Ministerul Justitiei a pus, joi, in dezbatere un proiect de hotarare de guvern in care propune suplimentarea suplimentarea numarului maxim de posturi prevazute pentru sistemul penitenciar cu 1.000 de posturi. Numarul maxim de posturi este in prezent de 15.041 de posturi, urmand sa creasca la 16.041. In nota de fundamentare, ministerul justitiei sustine ca "ramane acelasi numar de posturi finantate in sistem, dar numarul suplimentar acordat prin acest proiect va permite efectuarea de permutari de posturi intre structuri".

"Suplimentarea numarului maxim de posturi propus prin proiectul de hotarare a Guvernului nu are impact financiar, ci permite doar deblocarea unor domenii de activitate din sistem unde exista posibilitatea atragerii de personal. Practic, va ramane acelasi numar de posturi finantate in sistem, dar numarul suplimentar acordat prin acest proiect va permite efectuarea de permutari de posturi intre structuri (proceduri de schimbare in functie, mutari, transformari de posturi conform necesitatilor), lucru care nu se poate realiza cu numarul de posturi actual", se arata in nota de funamentare a proiectului de hotarare pus in dezbatere de Ministerul Justitiei.

In nota de fundamentare se mai arata ca din analizele structurilor Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), rezulta un necesar total de posturi la nivelul sistemului penitenciar de 20.102 posturi (fata de cele 15.041 in prezent), deci o suplimentare necesara de 5.061 posturi.

"Aceasta suplimentare a numarului de posturi nu se poate realiza intr-o singura transa, ci intr-un orizont de timp de aproximativ 5-7 ani", se mai arata in nota de fundamentare.

Ministerul Justitiei sustine ca un sector unde se simte lipsa posturilor prevazute, conform standardelor, este cel de supraveghere sectii de detinere unde, desi postul de supraveghere este asigurat, acesta este insuficient, fiind numeroase situatiile in care pe o sectie de detinere exista un singur supraveghetor, indiferent de regimul de detinere sau de dimensiunea sectiei.

La nivelul anului 2016 s-au inregistrat un numar de 590.256 ore suplimentare nerecuperate, sustine Ministerul Justitiei, aspect care inca o data arata nevoie de suplimentare a posturilor prevazute si implicit de redimensionare a statelor de organizare, astfel incat personalul existent sa poata fi distribuit cu prioritate catre sectoarele care inregistreaza in mod frecvent ore suplimentare si unde nu se reuseste recuperarea acestora.

Ministerul Justitiei mai arata ca proiectul nu are impact financiar, propunandu-se suplimentarea numarului maxim de posturi prevazut de hotararea Guvernului, nu si finantarea acestora. Finantarea posturilor suplimentate se va face ulterior, in functie de resursele bugetare existente, urmand ca posturile suplimentate prin acest proiect sa fie utilizate pentru echilibrarea schemelor de personal, echilibrare care se va realiza prin folosirea personalului existent si a celui ce va fi incadrat ulterior pe posturile deja finantate.