O galerie s-a prabusit la Mina Lupeni, iar trei mineri sunt disparuti, ei fiind cautati de echipele de salvare. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat ca in subteran se aflau la acel moment 14 mineri, iar 11 au reusit sa iasa. Premierul Mihai Tudose i-a cerut lui Petcu sa se deplaseze la fata locului. Cei trei mineri ar fi captivi intr-o galerie aflata la o adancime de 500 de metri.

Accident in Mina LupeniFoto: Captura YouTube

UPDATE 21:07 Prefectul judetului Hunedoara: Salvatorii inainteaza greu catre cei trei mineri blocati la Mina Lupeni, pentru ca sunt surpari continue

Prefectul judetului Hunedoara, Fabius-Tiberiu Kiszely, a declarat ca salvatorii de la Mina Lupeni inainteaza greu catre cei trei mineri blocati in galeri din cauza ca locul unde acestia se afla este foarte stramt si, in plus, sunt surpari continue, potrivit news.ro.

Prefectul judetului Hunedoara, Fabius-Tiberiu Kiszely, a declarat, joi seara, pentru News.ro, ca salvatorii sunt foarte aproape sa ajunga la primul minier blocat in subteran de surparea tavanului unui abataj, insa avansarea este dificila mai ales ca au loc surpari continue.

"Echipele de salvare se apropie de primul minier blocat in subteran, insa avansul este greu deoarece sunt surpari continue. Se inainteaza cu precautie. Sunt surpari, material minier tot vine si nu se stie cat", a declarat prefectul.

UPDATE 18:10 Echipele de salvatori mineri au avansat circa trei metri in zona in care s-a produs surparea de carbune din subteranul Minei Lupeni, din partea opusa auzindu-se mai multe voci, dar si un perforator cu aer comprimat, ceea ce permite avansarea unei ipoteze ca minerii surprinsi in abataj ar putea fi in viata, potrivit Agerpres.

'Echipa de salvatori a avansat cu aproximativ 3 metri in zona surparii apreciata la o lungime de circa 20 de metri. Salvatorii au auzit mai multe voci, dar si un perforator care functioneaza cu aer comprimat, ce este pornit periodic', a declarat presedintele Sindicatului 'Muntele', Darius Campean.

UPDATE 17:50 Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Petrosani au deschis joi dosar penal avand ca obiect accidentul produs intr-una din galeriile Exploatarii Miniere Lupeni, fiind surprinsi in subteran trei mineri (sursa - Agerpres).

'La Parchetul de pe langa Judecatoria Petrosani s-a constituit astazi, 05.10.2017, un dosar avand ca obiect accidentul produs intr-una din galeriile Exploatarii Miniere Lupeni, fiind surprinsi in subteran trei mineri. La fata locului s-a deplasat o echipa de politisti, reprezentanti ai ITM si salvatori, precum si un procuror de la unitatea de parchet unde s-a inregistrat dosarul, echipa de anchetatori fiind sub coordonarea unui procuror de la PCA Alba', se arata intr-un comunicat transmis joi AGERPRES de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

UPDATE 16.36Prefectul judetului Hunedoara, Fabius-Tiberiu Kiszely, a declarat pentru News.ro ca exista indicii ca cei trei mineri surprinsi in subteran la Mina Lupeni ar fi in viata si ca operatiunea de salvare a lor continua. "Operatiunea de degajare a surparii continua. Deja exista semne ca cei trei mineri sunt in viata, se aud zgomote si voci. Se intervine in acest moment si se cauta sa se ajunga pe calea cea mai scurta. Personal, sper ca intr-o ora sa se rezolve chestiunea aceasta. Ceea ce este important de spus este ca exista pericolul surparii in continuare", a declarat prefectul.

UPDATE 16.31 Raed Arafat a declarat ca un elicopter SMURD a venit de la Arad la fata locului, iar un al doilea vine de la Bucuresti. Sunt trimise mai multe echipaje, inclusiv de terapie intensiva, a adaugat seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

"Este o surpare pe o lungime de 10 metri, 3 oameni nu au fost gasiti. Ne-am mobilizat, salvatorii sunt pe drum, au fost trimise ambulante la mina. Urmatoarea jumatate de ora este definitorie pentru ce se intampla", a declarat pentruHunedoara Libera, prefectul judetului Hunedoara, Fabius Kiszely.

"A avut loc o surpare unde se pare ca sunt prinsi 3 mineri. Nu stim care este situatia lor, speram din toata inima sa fie in viata. S-a dat alarma, au venit echipele de salvare", a declarat liderul de sindicat Darius Campean intr-o interventie prin telefon la Romania TV.

"Lucram cu instalatii si echipamente vechi, a declarat la Digi 24 Campean, presedintele sindicatului Muntele. "Se pare ca este o surpare destul de mare", a adaugat el.

Lupeni este una din putinele mine de carbuni ramase active din Romania.