Care sunt explicatiile DNA dupa ce Directia a fost acuzata ca audiaza batrane de 90 de ani si citeaza martorii prin intermediul copiilor lor minori

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 5 octombrie 2017, 15:56 Actualitate | Esenţial


Ana Maria Patru, cu bunica la DNA
Foto: Captura YouTube
DNA precizeaza, in legatura cu audierea bunicii Anei Maria Patru, in varsta de 90 de ani, ca actualul Cod de procedura penala nu prevede posibilitatea audierii martorului la domiciliu, asa cum se prevedea in mod expres vechiul Cod, iar batrana nu a anuntat ca nu are posibilitatea de a se prezenta la audieri. Procurorii contrazic si declaratiile Mihaielei Moraru-Iorga, care a sustinut ca procurorii i-au sunat fiica minora pentru a o cita la Parchetul Ploiesti.

Intr-un comunicat de presa, DNA precizeaza ca batrana "a aratat, in prezenta avocatului, ca se va prevala de dreptul de a nu face declaratii".

DNA acuza faptul ca "in ultimele zile, spatiul public a fost invadat de o serie de materiale jurnalistice menite sa manipuleze opinia publica prin acreditarea ideii ca, in cursul investigatiilor penale, procurorii anticoruptie ar comite abuzuri si ar recurge la metode care incalca procedurile judiciare" si ca "in unele cazuri, in media s-a recurs chiar la exploatarea emotionala a unor imprejurari construite pe informatii false, care au prezentat drept actiuni abuzive ale procurorilor o serie de proceduri reglementate clar de lege".

Replica DNA vine dupa ce o serie de televiziuni de stiri au difuzat abundent imagini cu bunica in varsta de 90 de ani a Anei Maria Patru, fosta sefa a Autoritatii Electorale Permanente, audiata de procurorii DNA Ploiesti.

Care sunt explicatiile DNA legate de bunica Anei Maria Patru:

 • Simionescu Nicolita (bunica inculpatei) a fost citata atat pentru a fi audiata in calitate de martor si pentru a participa la procedura de instituire a sechestrului asigurator pe bunuri care apar ca fiind proprietatea sa (teren si casa situate in Voluntari, cartier Pipera) si care fac, spun procurorii, obiectul infractiunii de spalare a banilor.
 • Acesta a fost chemata in fata organelor judiciare pentru data de 4 octombrie, prin emiterea si transmiterea unei citatii scrise la data de 28 septembrie 2017, existand dovada ca aceasta a fost primita de martora la data de 2 octombrie 2017.
 • In actuala reglementare, la art. 114 alin. 2 lit. a Cod de procedura penala, se prevede ca "orice persoana citata in calitate de martor are obligatia se a se prezenta in fata organului judiciar care a citat-o, la locul, ziua si ora aratata in citatie".
 • Actualul Cod de procedura penala nu prevede insa si posibilitatea audierii martorului la domiciliu, asa cum se prevedea in mod expres in Codul de procedura penala anterior, in vigoare pana in anul 2014 (art. 86 alin. 3 rap. la art. 74 din Vechiul Cod de procedura penala).
 • Totodata, Codul de procedura penala este cel care prevede si procedura de urmat si in cazul persoanelor audiate care manifesta stari speciale.
 • Astfel, art. 106 alin. 1 spune ca, "daca, in timpul audierii unei persoane, aceasta prezinta semne vizibile de oboseala excesiva sau simptomele unei boli care ii afecteaza capacitatea fizica ori psihica de a participa la ascultare, organul judiciar dispune intreruperea ascultarii si, daca este cazul, ia masuri pentru ca persoana sa fie consultata de un medic".
 • Desi a luat la cunostinta cu doua zile inainte de data la care a fost chemata pentru a fi audiata si avea timpul necesar, aceasta nu a formulat nicio cerere in cuprinsul careia sa atentioneze organele judiciare ca se afla in imposibilitatea de a se prezenta la audiere.
 • In schimb, la data de 4 octombrie 2017, prin intermediul avocatului, aceasta a formulat o cerere prin care solicita asistenta medicala, in baza careia organele judiciare au apelat la sprijinul unui echipaj medical, care a asigurat asistenta medicala martorei pe tot parcursul procedurilor judiciare.
 • Pe parcursul realizarii procedurilor, starea de sanatate a martorei Simionescu Nicolita a fost corespunzatoare, fapt constatat si de echipajul medical care i-a acordat asistenta.
 • Conform art. 117 al Codului de procedura penala, rudele apropiate au dreptul de a refuza sa fie audiate in calitate de martor, acest drept fiindu-le comunicat de organul judiciar. Decizia apartine acestor persoane, intrucat exista posibilitatea ca ele sa doreasca sa formuleze declaratii, inclusiv in apararea inculpatilor. Martora Simionescu Nicolita nu a refuzat prezentarea la audiere. In acest context, in cauza, martorei i s-a dat posibilitatea sa justifice sumele de bani cu care au fost achizitionate bunurile imobile (terenul) ce reprezinta obiect al infractiunilor de spalare de bani. Totusi aceasta a aratat, in prezenta avocatului, ca se va prevala de dreptul de a nu face declaratii.

