Catalonia va decide luni sa-si declare independenta de Spania, a declarat Reuters o sursa din guvernul regional, in conditiile in care Spania, tara UE se apropie de o ruptura ce ii pune in pericol tanara democratie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Partidele pro-secesiune, care controleaza parlamentul regional, au cerut ca luni sa aiba loc o dezbatere si un vot pentru declararea independentei, a spus sursa citata.

Criza constitutionala din Spania, a patra ce mai mare economie din zona euro, a lovit moneda unica si bursele si obligatiunile spaniole, scumpind abrupt costurile de finantare ale Madridului.

Tinand cont ca referendumul a fost declarat neconstitutional, declaratia nu ar avea consecinte juridice si foarte putine sanse sa fie recunoscuta la nivel international.

Catalonia isi va declara independenta in cateva zile, a declarat liderul regiunii,Carles Puigdemont, pentru BBC.

In primul sa interviu de dupa referendumul de duminica, Puigdemont a afirmat ca guvernarea regionala va “actiona la sfarsitul acestei saptamani sau la inceputul celei viitoare”.

Aproape 300.000 de persoane au manifestat marti in Barcelonaimpotriva violentelor fortelor de ordine care au marcat duminica referendumul.

De la FC Barcelona la Sagrada Familia,Cataloniaa fost in greva generala marti, pentru a-si apara "drepturile" si pentru a denunta violentele comise de politie duminica.

Regele Spaniei Felipe al VI-lea i-a condamnatmarti seara, intr-un discurs ttelevizat, pe organizatorii referendumului de duminica pe tema independentei inCatalonia, pe care i-a avertizat ca s-au plasat "in afara legii si democratiei".