Cateva mii de persoane au participat, sambata, la Sfanta Liturghie de la Catedrala Mitropolitana din Iasi, cu prilejul Hramului Sfintei Cuvioasei Parascheva. Slujba a fost oficiata de un sobor de preoti, intre care si parintele sirian IPS Nicholas, Mitropolit de Hama. "Multi mitropoliti sunt dati disparuti, iar preotii au fost decapitati", le-a povestit acesta credinciosilor, potrivit News.ro.

IPS Teofan, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei a spus in cuvantul sau ca ii multumeste Mitropolitului de Hama pentru faptul ca a venit la Iasi in vremuri grele pentru Siria si ca spera ca prin rugaciunea Sfintei Parascheva pacea sa revina in aceasta tara.

La randul sau, IPS Nicholas, Mitropolit de Hama, a spus in fata celor cateva mii de credinciosi, ca este o binecuvantare sa se afle la sarbatoarea de la Iasi.

"Traim momente pe care lumea nu le cunoaste, sunt zile grele pentru noi, dar avem credinta ca Dumnezeu este milostiv. Noi, crestinii din Siria suferim din cauza razboiului, multi mitropoliti sunt dati disparuti, iar preotii au fost decapitati", a spus IPS Nicholas, care in Siria slujeste intr-o biserica nou construita, dupa ce vechiul lacas de cult a fost distrus in urma razboiului.

IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a precizat ca o situatie similara, chiar daca nu atat de dramatica, au trait-o si preotii romani in timpul comunismului.

"Acelasi lucru am trait si noi in anii 1950 si 1960. Atunci au infundat puscariile 2.000 de preoti. Il avem aici la Iasi, printre noi, pe parintele Mina Dobzeu de la Husi, care acum are 96 de ani. In 1959 a fost exclus din Facultatea de Teologie, apoi timp de sase ani a fost intemnitat la Jilava sau Gherla. In 1988 a fost arestat din nou pentru ca i-a trimis sapte scrisori lui Ceausescu prin care ii cerea sa opreasca daramarea bisericilor", a spus IPS Teofan, in timp ce i-a oferit distinctia ¬Crucea Moldava¬ parintelui Mina Dobzeu, care a asistat la slujba de la Iasi.

Sfanta Liturghie s-a desfasurat in aer liber, in fata Catedralei Mitropolitane, pe o scena instalata pe pietonala Stefan cel Mare, unde au urcat zeci de preoti.