Ce spune DNA dupa ce Ana Maria Patru a acuzat ca a fost citata prin intermediul fiului sau
 • Procedura de citare s-a facut in conformitate cu prevederile art. 257 alin. 1 teza a II-a din Codul de Procedura penala, la posturile telefonice indicate de aceasta ca fiind cele la care poate fi contactata.
 • Procedura de citare nu s-a realizat prin intermediul fiului inculpatei, cum in mod neadevarat s-a sustinut.
 • Mai mult, fiul inculpatei Ana Maria Patru, Patru Stefan, major, a fost singurul care a apelat organele de urmarire penala dupa ce, initial, nimeni nu a raspuns la numerele de telefon indicate de inculpata, la care ofiterii de politie initiasera apeluri pentru contactarea acesteia.
 • De altfel, art. 261 alin. 1 Cod de procedura penala precizeaza ca, daca persoana citata nu se afla acasa, agentul inmaneaza citatia sotului, unei rude sau oricarei persoane care locuieste cu ea ori care in mod obisnuit ii primeste corespondenta. Citatia, de asemenea, poate fi inmanata unui minor de peste 14 ani. Ulterior, dupa aproximativ 3 ore, de la momentul initierii primelor apeluri de catre organele judiciare, Ana Maria Patru a contactat ofiterii de politie.
 • Totodata, aceasta a fost citata si prin intermediul organelor de politie din localitatea Voluntari, judetul Ilfov, acolo unde aceasta se prezinta periodic, conform programului de supraveghere stabilit in cadrul controlului judiciar dispus intr-o alta cauza in care a fost trimisa in judecata. Acest fapt rezulta si din procesul-verbal semnat de inculpata, aflat la dosarul cauzei.
Ce spune DNA despre acuzatiile potrivit carora Mihaiela Moraru Iorga a fost citata  prin intermediul fiicei sale minore
 • Procedura de citare nu s-a realizat prin intermediul fiicei acesteia, procurorul neavand nicio discutie pe aceasta tema cu minora.
 • Procedura de citare a martorei Moraru-Iorga Mihaiela s-a facut in conformitate cu prevederile art. 257 alin. 1 teza a II-a Cod de procedura penala.
 • In vederea realizarii procedurii de citare, au fost identificate 11 posturi telefonice ale caror abonamente o au ca titulara pe martora Moraru-Iorga Mihaiela. Ca urmare, aceasta a fost apelata la 10 din cele 11 posturi telefonice. Nu a raspuns la aceste apeluri.
 • Apoi, o persoana care s-a prezentat a fi fiica martorei Moraru-Iorga Mihaiela a fost prima care a contactat organele de urmarire penala, apeland de pe unul din cele 10 posturi telefonice la care se initiasera apeluri pentru citarea martorei, dupa ce, initial, nimeni nu a raspuns la numerele de telefon avand-o ca titulara de abonament pe Moraru-Iorga Mihaiela.
 • Procurorul insa nu a avut nicio discutie pe aceasta tema cu minora. Prin urmare, procedura de citare nu s-a realizat prin intermediul fiicei acesteia. Procedura de citare s-a realizat personal cu martora Moraru-Iorga Mihaiela, care a apelat ulterior procurorul de pe unul din cele 10 numere la care se initiasera apeluri.

