Un numar de 37 de persoane vor fi conduse la audieri in urma celor29 de perchezitii care au fost facute in Bucuresti, Ilfov si Prahova, la persoane suspectate de camatarie si deturnare de licitatii publice, relateaza News.ro. Printre suspecti se afla executori judecatoresti, avocati si o persoana "foarte potenta financiar", anunta DIICOT.

Potrivit sursei citate, exista suspiciunea ca, incepand cu anul 2014, liderul, "persoana foarte potenta financiar, administrator al mai multor societati comerciale" a constituit un grup infractional organizat specializat in comiterea infractiunii de camata.

Ulterior, pentru a-si asigura veniturile, dar si pentru a avea o parghie, pentru a crea o presiune psihica asupra debitorilor, sumele de bani oferite cu dobanda erau inscrise in contracte de imprumut cu sau fara garantie imobiliara, ce puteau fi puse in executare silita.

"Astfel, atat pentru a-si asigura veniturile, precum si pentru a ingreuna o eventuala activitate de cercetare penala, respectiv dovedirea infractiunii de camata, persoanele care activau pe aceasta plaja de infractiuni, au ales sa mascheze activitatea de camatarie in incheierea unor acte notariale de imprumut in care debitorii, avand in vedere nevoia stringenta de sume de bani, erau convinsi sa semneze acte notariale in care erau stipulate ca sume acordate cu imprumut de creditori sume mult mai mari decat cele remise efectiv, respectiv sume de bani ce erau compuse din suma reala imprumutata plus dobanda ce trebuia platita (obiect material al infractiunii de camata)", anunta DIICOT.

Ulterior, membrii grupului infactional au identificat o alta metoda de a realiza profituri, de aceasta data mult mai insemnate, respectiv prin executarea silita a debitorilor, chiar imediat dupa expirarea termenului foarte scurt de restituire a sumelor imprumutate, "scopul membrilor grupului nefiind acela de a recupera sumele imprumutate si dobanzile aferente, ci acela de a obtine proprietatea".

"Pentru acest lucru a fost nevoie de atragerea in circuitul infractional a unui nou membru, care sa aiba atributiile necesare realizarii acelui scop, respectiv a unui executor judecatoresc, persoana responsabila cu realizarea efectiva a actelor de punere in executare silita a contractelor de imprumut cu garantie imobiliara", arata DIICOT.

Procurorii precizeaza ca executorul judecatoresc a avut "o ascensiune fulminanta in cadrul grupului infractional organizat, acesta ajungand in esalonul decizional, erijandu-si, in unele cazuri, chiar rol de coordonator, avand ultimul cuvant in ceea ce priveste oportunitatea sau necesitatea unor actiuni sau inactiuni menite sa apere interesele grupului infractional organizat".

"Prin cunostintele sale juridice si calitatea sa de executor judecatoresc a condus gruparea infractionala organizata la un alt nivel de realizare a castigurilor, respectiv de la procente din suma imprumutata, la castiguri insemnate (obtinerea unor profituri de peste 300%), prin punerea in executare silita a contractelor de imprumut, respectiv scoaterea la licitatie publica, deturnarea acestor licitatii publice si adjudecarea prin intermediari a unor imobile apartinand debitorilor, la preturi de cel mult 30% din valoarea de piata", se mai arata in rechizitoriu.

Procurorii explica faptul ca executorul judecatoresc a creat un "cerc relational" si a atras numerosi alti membri in grupul infractional, printre care un alt executor judecatoresc, angajatii unui birou de executor judecatoresc, ai unui birou notarial, dar si un avocat.

Acesta avea rolul de a redacta actele ce urmau a fi semnate cu debitorii si reprezentarea juridica in fata instantelor de judecata in vederea obtinerii incuviintarilor de executare silita.

"Astfel, in perioada 2014 - 2016, membrii grupului infractional au acordat in mai multe randuri imprumuturi banesti mai multor persoane, percepand in mod nelegal dobanzi saptamanale sau lunare si primind de la debitori drept garantie autoturisme de lux sau imobile", spun procurorii.

Alaturi de infractiunea de camata, principala infractiune care a intrat in scopul grupului infractional organizat, a fost cea de inselaciune.

"Toate operatiunile efectuate au fost de natura sa induca in eroare debitorii. Prin incheierea unui contract autentificat de un notar public, grupul isi atingea scopul scopul real al activitatii, care nu era acela de a-si recupera suma de bani imprumutata si dobanda convenita, ci acela de a obtine un titlu ce putea fi investit cu formula executorie, in baza caruia sa treaca la executarea silita asupra bunurilor imobile ale debitorilor, pe care sa si le adjudece beneficiind de concursul executorilor judecatoresti, sustinut de participarea prin persoane interpuse la licitatiile publice, trucate si beneficiind totodata de consultanta juridica a avocatului", se mai arata in rechizitoriu.

De asemenea,"dupa adjudecarea unor imobile prin persoane interpuse participante la licitatiile publice, au revandut aceste imobile la preturi mult mai mari fata de pretul de achizitie, obtinand astfel venituri insemnate pe care le-au reintrodus in circuitul civil prin acordarea de noi imprumuturi unor terte persoane, cu termene de scadenta foarte scurte, de maximum 1 luna".

Pana in prezent, la perchezitii au fost descoperite importantante sume de bani in valuta si moneda nationala, autoturisme de lux susceptibile a proveni din activitatea infractionala, precum si documente si inscrisuri cu valoare probanta in cauza.

La sediul D.I.I.C.O.T. - Structura Centrala vor fi aduse, in vederea audierii, un numar de 37 de persoane.

Surse din ancheta au precizat, pentru News.ro, ca liderul gruparii este Stefan Petre, iar unul dintre executorii judecatoresti vizati etse Mihai Popa.