Social-democratii sunt cea mai puternica forta politica in landul Saxonia Inferioara, dupa alegerile anticipate desfasurate duminica. Nationalistii dedreapta de la AfD au intrat si ei in Parlamentul saxon. Scrutinul a avut loc la numai trei saptamani de la alegerile pentru Bundestag. 6,1 milioane de cetateni germani au fost chemati la urne, votul lor fiind important atat pentru formarea noului guvern Merkel, care incepe saptamana viitoare, cat si pentru social-democrati. Nationalistii de la Alternativa pentru Germania (AfD) au reusit sa intre in cel de-al 14-lea parlament regional.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 19.45: Votul la alegerile regionale din Saxonia Inferioara s-a terminat la ora 18.00. Participarea a fost mai mare decat in 2013, social-democratii au iesit cea mai puternica forta politica in land, iar nationalistii de dreapta de la AfD intra si ei in Parlamentul saxon, al 14-lea pe care reusesc sa "il strapunga" de pe teritoriul federal.

Exit poll alegeri Saxonia Inferioara, ora 18.00, ARD

(Participare la vot: 63% (2013-59,4%)

Partidul Social-Democrat: 37,5% (+4,9% fata de 2013)

Partidul Crestin-Democrat : 35% (-1,0% fata de 2013)

Verzi: 8,5% (-5,2% fata de 2013)

Liberali (FDP): 7,0% (-2,9% fata de 2013)

Alternativa pentru Germania (AfD): 5,5%

Partidul Stangii (Die Linke): 4,8% (+1,7% fata de 2013)

Altele: 1,7% (-3,0% fata de 2013)

Astfel, SPD va avea 54 de locuri in parlamentul Saxoniei Inferioare, CDU 51, Verzii 12 si Liberalii 10 locuri. Nou intra in parlament AfD-ul, cu 8 mandate. Traditional, la ultimele 17 alegeri regionale, Saxonia Inferioara a fost "un meterez SPD-ist". Cu aceasta victorie, SPD-ul din Germania nu iese de tot sifonat la alegerile din acest an. El insa nu va putea guverna singur landul, Stanga se pare ca nu va trece pragul electoral, prin urmare variantele posibile sunt o Mare Coalitie SPD-CDU sau o coalitie tripartita, cu liberalii si Verzii. AfD este considerat un partid nefrecventabil la nivel de guvernare a SPD.

*****

Sondajele de opinie de saptamana trecuta aratau o cursa umar la umar a crestin-democratilor (CDU) si social-democratilor (SPD) din Saxonia Inferioara. Alegerile, care trebuiau sa aiba loc la inceputul anului 2018, au fost devansate cu trei luni, deoarece coalitia de guvernare regionala SPD-Verzi si-a pierdut minima majoritate, din cauza trecerii unei deputate a Verzilor la crestin-democrati.

In sondaje, SPD si premierul in functie Stephan Weil au depasit usor CDU si pe contracandidatul sau, Bernd Althusmann. Liberalii (FDP), Verzii si AfD au sanse sa intre in noul parlament regional, in timp ce Stanga (Die Linke), la sfarsitul saptamanii, pendula in jurul pragului de 5%.

Parlamentul regional din Saxonia Inferioara are 135 de locuri, numar care s-ar putea modifica, in functie de mandatele compensatorii. Barometrul politic de joi al televiziunii ZDF arata ca social-democratii si Verzii nu pot sconta pe o noua coalitie majoritara. Combinatiile posibile sunt, prin urmare SPD-CDU, SPD, Verzi si FDP, sau CDU, Verzi si FDP. Cu mentiunea ca liberalii au refuzat, in principiu, o coalitie tripartita ("semafor").

Insa daca si in guvernul federal se anunta asa-numita coalitie Jamaica (Uniunea/liberali /Verzi) nu este exclus ca si la nivel de land opiniile lor sa se schimbe. O coalitie ros-rosu-verde ar fi o solutie pentru social-democrati, insa Stanga "se clatina" la prag. Cu AfD nu vrea sa se coalizeze niciun partid.

La primele ore ale diminetii, participarea a fost cu 50% mai mare decat la alegerile anterioare, Cu mentiunea ca in 2013 participarea la vot a fost in landul cu capitala la Hanovra doar de 59,4%, iar in 2008 a atins un minim istoric, inregistrand doar 57,1%. Anul acesta insa, solicitarile de vot prin corespondenta ar fi atins un maxim istoric.

Pentru politica federala, semnificatia acestor alegeri e mare. In cazul in care CDU va castiga alegerile, cancelarul Angela Merkel isi va consolida pozitia in negocierile preliminare cu verzii si liberalii, privind formarea unui nou guvern federal, de saptamana viitoare. Pentru SPD, o victorie la Hanovra ar fi primul succes electoral din 2017, dupa slabele rezultate la alegerile generale din septembrie si alegerile regionale din Saarland, Schleswig-Holstein si Renania de Nord-Westfalia , care au avut loc la inceputul acestui an.