Seful Statului Major General, general Nicolae Ciuca, a declarat, sambata, in Comisia pentru aparare si securitate din cadrul celei de-a 63-a sesiuni anuale a Adunarii Parlamentare a NATO, care are loc la Palatul Parlamentului, ca in Marea Neagra a vazut recent fapte care confirma ca situatia se deterioreaza, mentionand actiunile Rusiei, criza din Ucraina, dar si amenintarile transnationale care rezulta din terorism si migratie.

"In ultimele doua decenii regiunea Marii Negre s-a transformat si a oferit posibilitati tuturor din punct de vedere al logicii. (...) Situatia ramane complexa, data fiind existenta provocarilor, securitatea in regiune ramane complicata, nu doar pentru tarile din zona, dar si pentru tot flancul din Est al NATO. In Marea Neagra am vazut recent fapte care confirma ca situatia se deterioreaza, am vazut actiunile Rusiei, pozitia sa militara, cat si criza din Ucraina, fara sa uitam amenintarile transnationale rezultand din terorism si migratie. Vedem, de asemenea, retelele criminale. Toate acestea accentueaza presiunea din zona. Suntem si noi ingrijorati in special de faptul crizei care continua in Orientul Mijlociu in Balcani, avand o zona de tranzit pentru cei care vor sa ajunga in vestul Europei si astfel ne putem confrunta cu atentate. Toate acestea destabilizeaza regiunea si se pare ca toti membri NATO trebuie sa ramana vigilenti", a afirmat Nicolae Ciuca, citat de Agerpres.

El a adaugat ca, la Varsovia, sefii de stat si de guverne au convenit sa adopte un plan de masuri pentru a asigura credibilitatea si apararea Aliantei Nord - Atlantice: "In acelasi timp au creat o prezenta pentru partea de Nord a flancului de Est, aceleasi masuri care sa fie adoptate si in partea de Sud. Deci vorbim despre flancul de Est, a fost stabilit in functie de amenintare un sistem de securitate, astfel incat forte armate sa fie reprezentate in partea de Sud- Est. Avem patru grupuri tactice permanente in partea de Sud, in partea Balcanica, in flancul de Est si avem prezenta terestra, cat si componenta aeriana. De asemenea, o initiativa maritima pe Marea Neagra, cat si o initiativa de antrenament. Totul decurge bine."