Peste 25.000 de persoane au participat, joi seara, la Iasi, la pelerinajul intitulat "Calea Sfintilor", moastele Sfintei Cuvioase Parascheva fiind purtate de preoti pe strazile din centrul municipiului, potrivit news.ro.

Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si cele ale Sfintei Intai Mucenite si Intocmai cu Apostolii Tecla au fost scoase din curtea Catedralei Mitropolitane, joi seara, apoi au fost purtate pe umeri, de catre preoti, pe strazile din centrul orasului.

La procesiune au luat parte zeci de preoti, dar si militari cu faclii, iar potrivit autoritatilor, la eveniment au participat aproximativ 25.000 de persoane.

Sfintele moaste au fost purtate pe strazi, iar circulatia rutiera prin centrul orasului a fost intrerupta timp de ora. Ulterior, sfintele moaste au fost asezate din nou in baldachinul amenajat in curtea catedralei.

Potrivit estimarilor organizatorilor, la randul format pe strazile din jurul Catedralei Mitropolitane asteapta 7.000 de oameni.

In primele trei zile de pelerinaj aproximativ 60.000 de persoane s-au inchinat la racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, timpul de asteptare la rand depasind cinci ore.

Anul acesta, pelerinii care vin la Iasi sa se inchine la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva se pot inchina si la moastele Sfintei Intai Mucenite si Intocmai cu Apostolii Tecla, aduse de la Manastirea Neamt.

Moastele Sfintei Cuvioasei Parascheva au fost scoase din interiorul Catedralei Mitropolitane in cursul diminetii de marti, in cadrul unei procesiuni religioase, dupa care au fost asezate in curtea lacasului de cult intr-un baldachin special amenajat.Sute de politisti si jandarmi au fost mobilizati in timpul pelerinajului de la Iasi. Pentru pelerini a fost creat un culoar de acces catre Catedrala Mitropolitana.

Sfanta Liturghie este programata sambata, 14 octombrie, si se va desfasura in fata Catedralei Mitropolitane, pe pietonala Stefan cel Mare.

Sfanta Cuvioasa Parascheva este considerata a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, cand este hramul, transforma municipiul Iasi in cel mai mare centru de pelerinaj din Romania.