Procurorii DIICOT si ofiteri de politie judiciara au efectuat, miercuri, 30 de perchezitii domiciliare pe raza municipiului Giurgiu si una in judetul Ilfov, in cadrul unei actiuni vizand destructurarea clanului "Butoane", specializat in savarsirea infractiunilor de camata, santaj, fals in inscrisuri sub semnatura privata, inselaciune, spalare de bani, proxenetism, organizarea ilegala a jocurilor de noroc, trafic de minori, au anuntat surse judiciare citate de Agerpres.

Mascati DIICOTFoto: DIICOT

Potrivit acestora, incepand cu anul 2012, pe raza municipiului Giurgiu s-a constituit un grup infractional organizat condus de catre patru suspecti, tatal si cei trei fii ai sai, care folosea persoane interpuse pentru camata, santaj si proxenetism.

S-a retinut ca liderii clanului "Butoane" identificau persoane care nu indeplineau conditiile necesare in vederea obtinerii unor credite bancare si, folosindu-se de interpusi, le imprumutau cu sume mari de bani. Cu aceasta ocazie, se stabilea o dobanda lunara si un termen limita de restituire a sumei, obligandu-se persoanele imprumutate sa puna gaj imobile sau autoturisme cu o valoare mult mai mare, prin incheierea unor contracte de vanzare-cumparare cu interpusii, au explicat sursele citate.

Dupa restituirea sumelor de bani imprumutate si a dobanzilor, care ajungeau in final la liderii clanului, interpusii solicitau alte sume de bani, motivand ca nu vor da inapoi autoturismele si imobilele, intrucat ei sunt proprietari de drept. Persoanele vatamate, fiind in imposibilitate de achitare a noilor sume de bani, pierdeau bunurile lasate gaj ori erau nevoite sa le cumpere din nou la un pret apropiat de cel al pietei, au precizat sursele judiciare.

Conform acestora, in vederea recuperarii banilor, membrii gruparii santajau victimele, prin amenintari cu acte de violenta, in unele cazuri acestia procedand chiar la exercitarea de agresiuni fizice asupra persoanelor vatamate.

In legatura cu infractiunea de proxenetism, anchetatorii au descoperit ca liderii clanului au coordonat o retea infractionala, care isi desfasura activitatea pe teritoriul Europei.

Banii obtinuti de pe urma practicarii prostitutiei pe teritoriul Angliei, Germaniei si Italiei erau folositi la achizitionarea de autoturisme de lux, imobilele, terenuri sau erau reintrodusi in circuitul ilicit prin oferirea de bani cu camata, au mai aratat sursele citate.

In cursul acestui an, suspectii au mai constituit un grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune si organizarea ilegala a jocurilor de noroc, pentru a obtine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material.

S-a retinut ca ei au organizat, fara drept, jocuri de noroc - poker, barbut sau rummy - pe raza municipiului Giurgiu, atat in incinta unui local apartinand unuia dintre suspecti, cat si intr-un imobil apartinand fiului acestuia, au indicat sursele judiciare.

Pentru jocul de poker, suspectii foloseau carti marcate, nedectabil vizual. In timpul jocului, cu ajutorul telefonului mobil, se scanau cartile de joc folosind un program de analizare rapida care comunica utilizatorului ce se va distribui, apoi persoana care va castiga.

Pentru a influenta rezultatele jocurilor de barbut, membrii grupului foloseau zaruri care erau actionate cu ajutorul unei centuri magnetice, au mai explicat sursele citate.