Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au decis ca anumite informatiile din mapele profesionale ale magistratilor pot fi facute publice, la cererea oricui este interesat. Este vorba de calificativele, aprecierile sau sanctiunile primite de magistrati de-a lungul carierei.

CSM a considerat ca anumite elemente din trecutul profesional al magistratilor, cuprinse in mapele profesionale, constituie subiect de interes public. Astfel, ele pot fi cerute de cetateni pe baza Legii 544, a accesului la informatii.

Teoretic, poate fi dat publicitatii intregul dosar, dar membrii CSM au precizat ca va fi vorba in principal de sanctiunile si calificativele primite de un magistrat, mai exact, de acele lucruri care pot constitui subiect de interes pentru cariera si competenta profesionala a unui magistrat.

Asociatia Magistratilor din Romania s-a opus deciziei CSM, sustinind prin vocea Vioricai Costiniu ca " CSM nu are calitatea legala sa ia o asemenea hotarire". " Nu am fost consultati si dupa parerea noastra decizia va duce la un blocaj in justitie, pentru ca se vor sicana procesele. Orice cetatean nemultumit de prestatia unui judecator poate face cerere sa i se dea mapa acestuia si astfel se tergiverseaza procesele", a argumentat Costiniu.

In ce priveste predarea arhivelor continind mapele profesionale, cerere a noii presedinte a CSM, Lidia Barbulescu, nu s-a luat deocamdata o decizie. Teodor Melescanu, ministrul interimar al Justitiei, a sustinut ca va propune o reevaloare si ca " predam tot ce avem". "Cred ca CSM este cel mai indreptatit sa gestioneze aceste dosare", a spus Melescanu la finalul sedintei CSM.

Procurorul general, Laura Kovesi, sustine insa ca trebuie ca legea sa fie modificata. " S-a discutat despre posibilitatea de a modifica legea in acest sens. Daca ea se modifica, noi vom fim obligati sa predam arhiva", a spus Kovesi.