7429 vizualizari

 • +38 (44 voturi)    
  Abuz ? (Joi, 5 octombrie 2017, 16:08)

  hamurabi [utilizator]

  Cum comenteaza "televiziunile luptatoare" aceste explicatii ?
  • +24 (28 voturi)    
   Inutil (Joi, 5 octombrie 2017, 16:31)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui hamurabi

   Sa nu uitam cine vegheaza asupra latrinelor. Dezinformarea continua. Singura consolare este ca in cativa ani doar batranii si oligofrenii vor mai folosi tembelizorul.
   • -10 (10 voturi)    
    Explicatii multe ale DNA (Joi, 5 octombrie 2017, 21:07)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Explicatii multe ale DNA...care ascund realitatea cruda:
    - o batrana de 90 de ani a fost chemata/somata sa dea cu subsemnatul la 400 de km distanta de domiciliul ei...in conditiile in care "dreptul rudelor DE A NU RASPUNDE in fata anchetatorului!" a fost comunicat de DNA DUPA ce a tarat-o pe batranica 400 de km.

    Restu-s vorbe !

    Ocupati cu batranici d'astea, patrunjelul din piete, transferuri de la stat la stat....DNA nu prea mai are timp sa cerceteze Microsoft, Eads, ... si alte "nimicuri" d'astea !
    • +5 (5 voturi)    
     Te uiți prea mult la Acces Direct și asta dăunează (Vineri, 6 octombrie 2017, 9:05)

     Nepoate [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Suferi de analfabetism funcțional? În primul rând nepoată-sa a purtat-o pe drumuri pentru a se autovictimiza. Mințile slabe ca a ta au înghițit gălușca. În al doilea rând, bătrâna putea spune că starea de sănătate nu-i permite să se prezinte. Putea să-i spună avocatul nepoatei de acest fapt, dar, precum a afirmat într-o declarație,"nu a avut timp să facă cererea" (sic). În al treilea rând, bătrâna asta nu vinde zarzavaturi în piață ci are pe numele ei un teren de 130 mii euro apărut din neant. Poate să aibă și două sute de ani, asta e prea puțin important.
    • +4 (4 voturi)    
     Imi spui si mie. (Vineri, 6 octombrie 2017, 9:34)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     La ce varsta poti face infractiuni fara sa fii pedepsit?Am ceva ani si ma gandesc ca mai sunt chestii de furat in Romania si sa profit ca guvernarea pesedista sustine hotia si daca batranii sunt scutiti de pedeapsa,de ce sa nu profit.Multumesc pentru raspuns si iti dau procent daca ma lamuresti.
    • +7 (7 voturi)    
     biata batranica (Vineri, 6 octombrie 2017, 11:01)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     I-a cumparat nepoata casa cu gradina in Pipera sa aiba si ea unde sa puna un patrunjel, nu? Pai daca statea cuminte acasa si pazea patrunjelul, nu mai facea 400 de km...

     Ana Maria Patru o fi sperat ca moare batrana mai repede si se pierde urma proprietatilor pe care i le-a transferat...
  • +15 (19 voturi)    
   Le ignora (Joi, 5 octombrie 2017, 16:35)

   CzCa [utilizator] i-a raspuns lui hamurabi

   pentru ca și daca ar fi fost trimise cu adresa de către DNA ca drept la replică, CNA-ul, ca instrument politic, e pentru unii mumă și pentru alții ciumă.
  • +24 (28 voturi)    
   Care comentarii? (Joi, 5 octombrie 2017, 16:37)

   omezu [utilizator] i-a raspuns lui hamurabi

   La latrina3 si restul haznalelor nu va fi citata nici macar una din aceste explicatii. S-au chinuit atat sa regizeze scenelea alea penibile doar ca apoi sa citeze din DNA si sa-si demonteze singuri manipularile? Sa fim seriosi.
   .
  • +14 (18 voturi)    
   :)) (Joi, 5 octombrie 2017, 16:59)

   gigicel [utilizator] i-a raspuns lui hamurabi

   Simplu:
   NO COMMENT

   Sau varianta huliganeasca, asa ne-au obisnuit a3 si rromania tv:
   "huuooooooooooooo!!!111, plimbati batranii si sunati copiiiiiii la scoala!!!11"
  • -14 (20 voturi)    
   Pai de ce sa comenteze (Joi, 5 octombrie 2017, 17:52)

