Noua conducere a Curtii de Conturi va fi votata miercuri de catre plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului, dupa ce marti comisiile pentru buget-finante ale Parlamentului i-au audiat si avizat pozitiv pe candidatii pentru functiile de presedinte, vicepresedinte si consilier de conturi, precum si pe cei pentru presedinte si vicepresedinte ai Autoritatii de audit, scrie news.ro.

Mihai Busuioc, secretarul general al Guvernului si fost secretar general adjunct al Ministerului Dezvoltarii in perioada in care institutia era condusa de Liviu Dragnea, a primit marti aviz pozitiv pentru functia de presedinte al Curtii de Conturi de la comisiile reunite de buget-finante din Camera Deputatilor si Senat.

Busuioc a obtinut 18 voturi "pentru", 10 "mpotriva" si o singura abtinere.

Au mai primit aviz pozitiv Nicu Marcu, pentru functia de vicepresedinte si Aurel Dumitru, pentru consilier de conturi.

Pentru functia de presedinte al Autoritatii de Audit a fost avizat pozitiv Lucian Dan Vladescu, iar Florin Tunaru a primit aviz pozitiv pentru postul de vicepresedinte al Autoritatii de Audit.

O decizie privind aceste propuneri la conducerea Curtii de Conturi va fi luata in plenul reunit al Parlamentului, miercuri, la ora 13:00.

Busuioc, considerat unul dintre cei mai apropiati oameni ai liderului PSD, Liviu Dragnea, este in prezent secretar general al Guvernului. De asemenea, el a fost secretar general adjunct al Ministerului Dezvoltarii in perioada in care instututia era condusa de Liviu Dragnea.

In luna aprilie 2017, Mihai Busuioc a fost numit membru in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, fiind propus de catre statul roman, prin Ministerul Energiei. In mai 2012, fostul premier Victor Ponta l-a demis pe Busuioc de la conducerea Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

Potrivit declaratiei de avere completata in februarie 2017, Busuioc este membru in mai multe consilii de administratie: ANOFM, ANL, Romarm, UM Plopeni si CNI.

Opozitia a criticat dur noile propuneri facute pentru Curtea de Conturi, in special numirea lui Mihai Busuioc la sefia institutiei.

Vicepresedintele PNL Florin Citu l-a acuzat pe liderul PSD, Liviu Dragnea, ca politizeaza Curtea de Conturi ca "sa poata fura in liniste si sa nu raspunda penal".

¬Dragnea inscrie Curtea de Conturi in PSD. Dragnea nu se mai ascunde si nu mai are rabdare. PSD si Dragnea nici macar nu mai vor sa pastreze aparentele unei democratii in Romania. Astazi sunt audieri importante pentru PSD in Parlament. Curtea de Conturi se inscrie in PSD. In doar 10 luni PSD a inrolat CCR, ASF si acum CC. Urmeaza BNR (90% in barca PSD deja) si DNA. Ahh, uitasem, si Consiliul Concurentei a depus armele de buna voie si deja se face util carmaciului.

PSD are doua obiective:1. Sa poata fura in liniste si sa nu raspunda penal. Aici Curtea de Conturi si CCR au cel mai mare rol. 2. Sa striveasca orice urma de opozitie politica, a societatii civile si a sectorului privat. Aici ASF, BNR, si Consiliul Concurentei, ANAF sunt institutiile pe care PSD le va arunca asupra celor care se opun dictaturii PSD-iste¬, a scris Florin Citu pe Facebook.

La randul sau, deputatul USR Claudiu Nasui a acuzat ca audierile candidatilor pentru conducerea Curtii de Conturi au fost un simulacru.

"Astazi au fost audiati candidatii pentru conducerea Curtii de Conturi pe repede inainte. 15 minute pentru cei care vor sa fie presedinte, 10 pentru cei care vor vicepresedinte si 5 pentru cei care vor doar membrii in plenul curtii. Este, evident, o gluma proasta. Totul este ridicol. Audierea, de fapt nu are loc, este doar un pas procedural de bifat. Negocierea a avut deja loc in spatele usilor inchise. PSD a decis sa nu mai punem intrebari si sa primim raspunsuri imediat, cum ar fi normal, ci sa se puna mai intai toate intrebarile odata dupa care candidatul sa poata tine un monolog la care sa raspunda la ce vrea el", a descris Nasui audierile din comisiile de buget-finante.

"Printre cei selectati azi ii avem pe domnul Tunaru, fost vicepresedinte ANAF si, mai ales, fost consilier al lui Liviu Dragnea la Consiliu Judetean Teleorman. Cat de independenta credeti ca va fi Curtea de Conturi atunci cand verifica primariile PSD?", a mai atras el atentia.