Cinci judecatoare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii i-au trimis, marti, o scrisoare presedintei CSM, Mariana Ghena, in care ii solicita sa puna in discutie incetarea detasarii tuturor judecatorilor din aparatul tehnic al Consiliului cu mandate mai mari de sase ani, informeaza site-ul Lumea Justitiei. Potrivit celor cinci, s-a recurs la un artificiu juridic prin care s-a prelungit perioada de detasare peste durata maxima prevazuta de lege, astfel incat unii procurori si judecatori sunt detasati in CSM de preste zece ani. Pe de alta parte, alti membri CSM califica masura propusa de colegii lor drept o pedeapsa dupa motivarea avizului negativ dat pe legile justitiei, publicat tot azi.

Judecatoarele Simona Marcu, Lia Savonea, Nicoleta Tint, Gabriela Baltag si Evelina Oprina din CSM i-au transmis marti, 3 octombrie 2017, o cerere presedintei Consiliului Superior al Magistraturii, judecatoarea Mariana Ghena, in care ii solicita sa convoace de urgenta Sectia pentru judecatori pentru data de 4 octombrie 2017 in vederea dezbaterii si luarii unei hotarari asupra incetarii detasarii tuturor judecatorilor care activeaza in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii si al caror mandate au depasit durata maxima de 6 ani, 3 ani + 3 ani, prevazuta de art. 58 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, scrie site-ul Lumea Justitiei.

In scrisoarea celor cinci, publicata de Luju, se arata urmatoarele:

  • “Am constatat ca prevederile legale referitoare la detasarea magistratilor in cadrul CSM au fost interpretate intr-o maniera care sa permita prelungirea acesteia sine die, in pofida dispozitiilor explicitate ale normelor legale anterior mentionate. Am remarcat faptul ca, printr-un artificiu juridic, in cazul mai multor magistrati, s-a procedat la prelungirea perioadei de detasare peste durata maxima prevazuta de lege. Astfel, dupa epuizarea primei perioade de detasare si a unei prelungiri, s-a dispus o noua detasare a respectivului judecator sau procuror, ajungandu-se asfel ca unii dintre acestia sa nu mai revina la instantele sau parchetele de unde provin nici dupa 10 ani”.

Luju publica si o lista cu 27 de magistrati detasati in cadrul CSM (15 judecatori si 12 procurori), care ar fi depasit limita de 6 ani, fiind detasati de 10 sau de 11 ani. Acestia ocupa diferite functii in aparatul de lucru al CSM. Alti membri ai Consiliului consultati de HotNews.ro sustin insa ca demersul celor cinci judecatoare ar fi “o pedeapsa” si “o razbunare” din cauza motivarii avizului negativ in cazul legilor justitiei dat publicitatii tot astazi.

"Proiectul de lege trimis spre avizare nesocoteste, in aspecte esentiale, garantii fundamentale pentru functionarea sistemului judiciar, contravenind dispozitiilor constitutionale. Relevante, in acest sens, sunt reglementarile din cuprinsul proiectului care prevad reorganizarea Inspectiei Judiciare, prin preluarea acesteia in cadrul Ministerului Justitiei", se arata in motivarea hotararii de avizare negativa adoptata de Consiliul Superior al Magistraturii, transmisa marti Ministerului Justitiei, citata de Agerpres.

Problema detasarii magistratilor n-a fost tratata unitar in cadrul CSM. La inceputul anului, procurorul general, Augustin Lazar, a pus in discutie incetarea detasarii la Ministerul Justitiei a procurorilor Oana Schmidt Haineala si Constantin Sima, care ocupau atunci functia de secretari de stat, iar sectia de procurori din CSM a decis incetarea detasarii.

Pe de alta parte, sectia de judecatori din cadrul CSM, din care fac parte si cele cinci judecatoare care azi cer incetarea detasarilor mai mari de sase ani, au votat fara probleme in aprilie 2017 o noua detasare a judecatorului Florin Tacu in Ministerul Afacerilor Externe, acesta fiind in prezent ambasadorul Romaniei in Singapore. Judecatorul Tacu este detasat in diferite institutii (MJ, MAE, cancelaria premierului Ciolos) de aproape 14 ani, insa nimeni din cei care ridica acum problema incetarii detasarilor mai mari de sase ani n-a avut atunci nimic de spus.

Nici la Ministerul Justitiei problema detasarilor nu a fost tratata unitar. Ministrul Tudorel Toader a anuntat in vara ca “secția pentru judecători a aprobat încetarea detașării tuturor judecătorilor din cadrul Ministerului Justiției, începând cu data de 15 iulie 2017". Totusi, Tudorel Toader a pastrat-o in functia de secretar de stat pe judecatorul Mariana Mot, detasata de la Curtea de Apel Craiova.

In fine, Curtea Constitutionala a transat aceasta problema printr-o decizie pronuntata in luna septembrie. CCR a stabilit atunci ca articolul din Statutul judecătorilor și procurorilor referitor la detașarea magistraților incalca legea fundamentala. CCR a dat, astfel, câștig de cauză, ex-secretarului de stat Oana Schmidt Hăineală, care a atacat prevederea din Statut în cadrul procesului deschis după încetarea detașării sale la Ministerul Justiției. (sursa: Digi24)

Curtea a reţinut că textul de lege criticat - care reglementează condiţiile detaşării judecătorilor şi procurorilor - nu precizează şi condiţiile încetării detaşării acestora. „Ţinând de cariera judecătorului sau procurorului, atât condiţiile detaşării, cât şi condiţiile încetării acesteia trebuie prevăzute expres în Statutul judecătorului sau procurorului. Lipsa unui text expres în cuprinsul art. 58 din Legea nr. 303/2004 care să prevadă condiţiile încetării detaşării judecătorului sau procurorului conduce la încălcarea dispoziţiilor art.1 alin.(5) din Constituţie, deoarece Statutul judecătorilor şi procurorilor trebuie reglementat prin lege”, precizează CCR într-un comunicat de presă dat publicitatii pe 21 septembrie.