Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a anuntat, miercuri, dupa negocierile cu premierul Mihai Tudose, ca "a ramas stabilit sa se ia in analiza netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat, dar sa se analizeze implicatia acestei masuri asupra legii de salarizare bugetara", in timp ce premierul a precizat ca nu s-a convenit asupra renuntarii transferului contributiilor sociale de la angajator la angajat, asa cum cer sindicatele, si ca vineri vor fi discutii cu toate confederatiile sindicale, potrivit news.ro.

La finalul negocierilor, liderul Cartel Alfa si premierul Tudose au iesit in fata Guvernului si au facut declaratii de presa.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat ca s-a convenit ca vineri dimineata liderii tuturor confederatiilor sindicale sa aiba o intalnire cu Tudose pentru a gasi solutii, spunand ca "a ramas in analiza netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat".

"A ramas stabilit sa se ia in analiza netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat, dar sa se analizeze implicatia acestei masuri asupra legii de salarizare bugetara si sa se gaseasca solutii legate de acest lucru. In acest sens, a ramas ca vineri de dimineata la ora 10.00 toate confederatiile sindicale sa avem o intalnire cu domnul prim-ministru si cu colegii domniei sale pentru a rezolva acest aspect. Legat de al doilea element, Legea 62, a ramas sa se realizeze un grup de lucru cu ministerele implicate si in termen de o luna reprezentantii angajatorilor si angajatilor, impreuna cu echipa respectiva, sa finalizeze un proiect de act normativ care sa modifice Legea dialogului social", a spus liderul sindical.

Premierul Tudose a spus, insa, ca nu s-a luat decizia renuntarii la transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat.

"Reprezentantii celor din sanatate sau o parte dintre ei au fost prezenti azi aici. Mai mult, vineri vor veni toti reprezentantii celor care lucreaza in sanatate. Si plafonarea sporurilor este o discutie pe care am avut-o cu reprezentantii celor de la Cartel Alfa. Si domniile lor au recunoscut ca lucrurile au cam luat-o razna in domeniu. Sunt pozitii pe anumite state de plata la care curg intre 10 si 15 sporuri unul dupa altul de nu mai intelege nimeni nimic. (...) Nu s-a luat decizia renuntarii la acest transfer (al contributiilor sociale - n.r.), gasim o solutie de compensare", a declarat Tudose.

Cateva mii de persoane au protestat, miercuri, timp de patru ore, in Piata Victoriei. In jurul orei 12.30, cateva sute de oameni, membri ai Federatiei "Solidaritatea Sanitara", au plecat spre Ministerul Sanatatii, intr-o actiune denumita "Marsul pentru sanatate", pe traseul Piata Victoriei - Ministerul Muncii - Ministerul Sanatatii.

Mitingul a fost organizat de Cartel Alfa, sindicalistii fiind nemultumiti de masurile anuntate de Executiv, in special de transferul contributiilor de la angajator catre angajat, ei spunand ca va detemina ca majorarea salariala anuntata pentru debutul anului 2018 sa nu se regaseasca, de fapt, in veniturile nete.

"Propunerea Guvernului de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat reprezinta un experiment singular si iresponsabil care risca sa duca la dezintegrarea sistemului national de securitate sociala. Acest plan guvernamental a starnit deja reactii internationale, deoarece este de natura sa submineze progresele realizate dupa decenii de campanie pentru justitie sociala si solidaritate si pentru drepturile si libertatile cetatenilor europeni. Plata contributiilor sociale exclusiv de catre angajat nu este aplicata in nicio tara UE. Dimpotriva, in cele mai multe tari, cota suportata de angajator este mai mare decat cea platita de lucratori (media UE este de 23,57% contributii angajatori, 13,35% contributii angajat), deoarece companiile au si o raspundere sociala", declara liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Potrivit acestuia, lipsa unui mecanism juridic care sa oblige angajatorii sa includa in salariul brut al angajatului taxele sociale care erau anterior in sarcina angajatorului pentru salarii care depasesc salariul minim va duce la reducerea venitului net sau ar impiedica salariatul sa beneficieze de facilitati fiscale care ii sunt destinate, cum ar fi reducerea impozitului pe salariu de la 16% la 10% sau reducerea cotei de contributii sociale cu 4,25%. Spre exemplu, la un salariu brut de 2600 lei, salariatul va pierde pana la 302 lei, adica o reducere nominala cu aproximativ 17% a salariului net. In sistemul bugetar, cresterea de 25% de la 1 ianuarie 2018 reprezinta in conditiile acestui transfer doar 4,26%.

De asemenea, sindicalistii cer deblocarea negocierii si incheierii contractelor colective de munca la toate nivelurile, plecand de la propunerea comuna de modificare a Legii 62/2011 a celor 5 confederatii sindicale inaintata Guvernului si modificarea Legii dialogului social.