Toti militarii romani raniti in teatrele de operatii care participa la Jocurile Invictus vor beneficia de o recompensa financiara de 5.000 de lei, potrivit unei hotarari adoptate de guvern in sedinta de joi. De asemenea, militarii care obtin premii vor primi sume intre 7.000 lei si 20.000 lei.

Ce sume vor primi militarii cu premii

  • Pentru locul I - 20.000 de lei
  • Pentru locul II - 15.000 de lei
  • Pentru locul III - 12.000 de lei
  • Pentru locul IV - 9.000 de lei
  • Pentru locul V - 7.000 de lei.

Hotararea de guvern completeaza Normele financiare pentru activitate sportiva, aprobate prin HG nr. 1447/2007, la propunerea coinitiatorilor proiectului, respectiv Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Tineretului si Sportului.

Sensul masurii este, in primul rand, de a stimula recuperarea fizica si psihica a acestei categorii de militari, dar si de a fructifica oportunitatea de promovare si reprezentare a Armatei Romaniei la nivelul Aliantei Nord-Atlantice, avand in vedere anvergura si vizibilitatea internationala a Jocurilor Invictus.

Jocurile Invictus (Invictus Games) au fost lansate in anul 2014, la Londra, sub patronajul printului Henry de Wales al Marii Britanii, bucurandu-se de participarea a 400 de competitori din 13 tari. La baza organizarii acestei competitii a stat dezideratul de a se incuraja si sprijini recuperarea fizica si reabilitarea militarilor din tarile NATO, raniti in teatrele de operatii.

In cadrul Jocurilor Invictus se organizeaza mai multe competitii sportive adaptate pentru persoane cu nevoi speciale. Intrucat miscarea sportiva a patruns repede si in randul militarilor romani, Ministerul Apararii Nationale a infiintat o sectie dedicata acestora, in cadrul Clubului Sportiv al Armatei - Steaua.

La ultima editie a Jocurilor Invictus, desfasurata in luna septembrie, in Canada, sportivii militari raniti au obtinut o medalie de aur, una de argint si doua de bronz.