Primarul General, Gabriela Firea si Printesa Stephanie de Monaco au inaugurat miercuri monumentul dedicat Printului Rainier al III-lea. Statuia este amplasata pe aleea din fata Circului, a fost realizata de sculptorul Ionel Stoicescu si a costat 9,45 milioane lei.

Inaugurarea monumentului dedicat lui Printului Rainier al III-lea (5)Foto: Hotnews

"As dori sa multumesc pentru acest omagiu pe care il aduceti tatalui meu si pentru dragostea si pasiunea pe care le-a aratat el circului, pentru ceea ce ne poate aduce acesta", a declarat principesa, in cadrul ceremoniei desfasurate in Parcul Circului.

"Dezvelirea acestui ansamblu monumental, la care s-a lucrat cativa ani de zile, este un omagiu adus Principelui Rainier de Monaco, intemeietorul Festivalului International de Circ de la Monte Carlo, si reprezinta un moment deosebit pentru Capitala Romaniei. Festivalul de la Monte Carlo este cunoscut in intreaga lume, iar artistii de la circul Globus au castigat de-a lungul timpului numeroase trofee la acest festival international. Cred ca acesta este un moment deosebit in care sa ne exprimam inca o data atasamentul fata de valorile culturale de la care nu abdicam niciodata. Realizarea acestui ansamblu reprezinta o investitie care poate fi considerata mare, dar este o de fapt o investitie pe masura simbolului pe care il reprezinta Principele Rainier de Monaco pentru arta circului. Spre bucuria celor mici, aici, in parcul Circului, in afara de statuia in sine, exista si un ansamblu monumental, care a fost conceput si ca un spatiu interactiv pentru copii", a declarat primarul general, Gabriela Firea.

La ceremonie au participat Ministrul Culturii, Lucian Romascanu, ambasadorul Principatului de Monaco in Romania, E.S. Robert Fillon, ambasadoarei Frantei la Bucuresti, Michelle Ramis, si A.S.R. principele Radu Duda.

Inainte de inaugurare a avut loc un mic spectacol de dans si acrobatie in fata circului.

Ansamblul monumental este compus din statuia printului Rainier al III-lea de Monaco, realizata din bronz si amplasata pe un soclu placat cu granit, si sapte elemente figurative reprezentative pentru circ (clovn, jongler, contorsionist, dresor, elefant odihnindu-se, gimnast cu cercul si acrobati), realizate in marime naturala din bronz. Din acelasi ansamblu face parte si o arena-soclu, un element decorativ circular cu diametrul de 14 metri, pe care se vor fixa cele sapte elemente figurative.

Decizia de a face o statuie dedicata printului Rainier III de Monaco a fost luata in 2011, cand primar era Sorin Oprescu.

"Actuala administratie a avizat, formal, doar ultima plata, in cuantum de 480.000 lei, in baza obligatiilor deja asumate ferm anterior", anunta primarul Gabriela Firea in urma cu cateva luni.

Pe 22 iunie 2011, Guvernul a emis Hotararea 649, care prevedea alocarea unor sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, pentru plata unor arierate, a unor cheltuieli curente si de capital, precum si pentru finantarea unor obiective de investitii ale unitatilor administrativ - teritoriale, printre care se numara si suma de 300.000 lei, alocata municipiului Bucuresti pentru monumentul "Printul Rainier III de Monaco"

La o luna distanta de la aceasta Hotarare de Guvern, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a emis HCGMB 152/ 27.07.2011, prin care a inclus in bugetul propriu suma alocata in HG 649/ 2011 pentru monumentul respectiv. Primaria Municipiului Bucuresti a completat, prin intermediul Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic (AMPT), aceasta suma cu 568.000 lei din bugetul local.

In acelasi an a fost organizat un concurs public de solutii, al carui castigator a fost sculptorul Ionel Stoicescu, iar in decembrie 2011 a fost realizata statuia din bronz a Printul Rainier III de Monaco, in valoare de 868.000 lei.

In iulie 2014, AMPT a semnat, cu acelasi artist, Contractul cadru 2566 pentru realizarea "Ansamblului monumental Printul Rainier III de Monaco", prin care statuii initiale i se adaugau 7 elemente figurative statuare din bronz, in valoare de 5.050.000 lei si arena soclu din granit, in valoare de 1.800.000 lei. Pretul final al lucrarii artistice s-a stabilit astfel la 9,45 milioane lei TVA inclus, a anuntat recent Primaria Capitalei.

Printul Rainier de Monaco (Rainier-Louis-Henri-Maxence-Bertrand de Polignac) s-a nascut la 31 mai 1923. Pe 9 mai 1949, a preluat conducerea Principatului de la bunicul sau, Printul Louis al II-lea. In 1956, s-a casatorit cu actrita americana Grace Kelly, cei doi avand trei copii, printre care si printul Albert al II-lea de Monaco, mostenitorul tronului. Printul Rainier al III-lea de Monaco a decedat pe 6 aprilie 2005. Printul Rainier al III-lea de Monaco este creatorul Festivalului International de Circ din Monte Carlo, iar Circul Globus a participat, de-a lungul timpului, de mai multe ori la acest festival.