Ministrului de externe, Teodor Melescanu, a participat duminica la Londra la o "reuniune ministeriala informala" la invitatia omologului britanic, Boris Johnson, informeaza MAE. La reuniune au participat ministrii de Externe din Grupul Visegrad (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia), plus cei din Bulgaria, Croatia si Slovenia.

Ministrii de Externe din est si Boris JohnsonFoto: fco.gov.uk

Ministrii de Externe din estul UE au discutat cu ministrul britanic despre securitatea europeana si internationala, dar comunicatul Ministerului de Externe arata ca "reuniunea nu si-a propus sa discute aspecte legate de dosarul Brexit", dosar pe care statele membre UE au convenit sa nu il negocieze separat, ci sa delege Uniunea Europeana pentru discutii cu Londra.

Reuniunea a venit intr-un moment de impas in discutiile UE - Marea Britanie privind aspectele politice si financiare ale procesului de iesire din Uniunea Europeana. Diplomati si oficiali europeni si-au exprimat constant preocuparea fata de incercarea Londrei de a fisura pozitia comuna europeana privind Brexitul.

Ministrii de Externe prezenti la Londra s-au reunit si pe 10 octombrie la Varsovia in "Formatul Bucuresti 9", cand au semnat o declaratie comuna prin care cer membrilor NATO sa-si intensifice eforturile pentru asigurarea securitatii flancului estic al Aliantei. De asemenea, Teodor Melescanu a participat pe 11 octombrie la reuniunea Visegrad 4 plus tarile din Balcanii de Vest.

La reuniunea din Londra s-a discutat despre stadiul implementarii deciziilor Summit-ului NATO de la Varsovia, evolutiile regionale de securitate (Balcanii de Vest, vecinatatea estica, inclusiv Marea Neagra), dosarul nuclear iranian si situatia din Peninsula Coreeana.

Melescanu a subliniat in discutii importanta parteneriatului strategic cu Marea Britanie, potrivit comunciatului citat, amintind pozitiile comune ale Bucurestiului si Londrei in privinta politicii externe si de securitate.

"Melescanu a reiterat interesul partii romane de a dezvolta, in continuare, propriul parteneriat strategic cu Marea Britanie, in deplina coerenta si consecventa cu dezideratul mentinerii unitatii europene si sustinerii ambitiilor viitoare ale UE, de consolidare a dimensiunii de securitate si aparare", se mai arata in comunicatul citat.