   Reticentul [utilizator] i-a raspuns lui hamurabi

   Cand pana si orbii vad abuzurile?! Cred.ca nici ultimul prost din tara asta nu mai crede explicatiile DNA. DNA e insasi intruchiparea coruptiei. Bine, mai e si propaganda progresista (asa se numeste acum marxism-leninismul). Nici macar ea nu crede, dar presteaza, ca asa e OZU.
   • +12 (14 voturi)    
    OK, daca asa spui... (Joi, 5 octombrie 2017, 18:38)

    Sani [utilizator] i-a raspuns lui Reticentul

    Semneaza,
    "Ultimul Prost"
   • +7 (7 voturi)    
    miceooo (Joi, 5 octombrie 2017, 19:58)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui Reticentul

    tu esti ma? te-a lasat nevasta-ta sa te faci ca lucrezi pentru varanu?
    daca nu tu, il faci invidios pe mircica. il depasesti la tampenii.
   • +4 (4 voturi)    
    Cred ca pana si creierasul (Vineri, 6 octombrie 2017, 9:44)

    Cristica987 [utilizator] i-a raspuns lui Reticentul

    tau e reticent la vorbele pe care le arunci.
 • +38 (42 voturi)    
  Vai de capul ei (Joi, 5 octombrie 2017, 16:16)

  mitg [utilizator]

  "In vederea realizarii procedurii de citare, au fost identificate 11 posturi telefonice ale caror abonamente o au ca titulara pe martora Moraru-Iorga Mihaiela. Ca urmare, aceasta a fost apelata la 10 din cele 11 posturi telefonice. Nu a raspuns la aceste apeluri."

  Vreo cateva pentru amanti, inca cateva pentru spagari, inca cateva pentru "afaceri"?
  • +17 (19 voturi)    
   a (Joi, 5 octombrie 2017, 16:35)

   adrian67 [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Da' ce-i asta, centralista?
   • -7 (7 voturi)    
    vrei sa spui.... (Joi, 5 octombrie 2017, 21:10)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui adrian67

    vrei sa spui ca DNA nu avea telefonul la care poate fi gasita intr-o secunda fosta procuroare DNA, fost angajata?

    Hahahaha, asta-i basimul : iti arata albul, se uita in ochii tai si zice: "e albastru, uite pixelul !"
  • +17 (19 voturi)    
   familie numeroasa (Joi, 5 octombrie 2017, 16:58)

   levierul [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   probabil ca daca va fi condamnata, vor aparea cei 8 copii minori cu handicap de care draga de ea a avut grija si atunci nu poate fi incarcerata
 • -21 (25 voturi)    
  Mda (Joi, 5 octombrie 2017, 16:18)

  The_Dude [utilizator]

  O stiti pe aia cu "cine se scuza se acuza"?
  Eh, asta e sentimentul cand vad ca DNA simte nevoia sa iasa si sa dea o declaratie cu privire la modul de citare - de cand se simte DNA obligata sa faca asta? In mod cert, raspunsul DNA nu va ajunge la cei care sunt siguri ca saraca baba a fost adusa ca la Securitate.
  Atunci, pentru cine e?! Ca din raspunsul lor pot doar sa dea apa la moara "unei serii de televiziuni".
  • +15 (19 voturi)    
   pai si ce vrei sa faca? (Joi, 5 octombrie 2017, 17:05)

