Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania ii solicita ministrului Justitiei, Tudorel Toader, printr-o scrisoare transmisa marti, sa retraga din proiectul de modificare a legilor justitiei orice referiri la Inspectia Judiciara, iar situatia aceasteia sa faca obiectul unui proiect de lege distinct, apreciind ca mutarea IJ la Miniserul Justitiei este inacceptabila.

Tudorel ToaderFoto: Agerpres

"Propunerea actuala, cu mutarea Inspectiei Judiciare la Ministerul Justitiei, este inacceptabila. Inspectia Judiciara comporta probleme complexe, care necesita o abordare separata si profunda. Va trebui facut in acest sens un studiu comparat cu alte sisteme de drept pentru a gasi cea mai buna solutie pentru Inspectia Judiciara, o solutie care sa ii intareasca independenta si sa ii asigure o functionare eficienta", arata UNJR in scrisoarea trimisa ministrului Toader, citata de Agerpres.

Uniunea Judecatorilor ii mai cere ministrului sa revina asupra varstei si experientei minime de a intra la INM, in conditiile in care in proiectul de modificare a legilor justitiei intrarea la INM este conditionata de varsta de 30 de ani si de o vechime de 5 ani in domeniul juridic: "Datele statistice arata ca impunerea unei experiente minime, cumulate cu varsta minima, vor avea ca efect direct imposibilitatea ocuparii posturilor vacante din sistem. Acest efect se va rasfrange negativ asupra judecatorilor de la judecatorii care sunt deja supraaglomerati, dupa cum am atras atentia in mod constant. Solutia propusa atat de asociatii, cat si de CSM, de prelungire a perioadei de pregatire, raspunde mult mai bine necesitatii de a avea judecatori definitivi cu o suficienta experienta profesionala, care sa dubleze pregatirea teoretica, fara a implica si riscurile propunerii actuale."

In ceea ce priveste forma data raspunderii materiale in proiectul de lege, UNJR isi mentine pozitia ca aceasta "incalca dispozitiile art. 52 alin. 3 din Constitutie referitoare la conditia exercitarii functiei cu rea-credinta si grava neglijenta. De asemenea, formularea propusa este atat de laxa incat nu circumscrie in nici un mod limitele raspunderii, lasand loc arbitrariului."

UNJR a mai solicitat acordarea unei perioade tranzitorii pana cand prevederile referitoare la schimbarea regulilor referitoare la promovare vor intra in vigoare, pentru a evita blocarea accesului la nivelurile superioare si a asiguraa fluiditatea acestora in anii imediat urmatori intrarii in vigoare a legii.

De asemenea, in documentul trimis ministrului Justitiei, UNJR ii mai cere acestuia sa mentina "toate amendamentele care separa cariera procurorilor de cea a judecatorilor, precum si separarea atributiile celor doua sectii din CSM in privinta carierei", precum si "toate recomandarile facute de Comisia 1 a CSM care duc la intarirea statutului si independentei judecatorilor".

"Intregul proiect de modificare a legilor justitiei trebuie sa aiba ca scop intarirea independentei justitiei, adica a statutului si independentei judecatorilor, ca si conditie intrinseca a dreptului cetatenilor la un proces echitabil", subliniaza UNJR. "Propunerile pe care le-am facut conduc la intarirea statutului si independentei judecatorilor si ne asteptam sa tineti cont de ele", concluzioneaza reprezentantii UNJR, in scrisoarea transmisa ministrului Justitiei.