Investigatie HotNews.ro

De ce risca fermierii sa ramana fara subventii / Cine a contestat licitatia APIA pentru un contract in valoare de 97 de milioane de lei

de Marian Pavalasc     HotNews.ro
Joi, 12 octombrie 2017, 14:46 Actualitate | Esenţial


Sediul APIA
Foto: AGERPRES
O societate infiintata in 2011, care avea la inceputul anului in actionariat un bulgar, a cerut anularea licitatiei privind acordarea unui contract cadru pentru intretinerea bazei de date din programul de plati a subventiilor destinate fermierilor. HotNews.ro a anuntat pe 25 septembrie ca sunt trei ofertanti pentru contractul de 97 de milioane de lei: Siveco, o asociere in care este prezenta si grupul Teamnet (infiintat de Sebastian Ghita) si Telekom.  Daca se anuleaza licitatia, din 1 decembrie fermierii risca sa ramana fara subventii  o vreme, pana cand statul va rezolva problema intretinerii softului APIA, au explicat pentru HotNews.ro specialisti din sistem.


Firma Metalubs Balkans SRL a contestat pe 5 octombrie licitatia Agentiei de Plati si Subventii in Agricultura (APIA) pentru asigurarea si intretinerea pe urmatorii trei ani a programului prin care se fac platile subventiilor destinate agricultorilor.

In urma acestei sesizari trimisa la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), fermierii risca sa ramana fara platile care incep sa fie achitate din luna decembrie in doua situatii: daca pana pe 1 decembrie CNSC-ul nu respinge contestatia sau daca accepta contestatia si cere reluarea licitatiei. Adrian Pintea, presedintele APIA, ne-a transmis ca spera ca nu vor fi probleme iar contestatia va fi respinsa.
 • Contractul. Pe 12 august a fost publicat de catre APIA anuntul de participare pentru contractul “Servicii de mentenanta, extindere si dezvoltare a sistemului informatic al APIA”. Se doreste incheierea unui acord-cadru pe o durata de 36 luni.
 • Valoarea. Conform anuntului de participare publicat de APIA, valoarea estimata a contractului cadru este, fara TVA, de 97,3 milioane de lei (21,1 milioane de euro la un curs de 4,6 lei pentru moneda europeana). APIA preconizeaza pe pe perioada celor trei ani se vor acorda mai multe contracte subsecvente de valoare maxima,cat si o serie de contracte subsecvente de valoare mai mica, care se pot desfasura in paralel, in acelasi timp. Valoarea totala maxima estimata a acordului cadru este de 97.358.400,00 lei fara TVA.
 • Scopul. “Obiectivul general al acordului cadru este mentinerea functionalitatilor sistemului informatic al APIA, respectiv de prestarea de servicii software de dezvoltare/extindere si suport tehnic pentru intretinerea sistemului informatic centralizat APIA”, se precizeaza in anuntul de participare. Desemnarea castigatorului trebuia să se facă la mijlocul luni octombrie.
 • Contestatia. Pe data de 5 octombrie, CNSC a fost sesizat de Metalubs Balkans SRL din Bucuresti. Conform planegerii societatii infiintate in 2011 si rebotezata de doua ori intre timp, APIA a inclus in dosarul licitatiei “informatii confuze si incomplete ce sunt de natura sa avantajeze anumiti operatori economic”.
Conform datelor obtinute de la CNSC, Metalubs Balkans reclama faptul ca APIA nu a pus in dosarul licitatiei toate datele privind serviciile scoase la licitatie pentru a permite agentilor economci sa faca oferte pertinente. Firma reclamanta a considerat ca astfel sunt avantajate firmele care au operatorii economici care pe baza experientei din alte contracte pot estima corect cheltuielile.

Reclamantul. Metalubs Balkans SRL a fost infiintata in 2011, moment in care societatea se numea Scuba Libre Diving si avea ca obiect de activitate actiunile de distractie, asa cum reiese si din denumire. Fondatori au fost Razvan Moldovan (1976), Constantin Lupu (1971).