   Mistrelutz [utilizator] i-a raspuns lui The_Dude

   sa ignore total si sa taca?
   asta e unul din principalele motive pentru care tara asta e asa cume..ca prea multi tac..
   cine vrea sa auda aude cine nu..n-ai ce le face.
   • +6 (6 voturi)    
    lasa-l ca-i (Joi, 5 octombrie 2017, 20:01)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui Mistrelutz

    dude.
    daca a raspuns acuzelor, indeamna ca-i vinovata.
    daca nu raspundea acuzelor, inseamna ca-i vinovata.
    asta-i ordinul pe unitatea pesedacilor. DNA e de vina oricum.
 • +19 (25 voturi)    
  sa intre DNA la puscarie! (Joi, 5 octombrie 2017, 16:36)

  Francisc 1 [utilizator]

  bolborosea baba , dresata probabil de acasa de avocat!
 • +1 (13 voturi)    
  Niste speculante de la taraba din piata !! (Joi, 5 octombrie 2017, 16:37)

  deval [utilizator]

  In aceste declaratii -ambele , la fel de ordinare in incercarea de manipulare a opiniei publice !! Ele incearca sa-si valideze -si asfel- celelalte afirmatii ....
 • -20 (28 voturi)    
  Astia de la DNA nu sufla cat mint, (Joi, 5 octombrie 2017, 16:38)

  xrogo [utilizator]

  toate afirmatiile facute au fost contrazise de cei in cauza care zic ca pot sa aduca si probe, cat despre audierea persoanelor Tifrac varsta se stie ca ce nu este interzis este permis, deci daca vroiau si erau un pic omenosi, ceea ce in paranteza nu se prea poate spune despre cei din DNA, o puteau audia la domiciliu!
  • +12 (14 voturi)    
   Pai... (Joi, 5 octombrie 2017, 17:53)

   Anjo [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Pai baietii astia care sunt la butoane au scos din vechiul cod posibilitatea de interogare a persoanei la domiciliu. Doar ca au uitat sa adauge in actualul cod si interzicerea interogarii daca persoana in cauza sufera brusc, subit si deodata de o groaznica durere de dinti, sau de o sufocare a piciorului din cauza sosetei care e cu un numar mai mic. Sau alte varii motive. Asa ca au adus baba la interogat.
  • +13 (15 voturi)    
   Da, puteau (Joi, 5 octombrie 2017, 18:15)

   Ord [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   dar numai la cererea avocatului inculpatei, dar inculpata vrea circ cu bunica de 90 de ani careia peste noapte, din pensia mica, i-au aparut niste sute de mii de euro in conturi.
   Odios este sa-ti bagi parintii, bunicii, copiii in murdariile tale.
 • +21 (23 voturi)    
  11 posturi telefonice? (Joi, 5 octombrie 2017, 16:45)

  coloneze [utilizator]

  nici lumea interlopa nu are asa ceva
 • +13 (19 voturi)    
  baba (Joi, 5 octombrie 2017, 17:19)

  ipsilon [utilizator]

  pe care am deplans-o cand am vazut-o coborata cu greu din masina la DNA se pare ca nu a mai avut nicio problema sa apara repede-repejor la Antena 3 si RTV cu lectia invatata rapid, baga baba niste texte referitoare la Codruta si "mimica fetei" de ramaneai prost, nu alta!
  hmmm ... n-o mai durea nimic in momentul ala, nu s-a trantit in pat obosita de chinul suferit pe la DNA, a bagat interviuri la cald ... mai sa fie, se misca bine pentru 90 de ani, unii dintre noi nu mai apucam nici sa iesim la pensie ...
 • +9 (13 voturi)    
  Pe ei! (Joi, 5 octombrie 2017, 17:47)

  peperoni [utilizator]

  Go DNA go!! Urmeaza Strada in ajutor!
 • +4 (6 voturi)    
  Bumerang in freza (Joi, 5 octombrie 2017, 17:57)

  milcov [utilizator]

  Nu mai stiu care spunea, Napoleon parca, sa nu lupti de prea multe ori cu acelasi dusman, fiindca exista riscul sa il inveti tacticile tale.
 • +14 (16 voturi)    
  Baba si televizorul (Joi, 5 octombrie 2017, 18:06)

  mariaeva [utilizator]

  1. Baba era asa de distrusa de DNA, ca aseara dadea interviuri pe toate posturile coruptilor. Nici un reporter nu a fost curios sa afle de la baba de unde are terenurile si casa.


