Un detașament portughez format din aproximativ 100 de militari (piloți și personal tehnic) și patru aeronave F-16 Fighting Falcon, din cadrul Bazei Aeriene 5 Monte Real, a fost dislocat, la sfârșitul lunii septembrie, în Baza 86 Aeriană Borcea, anunta MApN. Militarii portughezi vor executa misiuni în comun împreună cu un detașament românesc pentru următoarele două luni.

F-16 al Fortelor Aeriene Portugheze la baza aeriana 86 BorceaFoto: Fortele Aeriene Romane

Misiunile desfășurate au ca scop antrenarea militarilor celor două detașamente, într-o concepție unitară, pentru îndeplinirea cerințelor specifice de interoperabilitate ale Alianței Nord-Atlantice și creșterea nivelului de cooperare cu aliații, anunta MApN.

La Baza Aeriana 86 Borcea sunt stationata cele 12 de avioane de vanatoare F-16 achizitionate de catre Romania de la Portugalia, ultimele trei ajungand in tara si intrand in serviciu RoAF in urma cu o saptamana.

Avioanele F16 au fost modernizate si aduse la zi printr-un program MLU (Mid-Life Upgrade) iar pilotii romani au fost instruiti la baza Monte Real din Portugalia.

Contractul, în valoare de circa 628 milioane euro cu TVA, încheiat între Guvernul României (prin Compania Naţională Romtehnica S.A.) şi cel al Republicii Portugheze a intrat în vigoare la data de 30 septembrie 2013. Primele șase aeronave din escadrila de 12 avioane multirol incluse în acordul româno-portughez au intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române pe data de 29 septembrie 2016, iar următoarele trei pe 16 decembrie 2016.