Pe parcurs, societatea a fost redenumita in Divergent Solutions, iar din acest an numele este Metalubs Balkans.

Pe data de 2 februarie, actionariatul era compus din Liliana Dobre (nascuta in 1985) si bulgarul Ivan Nikolov Ivanov, nascut in 1985, in Dobrich, Bulgaria. Acesta din urma este prezent intr-o alta societate, Lasting Car SRL, unde a fost partner cu Maria-Victoria Codescu.

Conform unor surde din cadrul APIA, Victor Codescu ar controla societatea Metalubs Balkans, cea care a contestat licitatia de 97 de milioane de lei pentru programul prin care se platesc subventiile pentru agricultura.
Am sunat la peste zece numere de telefon si am fost si la  unul din sediile societatilor care au legatura cu Metalubs Balkans si Victor Codescu, mereu ni s-a spus ca aceasta nu este cunoscut de persoanele cu care am dialogat. Mai mult, numerele de contact ale societatii fara angajati era inchis.

Urmarea contestatiei


Dupa 13 octombrie ar urma sa fie platit avansul pentru fermieri din cadrul programelor finantate de APIA din bani de la Uniunea Europeana sau de la bugetul public autohton. Adrian Pintea, directorul APIA, ne-a transmis ca aceste plati nu sunt blocate, ele fiind realizate cu ajutorul softul Siveco pentru care este deja un contract. “Blocarea licitatiei nu blocheaza aceste plati, acest lucru vreau sa se inteleaga foarte bine. Nu vreau ca agricultorii sa-si faca griji”, ne-a precizat acesta.

Insa, situatia se schimba dupa 30 noiembrie, cand platile APIA ar trebui realizate in baza noului contract blocat la CNSC. “Din decembrie se achita urmatoarea transa de plati pe acest an. Sper ca pana atunci CNSC sa solutioneze contestatia si sa poata fi desemnat un castigator”, ne-a mai transmis Adrian Pintea.

Cine se lupta pentru contractul de 97 de milioane de lei

In baza datelor de pe sistemul de achizitii publice, reiese ca au fost depuse trei oferte pentru atribuirea contractului scos la licitatie de APIA.

Prima oferta a fost depusa de S&T Romania SRL in asociere cu Teamnet World Professional Services si Ymens Teamnet SRL ca tert sustinator. S&T Romania are actionariatul format din Computer Betting Company GMBH,  S&T AG si Quality Business Solutions, iar administrator este Dumitru Octavian Nicolau. Societatea este cu origini in Austria.
Partenerul austriecilor este Teamnet World Professional Services, unde asociati  sunt Florin Hoinarescu, George Mihail Stan, Ion Ovidiu Trascu si Teamnet International SA, iar administrator este Radu Bogdan Nedelcu.  Grupul Teamnet este infiintat de Sebastian Ghita si conform DNA este controlat de fostul deputat prin intermediari. Actionariatul Ymens Teamnet este compus din Teamnet International SA, Invest Guidance SRL, TNI Stock Invest SRL, iar admnistrator este Radu Bogdan Nedelcu.
Siveco fara Irina Socol.

A doua oferta este depusa doar de Siveco Romania. In actionariat apar peste 30 de partneri, fara ca Irina Socol sa fie printre ei. Socol a anuntat public anul trecut ca a cedat public actiuni catre 35 de angajati ai companiei si ca a iesit din actionariat. Irina Socol mai apare actionara doar in Siveco International.

A treia oferta a fost depusa de asocierea condusa de Telekom Romania Communications si din care mai fac parte Best Internet Security, Trencadis Corp SRL, Soft Business Unuin.

Telekom Romania Communications SA, compania este detinuta de Ministerul Comunicatiilor si grupul german Telekom. La Best Internet Security, actionarul unic al companiei este Bogdan Toporan. De notat faptul ca, manager si actionar al firmei Best Internet Security a fost, pana in octombrie 2016, Cristian Cucu, in prezent CIO Guvernamental si Secretar de stat in Canecelaria Primului Ministru. Cucu a iesit din actionariatul Best Internet Security in octombrie 2016, cand a intrat ca Secretar de Stat in Cancelaria premierului Dacian Ciolos. Datele de la Registrul Comertului (actualizate in octombrie 2016) arata ca Best Internet Security este detinuta in prezent de Toporan Bogdan, asociat unic cu 100% din actiuni.

