Alte trei aeronave F-16 Fighting Falcon intra vineri in dotarea Fortele Aeriene Romane, ceremonia de receptie fiind programata sa se desfasoare in Baza 86 Aeriana "Locotenent aviator Gheorghe Mociornita" de la Borcea, judetul Calarasi, porivit news.ro.

Avion F 16 al fortelor Aeriene RomaneFoto: Hotnews

"Vineri, 6 octombrie, de la ora 12.00, in Baza 86 Aeriana "Locotenent aviator Gheorghe Mociornita" de la Borcea, judetul Calarasi, va avea loc ceremonia oficiala de receptie a unei noi serii de trei aeronave multirol F-16 Fighting Falcon.", anunta MApN.

Ceremonia se va desfasura in prezenta secretarului de stat Mircea Dusa, seful Departamentului pentru politica de aparare si planificare, a generalului-locotenent Laurian Anastasof, seful Statului Major al Fortelor Aeriene si a unei delegatii portugheze condusa de secretarul de stat pentru aparare din Republica Portugalia, Marcos Perestrello, precizeaza ministerul.

La finalul ceremoniei, cei doi secretari de stat se vor intalni cu detasamentul portughez dislocat in aceasta perioada din Baza Aeriana 5 Monte Real in Baza 86 Aeriana Borcea.

Prin preluarea celor trei aeronave, Fortele Aeriene Romane finalizeaza Faza I de introducere in serviciu a avioanelor multirol.

Secretarul de stat pentru politica de aparare si planificare, Mircea Dusa, si seful Statului Major al Fortelor Aeriene, generalul-locotenent Laurian Anastasof au participat, in 27 septembrie, in Baza Aeriana din Monte Real, Portugalia, la ceremonia de predare-primire a celor trei aeronave, modernizate la standardul F-16 MLU 5.2R.

Prin preluarea aeronavelor, Fortele Aeriene Romane finalizeaza Faza I de introducere in serviciu a avioanelor multirol F-16 Fighting Falcon, anunta MApN.

Achizitia a fost facuta in conformitate cu prevederile Legii nr. 240/2013. Contractul, in valoare de circa 628 milioane euro cu TVA, incheiat intre Guvernul Romaniei (prin Compania Nationala Romtehnica S.A.) si cel al Republicii Portugheze a intrat in vigoare la data de 30 septembrie 2013. Primele sase aeronave din escadrila de 12 avioane multirol incluse in acordul romano-portughez au intrat in dotarea Fortelor Aeriene Romane in data de 29 septembrie 2016, iar urmatoarele trei pe 16 decembrie 2016.