Europarlamentarul roman Siegfried Muresan a avertizat, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca ajutorul financiar propus de Comisia Europeana pentru Republica Moldova nu va ajunge la Chisinau daca nu se pune in acord legislatia electorala, modificata in aceasta vara, cu avizul Comisiei de la Venetia. Muresan considera o "paradigma falsa" ideea ca o conditionare a acestui ajutor ar putea impinge si mai mult Moldova spre Rusia.

Siegfried MuresanFoto: © European Union 2017

Siegfried Muresan, care este raportor in Comisia pentru Buget, a aratat ca, la inceputul acestui an, Comisia Europeana a propus acordarea a 100 de milioane de euro Republicii Moldova, 40 milioane euro gratuit si 60 milioane euro credit.

Acesti bani sunt insa conditionati de combaterea coruptiei, intarirea statului de drept, independenta justitiei, combaterea spalarii banilor.

Intre timp, insa, Guvernul de la Chisinau a decis sa modifice unilateral legislatia electorala, fara sa tina cont de avizului Comisiei de la Venetia, desi fusese avertizat de UE sa nu faca acest lucru.

"Deci trebuie spus foarte clar oamenilor ca Guvernul Republicii Moldova a fost un impediment in dorinta Uniunii Europene de a ajuta cetatenii Republicii Moldova, de a ne asigura ca acei bani vor ajunge mai repede. Deci banii nu au ajuns, prima transa va ajunge cel mai devreme la sfarsitul acestui an, dar va ajunge doar daca legislatia electorala modificata in mijlocul vacantei de vara va fi ajustata pentru a implementa tot avizul Comisie de la Venetia. Daca nu, banii nu vor putea merge, iar pozitia Comisiei Europene nu se va schimba deoarece stim ca cetatenii Republici Moldova vor conditionalitate. Nu mai vor cecuri in alb, vor ca banii sa ajunga in schimbul unor conditii, sa mearga pe proiecte si sa imbunatateasca viata cetatenilor", a aratat europarlamentarul roman.

Intrebat daca astfel de conditionalitati nu risca sa impinga si mai mult Moldova spre Rusia, Siegfried Muresan crede ca e vorba despre "o paradigma falsa".

"Daca noi creditam oameni politici care nu sunt nici pro-europeni, nu sunt nici corecti, nu sunt nici cinstiti, nici competenti, ii creditam politic de la nivel european si le acordam fonduri europene, atunci vom pierde increderea cetatenilor Republicii Moldova in cauza europeana, in institutiile Uniunii Europene, si este un lucru foarte rau", a aratat el.

"Deci o spun foarte clar: gata cu cecurile in alb acordate oamenilor politici care se prezinta a fi pro-europeni, sprijin de la nivel european doar in schimbul acelor reforme pe care cetatenii Republicii Moldova le asteapta. Restul este o pacaleala", a subliniat Muresan.

Europarlamentarul s-a declarat dezamagit de faptul ca premierul Romaniei a mers la Chisinau "la o zi dupa modificarea legislatiei electorale, in ciuda avizului Comisiei de la Venetia si a avertismentelor tuturor liderilor europeni".

"A fost o zi neagra pentru relatiile dintre romanii de pe cele doua maluri ale Prutului. A fost un succes pentru relatia dintre PSD si partidul aflat la guvernare in Republica Moldova, dar a fost o zi neagra pentru cetatenii de pe cele doua maluri ale Prutului. Mihai Tudose a fost singurul lider al unui stat membru al Uniunii Europene care s-a dus si a sustinut un Guvern care a actionat impotriva avertismentelor europene", a argumentat el.