Sute de pelerini au ajuns, inca de luni, la Iasi, pentru a se inchina la moastele Sfintei Parascheva, cu cateva zile inainte de praznuirea hramului acesteia, primele doua persoane care s-au asezat la randul care se formeaza in fata Catedralei Mitropolitane fiind doi batrani, unul din Focsani si altul din Piatra Neamt, transmite Agerpres.

Primii pelerini la moastele Cuvioasei ParaschevaFoto: Captura Ziarul de Iasi

Doi batrani stau deja la rand si asteapta ca racla Sfintei Cuvioase Parascheva sa fie scoasa, marti dimineata, din Catedrala Mitropolitana pentru a se inchina la moastele acesteia.

Prima care a ajuns este Elena Sabiuta, o femeie in varsta de aproape 74 de ani, din judetul Neamt. Dupa cum marturiseste, chiar daca trebuie sa isi petreaca noaptea in frig, ea se aseaza, de 13 ani, prima la rand, pentru "o leaca de osteneala", iertare de pacate, sanatate si ...rabdare.

"Am venit ca sa ne rugam si sa facem o leaca de osteneala pentru Prea Cuvioasa. Daca nu facem osteneala, nu ne ajuta. Am venit de azi ca sa fim primii. Pentru noi conteaza. Asa te ostenesti. Stand la rand. Altfel ce fel de osteneala facem? Ne ducem, ne inchinam si plecam. Nu lipsesc niciun an. Inainte mai veneam si stateam pe strazi. Acum, am vreo 12 - 13 ani de cand vin sa fiu prima la rand. E ceva deosebit. Te rascoleste asa, ceva, e foarte frumos atunci cand se face primirea ei pe baldachin", a declarat Elena Sabiuta.

Alaturi de tanti Elena, la rand s-a asezat si nea Ticu Mocanu, un focsanean in varsta de 77 ani. El spune ca vrea sa stea la rand, in fata Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, pana marti dimineata, atunci cand racla cu moastele Sfintei Parascheva va fi scoasa din Catedrala Mitropoliei si asezata in baldachinul din Curtea Mitropolitana. El spune a venit la Iasi pentru a se ruga pentru binele altora.

"Am venit sa ma rog pentru toata lumea, mai mult pentru altii. Daca te rogi numai pentru tine, n-ai facut nimic. Asa am simtit sa vin la Iasi, inainte de hram. Nu poti face ceva pana nu simti. Si binele si raul vin tot din interior. N-are cum sa nu vina. Am venit sa ne rugam si pentru noi, si pentru pace, sa fie bucurie, si pentru ca lumea sa fie mai buna, sa se intoarca cu fata la Dumnezeu. Acum si tineretul si toti sunt bulversati, fara servici", a declarat Ticu Mocanu.