Motiunea intitulata "PSD dauneaza grav sanatatii", semnata de 102 parlamentari ai PNL, USR si PMP, va fi supusa miercuri votului in plenul Camerei Deputatilor. Semnatarii ii cer premierului Mihai Tudose demiterea ministrului Sanatatii, Florian Bodog, fiind invocate criza vaccinurilor, nefinalizarea constructiei unor spitale sau "farsa salariilor ca afara", si spun ca mandatul lui Bodog a fost caracterizat de ezitari, de amanari si de o lipsa totala de decizie, scrie Agerpres.

Prezent la dezbaterea motiunii simple, marti, in Camera Deputatilor, ministrul Florian Bodog a sustinut ca sistemul de sanatate romanesc ar fi fost departe daca fiecare dintre cei care au detinut acest portofoliu, indiferent de culoarea politica, ar fi facut un pas catre interesul pacientilor.

"Nu sunt ministrul perfect si cred ca niciun ministru nu este prefect, pentru ca nu exista politician perfect. Sunt medic insa si, de aceea, stiu care sunt ranile sistemului de sanatate si care sunt asteptarile bolnavilor si ale medicilor. Daca fiecare ministru al Sanatatii, indiferent de culoarea politica, ar fi facut un singur pas catre interesul pacientilor, astazi, am fi fost departe, dar unii s-au multumit sa-si masoare mandatul in like-uri pe Facebook, in timp ce proiecte importante in Sanatate au fost blocate. E usor sa depui motiune pentru proiectele pe care nu le duci la indeplinire", a declarat Florian Bodog de la tribuna Camerei Deputatilor.

Ministrul Sanatatii a mai spus ca s-au facut "pasi importanti" pentru constructia spitalelor regionale de la Craiova, Iasi si Cluj-Napoca.

Semnatarii motiunii simple insa, deputatii PNL, USR si PMP, i-au cerut din nou demisia ministrului Sanatatii, inclusiv pe motiv ca acesta este acuzat ca si-a plagiat lucrarea de doctorat.

"PNL va cere demisia domnule ministru al Sanatatii si, in acelasi timp, va solicitam expres ca prima dumneavoastra explicatie de la aceasta tribuna sa fie referitoare la acuzatiile de plagiat. Nu puteti pleca din Parlamentul Romaniei pana nu explicati daca ati plagiat sau nu ati plagiat in lucrarea dumneavoastra de doctorat. Nu mai aveti niciun fel de autoritate in domeniul pe care il conduceti, sunt copii care au murit cu zile in Romania si dumneavoastra nu aveti vocatia raspunderii. Nimeni nu raspunde pentru faradelegile din Sanatate si credem ca pe lista de remaniere a premierului Tudose, in cazul in care nu demisionati, ar trebui sa va aflati domnule ministru al Sanatatii cu prioritate", a declarat liderul deputatilor PNL, Raluca Turcan.

"Domnule ministru, recunosc ca nu ma bucur ca va intalnesc astazi, aici, eu si alte milioane de romani am fi preferat sa fiti la minister, in prima linie, luptand, asa cum ati promis, cu problemele sistemului de sanatate, luptand cu epidemia de rujeola, o situatie dezastruoasa a spitalelor judetene, cu lipsa de bani si de personal, cu Casa de Asigurari care fura de la pacienti, cu proiectul spitalelor regionale, cu cresterile salariale pe care le-ati promis. Dumneavoastra ati fost, in schimb, in prima linie, intr-o singura lupta, cea a plagiatului. (...) Cred ca este un motiv suficient pentru a demisiona din functia de ministru", a declarat la randul sau deputatul USR Rares Pop.

"PMP acorda, domnule ministru, cartonasul rosu pentru activitatea de pana acum a Ministerului Sanatatii si va vota aceasta motiune", a spus si deputatul PMP Petru Movila.

PSD si UDMR i-au luat insa apararea ministrului Sanatatii.