Ministrul Culturii si Identitatii Nationale, Lucian Romascanu, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca se incearca expunerea sculpturii "Cumintenia Pamantului" in Sala "Brancusi", inainte de luna februarie, cand va expira contractul de custodie a acesteia la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR).

Cumintenia PamantuluiFoto: Mediafax

El a precizat ca au fost reluate negocierile in privinta lucrarii de arta, urmand sa mai fie efectuate evaluari de catre experti, dupa ce suma de 5 milioane de euro, stabilita la cea mai recenta evaluare, a fost contestata de proprietari, informeaza News.ro.

Intrebat de ce sculptura se afla in continuare in depozit la MNAR, ministrul a spus ca problema este asigurarea lucrarii de arta, care este foarte scumpa si pentru care muzeul nu ar avea buget.

"Sala Brancusi se reamenajeaza. Cred insa ca din aceasta luna va fi deschisa. Exista o singura problema in ceea ce priveste "Cumintenia Pamantului". Este vorba de asigurarea ei, care este extraordinar de scumpa si pentru care MNAR inteleg ca nu a avut buget. Incercam sa rezolvam aceasta chestiune si pana in februarie cand expira contractul de custodie cu muzeul sa o putem expune in Sala Brancusi. Nu este interzisa publicului, este intr-un depozit. Nu este expusa. Nu e o interdictie explicita", a spus Lucian Romascanu.

"Din ultimele discutii pe care le-am avut cu conducerea interminara din MNAR - aceasta lucrare va fi expusa. Sigur, e total neplacut sa ai un asemenea tezaur la tine si sa nu il expui", a adaugat ministrul.

El a precizat ca au fost reluate negocierile pentru aceasta lucrare de arta, urmand sa fie reevaluata.

"Am reluat negocierile pentru Cumintenia Pamantului. Nu sunt inca decat niste faze premergatoare. In discutia cu mostenitorii am picat de acord urmand sa continuam pe acest drum sa existe o noua evaluare de experti ANEVAR (Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania, n.r.). Un expert numit de dumnealor, un expert numit de Ministerul Culturii, astfel incat sa ajungem la o valoare finala. La sfarsitul evaluarii statul va decide daca isi exercita sau nu dreptul de preemptiune", a spus Lucian Romascanu.