  2. Tanti Moraru-Iorga se foloseste de copii pentru a se victimiza. Protectia Copilului ar trebui sa urmareasca serios cazul.
 • +1 (7 voturi)    
  Cam tarziu acest comunicat (Joi, 5 octombrie 2017, 18:11)

  Ord [utilizator]

  era de asteptat ca seara sa fie macelariti de catre televiziunile condamnatilor.
  Aceste precizari trebuiau facute imediat, la intrarea/iesirea din tribunal cu toate televiziunile acolo. Emisiunile de aseara si restul articolelor, postarilor pe FB si-au facut efectul.
  Puteau foarte bine sa dea comunicatul asta in noaptea de revelion, cam acelasi efect are acum.
 • -8 (14 voturi)    
  misto faza cu 10 numere de telefon (Joi, 5 octombrie 2017, 18:17)

  vanatoare [utilizator]

  Nu stiu de ce va minunati. Procurorii fac greseli, asta este. Nu trebuie mangaiati pe cap. Cand esti tu insuti vanat nevinovat, te aperi cum poti. Daca te pui cu sefa DNA care are tot aparatul la comanda ei plus sprijinul SRI, iti iei niste masuri de prevedere, cum ar fi vreo 10 numere de telefon, macar de pe unul singur sa poti vorbi in siguranta cu avocatul, fara sa stie Big Brother si ce aer respiri.
 • +6 (8 voturi)    
  scaun cu rotile? (Joi, 5 octombrie 2017, 18:31)

  was [utilizator]

  Sedanul german are portbagajul mare, daca nu mergeau pentru "show", puteau baga chiar si doua scaune cu rotile, una pentru bunica, alta pentru A3.
 • -7 (7 voturi)    
  Despre asta nici un comunicat (Joi, 5 octombrie 2017, 18:58)

  xrogo [utilizator]

  http://www.stiripesurse.ro/nucleara-dupa-contolul-inspec-iei-judiciare-kovesi-i-doi-procurori-efi-din-dna-sub-ancheta-disciplinara_1223441.html, tacere si iar tacere?
 • +7 (7 voturi)    
  Complice (Joi, 5 octombrie 2017, 20:01)

  Celbland [utilizator]

  Ana Pătru a spălat bani din șpăgi prin intermediul bunicii ei, iar când procurorii au citat-o în mod legal pe bătrână, se victimizează și încearcă să obțină mila publică.

  Ana Pătru nu trebuia să se folosească de bunica ei pentru a comite infracțiunile. Cred că spera ca bunica ei să moară și să poată spună că i-a lăsat o avere de milioane de euro, deși bătrâna n-a câștigat mai mult de un salariu minuscul toată viața.
 • -6 (6 voturi)    
  Mai postez odata, de ce DNA nu da un (Joi, 5 octombrie 2017, 20:12)

  xrogo [utilizator]

  comunicat cu urmatorul subiect:http:www.stiripesurse.ro/nucleara-dupa-controlul-inspectiei-judiciare--mai-multi-procurori-sefi-din-dna-sunt-sub-ancheta-disciplinara_1223441.html, e deranj mare pe-acolo si nu trebuie sa afle boborul?
  • +3 (3 voturi)    
   Propaganda nimic altceva (Vineri, 6 octombrie 2017, 10:00)

   Cristica987 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Intraba-l pe Dl. M.G. ca el stie din frageda pruncie tactica propagandistica- ia fost servita cu lapte si cereale dimineta.
   In alta ordine de idei nu-ti face "griji" ca sunt doar colegii de birou,nu-i asa ? cand inspectia va ajunge la minister atunci vom "urca" pe culmile democratiei si ale statului de drept, nu-i asa?
   • +3 (3 voturi)    
    i-a fost servita (Vineri, 6 octombrie 2017, 14:11)

    Cristica987 [utilizator] i-a raspuns lui Cristica987

    scuze din graba si din cauza "maniei"


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version