Europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justitiei, cere retragerea proiectului de modificare a legilor justitiei si il acuza pe Tudorel Toader ca prin acest proiect "nu reformeaza sistemul de justitie, ci il pune la dispozitia hotilor si a politicienilor penal".

Monica MacoveiFoto: Facebook / Monica Macovei

"Solicit ministrului Toader sa se hotarasca: vrea sa fie de partea hotilor sau de partea justitiei independente, a magistratilor corecti si a societatii?", arata Monica Macovei, intr-un comunicat.

"Daca alege sa fie de partea politicienilor si mogulilor penali, Tudorel Toader sa demisioneze astazi din functia de ministru al Justitiei. Magistratii nu-l mai vor asa", adauga europarlamentarul.

Solicitarile adresate de Monica Macovei ministrului Justitiei, Tudorel Toader:

1. Sa retraga de urgenta proiectele de modificare a legilor justitiei, avizate deja negativ de CSM si contestate pana acum de peste 1.500 de judecatori si procurori din intreaga tara. Tudorel Toader propune, practic, prin modificarile aduse, subordonarea politica a justitiei, prin trecerea Inspectiei Judiciare la Ministerul Justitiei, revenirea la structurile speciale de anchetare a magistratilor, cresterea excesiva a puterilor ministrului Justitiei asupra sistemului juridic si a magistratilor. Toader vrea si lipsa de raspundere in procesul de numire a procurorilor-sefi, pentru ca CSM este un organ colectiv care voteaza secret si nu poate fi tras la raspundere, asa ca nimeni nu raspunde pentru cresterea criminalitatii, a coruptiei in Romania. Reforma justitiei si toate schimbarile pe care acum Toader le vrea modificate s-au facut prin legile din 2005, la cererea Comisiei Europene si cu acordul Comisiei Europene in momentul adoptarii. Trebuie sa continue ce am inceput prin aceste legi in 2005, nu sa le schimbe in punctele esentiale.

2. Sa renunte la redactarea sesizarii Curtii Constitutionale privind un posibil conflict intre DNA si Guvern, in urma anchetei in cazul Insulei Belina. Un ministru al Justitiei corect si de partea adevarului nu poate sa ceara ca ilegalitati din procesul de adoptare a unui act al Guvernului sa fie ascunse in spatele "oportunitatii", "legalitatii" sau "circumstantelor", care nu pot fi anchetate de procurori.

3. Sa renunte la stabilirea unui prag valoric de la care abuzul in serviciu sa fie considerat infractiune si pedepsit. Ar respecta astfel Conventia ONU impotriva coruptiei, pe care Romania a ratificat-o, in care nu exista niciun prag valoric pentru abuzul in serviciu si nici nu recomanda asa ceva.

4. Sa ceara Parlamentului sa aprobe cererile DNA de incepere a urmaririi penale in cazul ministrilor parlamentari, pentru ca doar judecatorii pot decide daca o persoana este sau nu vinovata.

5. Sa ceara prim-ministrului Tudose sa ii demita pe cei 3 ministri cu probleme penale, pana la finalizarea anchetelor. Un ministru al Justitiei care respecta legea nu poate sta alaturi de politicieni asupra carora planeaza suspiciuni de coruptie sau alte fapte penale.

6. Sa sustina in CSM analizarea proceselor reluate de la Inalta Curte de Casatie si Justitie in urma pensionarii unui judecator chiar la termenele finale ale proceselor si sa gaseasca impreuna solutii ca acest lucru sa nu se mai repete.

7. Sa recomande Curtii Constitutionale transparenta in activitatea sa, prin publicarea tuturor punctelor de vedere ¬ a deciziilor si a opiniilor separate sau concurente. Institutia care vegheaza la respectarea Constitutiei nu se poate inchide intre zidurile unei cladiri si sa cenzureze orice punct de vedere care nu este de acord cu majoritatea.