Mitropolia Ardealului are programat pentru joi un nou termen de judecata in cazul fostului preot Cristian Pomohaci, dupa ce la termenul anterior din 19 septembrie acesta a solicitat, in scris, membrilor Consistoriului Mitropolitan, posibilitatea de a studia dosarul in apelul pe care l-a formulat la decizia prin care a fost caterisit din preotie, scrie Agerpres.

"Luand act de solicitarea apelantului si respectand dreptul la aparare al acestuia, Consistoriul Mitropolitan a acordat un nou termen de judecata, pentru ziua de 5 octombrie 2017", se arata intr-un comunicat al Mitropoliei Ardealului, transmis pe 19 septembrie.

In fata sediului Mitropoliei Ardealului din Sibiu s-au aflat pe durata sedintei Consistorului Mitropolitan din 19 septembrie si un grup de circa 100 de sustinatori ai lui Cristian Pomohaci, care au incercat sa ii impiedice pe jurnalisti sa il filmeze si sa il abordeze cu intrebari pe fostul preot.

Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia a hotarat, pe 28 iulie, ca preotul Cristian Pomohaci, cercetat de Parchetul General pentru ca ar fi incercat sa corupa sexual un minor de 17 ani, sa fie dat afara din preotie, oferindu-i posibilitatea de a ataca decizia la mitropolitul Ardealului.

Cristian Pomohaci a depus apel la judecata Consistoriului Mitropolitan de la Sibiu.

"Avand in vedere principiul judecatii echitabile si al respectarii dreptului la aparare, Consistoriul a trimis astazi citatie persoanei invinuite, Cristian-Dorin Pomohaci, a admis audierea martorilor propusi de acesta, oferindu-i-se posibilitatea ca, pe langa inscrisurile depuse la Consistoriul Mitropolitan, sa uzeze si de dreptul sau de a se apara in fata instantei bisericesti de judecata. Totodata, instanta i-a oferit posibilitatea apelantului de a-si alege un aparator bisericesc, dintre persoanele nominalizate in citatie, aparatori bisericesti atestati de catre Patriarhia Romana, conform art. 122 din Regulament", se arata intr-un comunicat al Arhiepiscopiei Sibiului, din 6 septembrie.

Pana la data fixata pentru termenul de judecata, la instanta bisericeasca s-au putut depune si alte dovezi concrete in apararea sau in acuzarea apelantului.

Parchetul General a preluat, pe 19 iulie, de la Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Mures dosarul in care preotul Cristian Pomohaci, din Parohia Mosuni, judetul Mures, este cercetat pentru racolare de minori in scopuri sexuale.

Preotul a fost inregistrat in timp ce ii cerea favoruri sexuale unui minor, iar inregistrarea a aparut in presa.

Pe 26 iunie, Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Mures a anuntat ca a fost sesizat cu privire la unele fapte pe care un preot le-ar fi savarsit in prezenta sau asupra unui minor, la cateva zile dupa ce pe paginile de socializare au circulat inregistrari audio in care clericul ar ademeni un minor sa intretina relatii homosexuale cu el.