Actionariatul firmei Trencadis Corp este compus din Alexander N. Capital Management SRL, Mihaela Maria Moldovan. Carlo Robert Burci, iar administrator este Radu Negulescu.

Soft Business Union are ca actionari pe Iulian Iuga, Bogdan Ilie Grama si Sorin Valeriu Alexandru (cel care este si asociat).
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4273 vizualizari

 • -10 (16 voturi)    
  Legislatia trebuie schimbata in asa fel incat (Joi, 12 octombrie 2017, 14:50)

  xrogo [utilizator]

  nici o firma de rea credinta sa nu poate face contestatie si sa amane astfel licitatiile la nesfarsit!
  • +7 (11 voturi)    
   asha e (Joi, 12 octombrie 2017, 15:35)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   iar lista firmelor de rea si buna credinta sa fie decisa de CEX. Am ghicit?
   • +4 (4 voturi)    
    21.2 milioane Euro ?? (Joi, 12 octombrie 2017, 17:49)

    GeorgeT [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Pentru ce atitia bani ???
    • +2 (2 voturi)    
     Pentru clientela PSD, bineinteles (Joi, 12 octombrie 2017, 23:04)

     emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui GeorgeT

     Cum pentru ce?

     Acum zi-mi tu, pentru ce sa mai platesc taxe cand banii sunt bagati in buzunarele firmelor de partid?
  • +9 (9 voturi)    
   Legislatia trebuie schimbata..clar:)) (Joi, 12 octombrie 2017, 15:41)

   vio7 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Dar in asa fel incat Xrogo sa nu mai poata sa scrie prostii:)))Firma de rea credinta=firma care nu e de la PSD??Adica sa ne impiedice pe noi sa furam...ce oameni,domnule:))))
  • 0 (0 voturi)    
   numai nu Codescu (Vineri, 13 octombrie 2017, 12:19)

   mumuishere [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Numai sa nu castige Codescu proiectul asta! Mai bine 10 teamneti si 10 siveci pentru ca macar aia stiu ce e acolo!
   Codescu asta este cel mai mai mare tepar din industria IT romaneasca. Tepuieste de la angajati si parteneri pana la clienti. Inca mai fug dupa el fostii parteneri sa-si recupereze gaurile. Sa mai urmarim din cand in cand si evolutia Ro-Net, alt proiect de 100M euro care a mers "bine" si a fost orchestrat de Tarzan. Este un dereglat dependent de prafuri.
 • +5 (5 voturi)    
  De ce? (Joi, 12 octombrie 2017, 15:03)

  vio7 [utilizator]

  Pentru ca s-au nascut in Romanica si mai au si terenuri agricole in aceeasi tara.Ghinion!
 • +8 (8 voturi)    
  Cum de ce ?!??? (Joi, 12 octombrie 2017, 15:12)

  si_mort_va_vad [utilizator]

  de DAEA !
 • +3 (7 voturi)    
  Importanta e dedicatia (Joi, 12 octombrie 2017, 15:37)

  Soro [utilizator]

  Stiu ca e important ca fermierii sa primeasca subventii dar pe de alta parte APIA o face intentionat ca sa se ajunga il ultima zi la contestatii si sa dea vina pe cel ce face contestatie.
  Stiu si metoda cu contestatii dar in cazul asta cunoastem prea bine firma Siveco si software lor care nu functioneaza si are nevoie de mentenanta eterna.
  Cand vom scapa de ei ?
  Ii cunoastem si pe cei de la APIA care nu ajuta fermierii in nici un fel. Poti depune dosare doar prin intermediari care "stiu ei ce si cum". Daca te duci la APIA si spui ca ai un teren si ai nevoie de sfaturi te trimit la plimbare...... si aici vorbim de suport de aproape 100 mil euro.
  • +1 (1 vot)    
   mentenanta (Vineri, 13 octombrie 2017, 12:21)

   mumuishere [utilizator] i-a raspuns lui Soro

   Orice sistem informatic are nevoie de mentananta. 20% an e industry best practice. orice sistem.
 • +2 (4 voturi)    
  Raspuns la intrebarea din titlu. (Joi, 12 octombrie 2017, 15:42)

