Meteorologii au emis, duminica dimineata, avertizari cod galben de ceata pentru judetele Cluj, Salaj si Bistrita-Nasaud. De asemenea, Centrul Infotrafic al Politiei Romane anunta ca este ceata densa pe autostrada A1 Sibiu - Deva, in judetul Hunedoara. Avertizarile cod galben de ceata sunt valabile pana la ora 10.00.

In judetul Cluj, sunt vizate localitatile Dej, Gherla, Caseiu, Catcau, Cuzdrioara, Fizesu Gherlii, Iclod, Mica, Mintiu Gherlii si Vad, in judetul Salaj - localitatile Jibou, Babeni, Galgau, Ileanda, Lozna, Rus si Surduc, iar in judetul Bistrita-Nasaud sunt afectate zonele Beclean, Branistea, Ciceu - Mihaiesti, Petru Rares, Sintereag si Uriu.

In aceste zone ceata va determina scaderea vizibilitatii local sub 200 de metri si izolat sub 50 de metri, potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).

De asemenea, Centrul Infotrafic al Politiei Romane anunta duminica dimineata ca se semnaleaza ceata densa pe autostrada A1 Sibiu - Deva, in judetul Hunedoara.

Potrivit Infotrafic, se semnaleaza ceata pe tronsonul Orastie - Soimus (kilometrii 354 - 369, in judetul Hunedoara), iar soferii sunt sfatuiti sa circule cu prudenta sporita, sa foloseasca luminile de intalnire si sa mareasca distanta de siguranta fata de vehiculele din fata.

Duminica, sunt in vigoare avertizari cod portocaliu si cod galben de ploi abundente, vant puternic si ninsori. Astfel, de sambata, de la ora 9.00, si pana duminica, la ora 15.00, Capitala si 18 judete din jumatatea de sud a tarii sunt sub cod portocaliu de ploi abundente si vant puternic. Alte 15 judete se afla, de sambata dimineata, de la ora 03.00, si pana duminica la ora 21.00 sub cod galben de ploi si vant puternic. Astfel, in Oltenia, vestul Munteniei, apoi si in sudul Transilvaniei si in centrul Moldovei va ploua pe arii extinse, cantitatile de apa vor depasi 25 de litri pe metru patrat, iar local se vor cumula 40-50 de litri pe metru patrat. Vantul va sufla cu 50-60 de kilometri la ora, iar in zonele montane va fi lapovita si ninsoare.

Pana la ora 15.00, este in vigoare si o avertizare cod portocaliu care vizeaza Carpatii Meridionali si de Curbura, unde, in special la peste 1600 de metri altitudine, vor fi ninsori consistente si se va depune strat de zapada, iar pe creste va fi viscol.

De altfel, la munte ninge inca de sambata dimineata, iar pe creste este viscol. In unele zone, stratul de zapada atinge jumatate de metru.

In Muntii Bucegi, unde a nins puternic si s-a depus un strat gros de zapada, salvamontistii au intervenit sambata pentru recuperarea unui turist in varsta de 50 de ani care a fost gasit in coma pe traseul Jepii Mici din Bucegi. La momentul la care salvamontistii din Busteni au ajuns la barbat, acesta era decedat, iar interventia pentru coborarea de pe munte a trupului neinsufletit a durat aproximativ noua ore, operatiunea fiind dificila din cauza viscolului. Potrivit reprezentantilor Serviciului Judetean de Ambulanta Prahova, cel mai probabil barbatul a intrat in hipotermie.

Tot sambata, un barbat de 70 de ani care participa la un concurs de anduranta pe Muntele Rosu, in zona statiunii Cheia, a fost dat disparut in conditiile in care nu a revenit la cabana dupa incheierea comptetitiei. Barbatul a fost recuperat dupa o actiune de cautare care a durat peste patru ore, el fiind gasit in zona unei valcele, in apropierea unei fabrici de imbuteliere a apei din comuna Maneciu. Interventia pentru recuperarea barbatului, gasit in stare buna, a fost, de asemenea, dificila din cauza viscolului.

Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anuntat ca toate directiile sale regionale de drumuri si poduri au mobilizat personalul pentru a interveni in caz de nevoie, precizand ca sambata drumarii au intervenit pe Transfagarasan, pe Transalpina, pe DN 1A si pe DN 73, fiind raspandite 11 tone de material antiderapant.

Potrivit CNAIR, sambata, in intervalul orar 12:00 - 17:00 angajatii CNAIR SA au intervenit, in total, cu sase autoutilaje si au raspandit 11 tone de material antiderapant (sare).