Parlamentul European aproba crearea unui Parchet European pentru combaterea fraudei cu fonduri europene, informeaza un comunicat de presa al PE.

Dezbatere in Parlamentul EuropeanFoto: europarl.europa.eu

Parchetul european ii va investiga si urmari penal pe cei care vor comite infractiuni care prejudiciaza bugetul UE. In prezent, doar autoritatile nationale pot investiga si urmari penal fraudele din bugetul UE, cum ar fi utilizarea intentionat gresita a fondurilor structurale UE sau frauda transfrontaliera cu TVA, jurisdictia lor terminandu-se la granite.

Parchetul European (EPPO-European Public Prosecutor's Office) va permite schimbul rapid de informatii, investigatii coordonate ale politiei, inghetarea si confiscarea rapida a bunurilor, precum si arestarea transfrontaliera a suspectilor.

Parchetul va lucra indeaproape si complementar cu agentia Eurojust si cu biroul UE de investigatii anti-frauda OLAF pentru a asigura actiuni de urmarire penala mai eficiente o mai buna recuperare a banilor contribuabililor fraudati, potrivit comunicatului citat.

"Datorita Parchetului European, care va unifica munca procurorilor nationali intr-un singur organism european, dezavantajele investigatiilor nationale necoordonate privind utilizarea gresita a fondurilor UE vor fi eliminate. Speram ca atributiile Parchetului European vor include in viitor si infractiunile transfrontaliere, cum ar fi terorismul si traficul de fiinte umane", a declarat raportorul Barbara Matera.

Ce urmeaza

Parlamentul a consimtit la crearea Parchetului European cu 456 voturi pentru, 115 impotriva si 60 de abtineri, iar Consiliul poate adopta formal Regulamentul privind acesta. Parchetul ar putea deveni operational intre 2020 si 2021.

Informatii de context:

EPPO este creat pe baza cooperarii consolidate intre 20 de state membre. Cele 8 state care nu participa sunt: Suedia, Olanda, Malta, Ungaria, Polonia, Marea Britanie, Irlanda si Danemarca, insa se vor putea alatura in orice moment cooperarii daca doresc.

Biroul central al EPPO va fi in Luxemburg, avand un procuror sef si procurori din toate statele participante, care vor superviza zi de zi investigatiile efectuate de procurorii delegati in toate statele membre participante.