Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reafirmat luni, in sesiunea plenara a Adunarii Parlamentare a NATO, clauza apararii colective a Aliantei Nord-Atlantice si a subliniat importanta misiunii aliate din Afganistan, informeaza Agerpres.

''NATO este o alianta care isi tine promisiunile. Spunem ceea ce facem si facem ceea ce spunem (...) Ne adaptam la noile provocari de securitate cu care ne confruntam, ne extindem prezenta in estul Aliantei, sporind raspunsul nostru in fata provocarilor, crescandu-ne rezistenta in fata amenintarilor, sprijinindu-ne partenerii si aducand cooperarea cu Uniunea Europeana la un nou nivel. Am participat la toate discutiile grupurilor multinationale si m-am intalnit cu membri ai trupelor aliate, in Estonia, Letonia, Lituania si Polonia. Trupele operationale se afla la fata locului, sunt pe deplin operationale. Si stiu ca un atac impotriva unuia dintre aliati va fi un atac impotriva tuturor'', a spus Stoltenberg in discursul sau din sesiunea plenara a AP NATO, gazduita de Palatul Parlamentului.

Pe de alta parte, oficialul aliat a tinut sa remarce importanta cresterii prezentei NATO si in zona Marii Negre. ''Pilotii canadieni zboara alaturi de pilotii romani si cei italieni lucreaza impreuna cu colegii lor bulgari. Desfasurarile noastre de trupe sunt un raspuns direct la actiunile si amenintarile Rusiei fata de Ucraina. Aceasta reactie a NATO este proportionala cu angajamentele noastre nationale si internationale'', a explicat Jens Stoltenberg.

El a lansat un apel catre Moscova de a se implica in angajamentele internationale, intrucat NATO nu vrea sa izoleze Rusia si nu doreste un nou 'razboi rece', iar actiunile Aliantei au drept scop sa previna si nu sa produca conflicte.