Vizita de cateva zile desfasurata de premierul ungar Viktor Orban in Romania a reprezentat un turneu de campanie electorala inaintea alegerilor din 2018, avand in vedere mesajele transmise audientelor din Cluj, Floresti si Oradea, comenteaza Hungarianspectrum.org. Potrivit sursei citate, dupa mai multe vizite foarte scurte, de la Hanoi in Singapore si din Macedonia in Estonia, Orban a petrecut aproape cinci zile in Romania si "e greu de crezut ca adevaratul scop al calatoriei a fost sa discute despre protestantism", cum a lasat de inteles comunicarea oficiala.

De ce crede Hungarian Spectrum ca vizita a fost una electorala:

  • "A aratat ca sprijinul financiar continuu pentreu maghiarii din Romania depinde de sprijinul acestora pentru el si pentru guvernul sau. Daca liberalii si socialistii castiga alegerile din 2018, pachetele generoase de sprijin s-ar sfarsi. Cel putin asa doreste el sa creada audienta", scrie sursa citata, avand in vedere ca acest sprijin financiar, initiat de primul guvern Orban in 2000-2001, a continuat si in anii in care actualul premier nu s-a aflat la putere.
  • La Cluj, Floresti si Oradea, "Orban a tinut trei discursuri (...). In cazul primului (...) abia la sfarsit a inceput sa vorbeasdca despre viziunea guvernului sau pentru comunitatea maghiara, care, fie ea si divizata de frontiere, este un organism viu unitar ce nu poate duce o viata implinita si fericita daca vreo parte a sa are nevoie de ajutor sau este bolnava. De aceea, el ar dori sa vada "Ungaria in plin avant careia i se alatura o Romanie emergenta". Ar vrea sa vada "un viitor in care tarile din grupul de la Visegrad, motoarele economiei europene, si Romania se unesc". (...) In general, a pretins ca "epoca mandriei nationale" este in plina ascensiune si ca "viitorul va fi scris in limba ungara"."
  • Urmatorul discurs a avut loc la Floresti, localitate apropiata de Cluj si care, in ultimul timp, a atras numerosi oameni din Cluj, iar acolo "exista o comunitate de circa 1.000 de protestanti vorbitori de limba maghiara. Au decis sa construiasca o biserica si, din ce aud, costurile au fost acoperite aproape in totalitate de guvernul maghiar".
  • In discursul tinut la Oradea, el a aratat ca "Ungaria nu mai este o tara mica, ci o "tara de dimensiuni medii, relevanta" ce poate contribui la pacea si bunastarea altor popoare din bazinul carpatic. Acelea care sunt pregatite sa coopereze cu Ungaria o vor duce bine".
  • Iar intr-un interviu acordat publicatiei Bihari Naplo, el a transmis in mod deschis mesaje de campanie electorala: "Marele succes economic al Ungariei a inceput cand guvernul Orban a decis sa ofere cetatenie dubla maghiarilor din tarile vecine. (...) De aceea el i-a incurajat pe toti sa participe la alegerile nationale din primavara viitoare (...)".

Articolul complet - aici