Kim Davis, funcționara unui comitat din Kentucky care a fost întemnițată cinci zile în 2015 pentru că refuzase să elibereze certificate de căsătorie cuplurilor de același sex, se află într-un turneu în România, în sprijinul unei campanii pentru blocarea recunoașterii legale a unor asemenea căsătorii în acea țară, scrie Washington Examiner, citat de Rador. Coaliţia pentru Familie din România şi „sora ei“ din SUA, Coaliţia pentru Familie Credinţă şi Viaţă a Românilor din America, ar fi adus-o în România pe Kim Davis, scrie Adevarul, pentru a sustine referendumul de modificare a Constitutiei.

Kim Davis, in turneu prin RomaniaFoto: Liberty Counsel

Potrivit Washington Examiner, Organizația Liberty Counsel, cea care a reprezentat-o pe Davis atunci când ea a fost catapultată în lumina reflectoarelor naționale, afirmă că Davis și vicepreședintele pentru probleme juridice al grupului, Harry Mihet, fac un turneu în țara est-europeană pentru a discuta efectele căsătoriei între persoane de același sex în SUA.

Davis, care a rămas funcționară publică a comitatului Rowan, a fost închisă pentru sfidare după ce refuzase să elibereze certificate de căsătorie în conformitate cu decizia Curții Supreme în cazul Obergefell contra Hodges, prin care a fost legalizată căsătoria homosexualilor și lesbienelor în toate statele americane. Biroul ei eliberează în prezent certificate fără semnătura ei.

Davis și Mihet se vor afla în România timp de nouă zile, conform unui comunicat al Liberty Counsel.

Cei doi, conform comunicatului, „susțin prelegeri în cele mai mari orașe ale României, inclusiv București, Cluj, Sibiu, Timișoara și Iași. Mesajul lor e simplu și bazat pe recentele lecții învățate în SUA: «căsătoria» homosexuală și libertatea de conștiință se exclud reciproc, întrucât cei care o promovează pe prima au toleranță zero pentru a doua.”

Turneul survine într-un moment în care Curtea Supremă judecă în privința dreptului patronilor religioși de a refuza să ofere ceremonii homosexuale, într-un caz adus în fața curții de un brutar din Colorado. Unele state au legi anti-discriminare care stipulează că firmele nu pot refuza să furnizeze servicii pe baza orientării sexuale.

România nu recunoaște în prezent căsătoria homosexuală, cum nu o face nici una dintre vecinele ei. Liberty Counsel afirmă că Davis și Mihet, în ciuda acestui fapt, susțin o petiție care cere un referendum pentru includerea în textul constituției țării a unei interdicții privind căsătoria homosexuală.

Davis și Mihet, care este originar din România, s-au întâlnit cu lideri ai bisericii ortodoxe, cu parlamentari români și acordă „numeroase interviuri la televiziuni și radiouri”, conform comunicatului.

După ce Davis refuzase să elibereze certificate de căsătorie pentru homosexuali, invocând drept motiv „legea lui Dumnezeu”, a ajuns la cunoștința publicului că ea însăși fusese căsătorită în patru rânduri cu trei bărbați diferiți.

Holly Meade, o purtătoare de cuvânt pentru Liberty Counsel, a declarat că, mai degrabă decât ipocrizie, istoria personală a lui Davis demonstrează „uluitoarea bunăvoință a lui Dumnezeu de a folosi o asemenea persoană” și că „trecutul ei este iertat”.