruptie:

Becali Ioan, impresar

Becali Victor, impresar

Copos Gheorghe, preşedintele şi patronul clubului de fotbal Rapid Bucureşti

Puscoci Sica, avocat

Stoica Mihai, fost director al clubului de fotbal Oţelul Galaţi

Borcea Cristian, preşedinte executiv al clubului de fotbal Dinamo

Stoenescu Mircea, fost preşedinte al clubului de fotbal Dinamo

Padureanu Jean, preşedinte al clubului de fotbal Gloria Bistrita

Popescu Gheorghe, impresar

Netoiu Gheorghe, fost acţionar la clubul de fotbal Dinamo

DNA sustine ca din probele administrate până in prezent, cei 10, impreună sau in parte, prin tranzactii ilegale si folosire de interpusi, au externalizat sume de peste 10 milioane de euro cuvenite cluburilor de fotbal pe care le reprezentau sau pentru care au efectuat activităti de impresariat. Procurorii anticoruptie sustin ca, in perioada 1999 – 2005,

cea mai mare parte a sumelor cuvenite cluburilor au fost transferate in conturile

firmelor off-shore din Insulele Virgine si Olanda, iar ulterior, unii dintre invinuiti siau

insusit in interes personal sumele externalizate. Banii au reprezentat drepturi ale

cluburilor de fotbal Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul

Galati rezultate din transferul in străinătate a unui număr de 12 fotbalisti:

Lista transferurilor suspectate de DNA

Contra Cosmin

Codrea Paul

Cernat Florin

Mara Bogdan

Sănmărtean Lucian

Bratu Florin

Alexa Dan

Mihalcea Adrian

Mitea Nicolae

Dulca Cristian

Ganea Ionel

Arhire Iulian

"Pana acum nu plateam impozitele pentru ca ii plimbam pe ministri si directori cu echipa, in deplasari, si totul se rezolva la un pahar de vin, in avion"

Om de fotbal catre Sebastian Bodu

DNA sustine ca informatile provin in urma cercetarilor realizate si in afara Romaniei, prin intermediul a 17 comisii rogatorii efectuate in mai multe state din Europa si Asia (intre care China, Coreea de Sud, Olanda, Spania, Italia) precum si analizele efectuate de Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) si Garda Financiară. Cei zece impresari urmariti penal sunt suspectat ca, impreună sau in parte, prin tranzactii ilegale si folosire de interpusi, au externalizat sume de peste 10 milioane de euro cuvenite cluburilor de fotbal pe care le reprezentau sau pentru care au efectuat activităti de impresariat.

Pagube de 1, 7 milioane de euro

Prin faptele descrise mai sus a fost cauzat, in dauna celor patru cluburi, Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati un prejudiciu de peste 10 milioane de euro, reprezentând diferenta dintre sumele real incasate prin transferurile de fotbalisti si sumele efectiv inregistrate in contabilitatea cluburilor. Procurorii DNA mai sustin ca prin neinregistrarea in contabilitatea celor patru cluburi a veniturilor rezultate din transferuri si implicit prin diminuarea veniturilor impozabile, bugetul de stat a fost prejudiciat cu o sumă de peste 1,7 milioane de euro. Raportat la valorile reale ale sumelor de transfer, nu s-a perceput de către Federatia Română de Fotbal procentajul aferent fiecărui transfer, in conformitate cu reglementările interne, prejudiciul in dauna Federatiei fiind calculat de procurori la aproximativ 600.000 euro.

Intr-o declaratie facuta dupa anuntul DNA, fostul sef al ANAF, Sebastian Bodu, a declarat ca un "om de fotbal" i-a declarat in urma cu cativa ani ca: "Pana acum nu plateam impozitele pentru ca ii plimbam pe ministri si directori cu echipa, in deplasari, si totul se rezolva la un pahar de vin, in avion".

Bodu a afirmat ca "este necesar marcajul om la om" deoarece in industria fotbalului "sunt foarte multi care se cred un fel de Hagi ai evaziunii fiscale".