  Soro [utilizator]

  Ca sa raman la subiect: din cauza celor de la APIA care nu pot face o licitatie fara sa fure pe toate planurile..... in nici un caz nu din cauza celor care fac contestatie.
  Si Dragnea spune ca nu poate guverna din cauza celor care contesta in piata guvernele PSD.
 • -1 (5 voturi)    
  Siveco (Joi, 12 octombrie 2017, 17:38)

  marcel.opris [utilizator]

  Incredibil si de neacceptat, unii au indraznit sa o deranjeze pe Denuntatorul Sef al Romaniei, dna microfon la purtator SOCOL IRINA, si pe mana ei dreapta prea-curatul domn Ilia Florin care nu stia nimic din ce a facut sefa sa SOCOL.

  Ca SIVECO a dat spaga la APIA ca sa castige (impreuna cu TEAMNET - Ghita) vreo 40-50 mil EUR pana acum, este informatie publica, vezi rapoartele DNA.
  Dupa care Socol cu microfoane pe ea, i-a denuntat, ca de obicei pe toti pe care i-a spaguit, dar ea a ramas evident cu business-ul si acum este ofensata ca cineva a deranjat-o.
  Facem pariu ca acelasi lucru se poate face si cu 5-6 mil EUR de c`atre altcineva?

  Ca si la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, unde dupa ce i-a dat lui Lucian Duta 8 mil EUR, in CASH (increditbil dar adevarat - tot prin partenerii traditionali SIVECO, tiganii den Sintesti) dupa care l-a denuntat si pe asta. Nu ca i-am plange de mila lui Duta.

  Ca SIVECO este acceptata in continuare in toate licitatiile din sectorul public este de neinteles.

  La fel cum de neintels este si obstinatia cu are HOTNEWS ii face publicitate Denuntatorului Sef, SOCOL Irina, si chiar mai mult decat atat, in acest caz o suporta din nou sa gastige nici mai mult nici mai putin decat 25 de mil EUR.

  Cati bani primiti lunar de la SIVECO, direct sau indirect, dle Tapalaga ?

  Parca vorbeati candva de onestiatate profesionala si de fapt, de an de zile, ii faceti reclama acesteor infractori de la SIVECO, condusi de aceasta puscariasa Socol Irina..

  Cine stie, poate in curand vedem in Hotnews si ceva pentru suportul in business a lui Florica si Pescariu..

  Bravo inca o data dle Tapalaga, hala sa-ti fie...
 • -1 (5 voturi)    
  interesant (Vineri, 13 octombrie 2017, 0:27)

  srpc [utilizator]

  niciunul dintre postacii mercenari de mai sus nu discuta problema-cheie: de ce se accepta contestatia unei firme cu profil "distractia" la o licitatie pentru intretinerea softului APIA?
  ca si cum ar fi Ok ca orice terchea-berchea sa poata bloca o licitatie de interes national pana capata si el o halca mica dar bine platita in subantrepriza!
  industria contestatiilor trebuie distrusa!
  • 0 (0 voturi)    
   avea profilul ala (Vineri, 13 octombrie 2017, 16:14)

   tudor1234 [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   s-a schimbat intre timp. Firmele isi mai schimba domeniul din cand in cand. Exemplele sunt multe, dau unul singur: Wipro - una din cele mai mari companii de soft din lume (peste 100k oameni) si o cifra de afaceri de vreo 10 mld de dolari. Acu 50 de ani indienii astia extrageau ulei de palmier. #numazic

   De observat e ca cele 3 firme care au depus RFP sunt toate abonate la contracte cu statul. Contestatarul nu este....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by