Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Paul Brummell, si-a petrecut noaptea de vineri spre sambata intr-un sac de dormit, afara, alaturi de cativa voluntari, in cadrul unui eveniment organizat in sprijinul persoanelor fara adapost, care a avut loc intr-un spatiu special amenajat la restaurantul Share Cafe din Capitala. El a declarat, pentru News.ro, ca este greu de imaginat situatia in care se afla aceste persoane si ca solutiile pentru acestea sunt complicate, cel mai important fiind sa li se acorde atentie.

Paul BrummellFoto: Captura Facebook

"Din fericire nu am fost in viata mea in aceasta situatie si un astfel de eveniment cred ca este foarte pozitiv, dar inevitabil este artificial. Eu maine o sa intorc acasa, la familia mea, deci este dificil de imaginat situatia oamenilor fara adapost, dar cred ca astfel de eveniment marcheaza un respect pentru ei, solidaritate cu ei", a spus Paul Brummell, pentru News.ro.

"Solutiile din pacate sunt dificil de gasit. Problemele oamenilor fara adapost sunt complicate. Cel mai important, dupa parerea mea, este sa li se acorde atentie. Sunt fericit ca organizatii precum Casa Ioana le acorda aceasta atentie familiilor fara adapost si incearca sa inteleaga situatia lor. Fiecare familie are o situatie diferita", a mai spus ambasadorul.

Prin participarea la acest eveniment de tip "Sleep Out" al organizatiei caritabile Casa Ioana, Paul Brummell s-a alaturat World Homeless Action Day (Ziua internationala dedicata oamenilor fara adapost), marcata in intreaga lume pe 10 octombrie.

Paul Brummell a ajuns la Share Cafe cu 10 minute mai devreme de ora inceperii evenimentului - 22.00, echipat cu un sac de dormit, despre care a spus ca il are din vremea cand era student la geografie. El a precizat ca urma sa ramana la eveniment pana la ora 06.00.

"Sunt foarte fericit sa ma aflu aici, pentru ca este o foarte buna initiativa pentru a marca Ziua Internationala dedicata oamenilor fara acoperis, marcata pe 10 octombrie in fiecare an. Sunt mandru ca aici la Bucuresti este o organizatie romano-britanica, Casa Ioana, o organizatie foarte buna, care le ofera ajutor oamenilor fara acoperis. Este a doua oara cand a organizat un astfel de eveniment. Am participat si anul trecut. Am venit cu un sac de dormit care este foarte vechi. L-am folosit ca student de geografie acum 30 de ani. Sunt fericit ca este inca bun. Sunt fericit ca astazi vremea este foarte buna. Anul trecut a plouat. Astazi este cald si cred ca o sa fie o noapte mult mai usoara", a spus Paul Brummell pentru presa prezenta la eveniment.

"Bineinteles, astfel de evenimente sunt intr-un sens artificial, dar cred ca este foarte important de amintit ca sunt 5.000 de oameni fara acoperis aici la Bucuresti, in fiecare noapte, inclusiv in mijlocul iernii. Pentru ei nu este usor deloc. Casa Ioana organizeaza in fiecare an inainte de Craciun un eveniment - ofera hrana si haine pentru oamenii fara acoperis. Si acesta este un gest foarte bun, dar sunt gesturi mici pentru oamenii care au nevoie foarte mari", a mai spus el.

Ambasadorul a adaugat ca problema oamenilor fara adapost este una globala si ca exista foarte multe legaturi intre aceasta si probleme sociale precum violenta domestica.

"Este o problema globala. Este o problema si in Marea Britanie, si in Romania. Solutiile nu sunt deloc usoare. Sunt foarte multe legaturi, de exemplu, intre oamenii fara acoperis si probleme sociale precum violenta domestica, acloolism, de exemplu. Deci solutiile sunt dificile, probleme sunt peste tot. Dar de aceea cred ca un astfel de eveniment este foarte important", a mai afirmat ambasadorul.

"Decizia in ceea ce priveste noaptea aceasta a fost facuta de Casa Ioana. Pentru mine este o placere sa particip. Din pacate probleme sunt in continuare. Am vizitat acum 3 zile centrul care a fost sprijinit de Casa Ioana. Este acum intr-o faza de restaurare. Am vorbit cu familiile care au fost ajutate. Povestile lor sunt foarte dificile si sunt multe familii in astfel de situatii", a adaugat el.

Intre voluntarii care au mai dormit afara se numara si Nigel Bellingham, directorul British Council Romania, Charles Crocker, CEO al British Romanian Chamber of Commerce, si Ian Tilling, presedintele organizatiei caritabile Casa Ioana.