Proiectul de modificare a legilor justitiei "nesocoteste, in aspecte esentiale, garantii fundamentale pentru functionarea sistemului judiciar, contravenind dispozitiilor constitutionale", se arata in motivarea hotararii de avizare negativa adoptata de Consiliul Superior al Magistraturii, transmisa marti Ministerului Justitiei.

"Proiectul de lege trimis spre avizare nesocoteste, in aspecte esentiale, garantii fundamentale pentru functionarea sistemului judiciar, contravenind dispozitiilor constitutionale. Relevante, in acest sens, sunt reglementarile din cuprinsul proiectului care prevad reorganizarea Inspectiei Judiciare, prin preluarea acesteia in cadrul Ministerului Justitiei", se arata in documentul citat de Agerpres.

Alte propuneri criticate sunt cele referitoare la gestionarea in continuare a bugetelor instantelor de catre Ministerul Justitiei si raspunderea patrimoniala a magistratilor pentru erorile judiciare.

CSM apreciaza, de asemenea, ca proiectul de lege "promoveaza solutii necorespunzatoare in aspecte esentiale pentru sistemul judiciar, cu profund impact negativ asupra functionarii normale a acestuia".

Printre solutiile considerate necorespunzatoare se numara cele referitoare la conditiile de acces in magistratura, promovarea a procurorilor si judecatorilor, procedura de numire in cele mai inalte functii din cadrul Ministerului Public si separarea deciziei privind cariera judecatorilor si procurorilor intre cele doua sectii ale CSM: "Prin alte solutii propuse, proiectul de lege se inscrie intr-o tendinta de evident regres, atat in raport de reglementarile in vigoare, cat si in raport cu forma anterioara a proiectului de lege (...) promovat tot de Ministerul Justitiei la finalul anului 2016."

Potrivit motivarii, proiectul cuprinde si o serie de propuneri de reglementare noi sau "radical diferite" fata de cele existente in forma anterioara si care nu au fost supuse consultarii sistemului judiciar. Se apreciaza, totodata, ca initiatorul nu a luat in considerare sau chiar a retinut intr-o maniera contrara multe dintre solutiile rezultate din consultarea sistemului judiciar si propuse de CSM: "In raport cu cele prezentate, plenul a retinut ca viciile grave de fond ale proiectului impun avizarea negativa a acestuia. (...) Avizul negativ (...) nu impiedica initierea unui alt demers de modificare si completare a celor trei acte normative, putand fi avuta in vedere si solutia reglementarii separate si cu celeritate a unor aspecte care deriva din decizii ale Curtii Constitutionale."

CSM precizeaza ca viciile de constitutionalitate si disfunctionalitatile pe care le-ar putea crea nu au permis avizarea favorabila cu observatii a proiectului.

CSM a anuntat, marti, ca a transmis catre Ministerul Justitiei motivarea hotararii de avizare negativa a proiectului de modificare a legilor justitiei.

"In cursul zilei de ieri, 2 octombrie 2017, a fost transmisa Ministerului Justitiei hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, continand motivele care au fundamentat avizul negativ emis asupra proiectului de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii", a aratat Consiliul Superior al Magistraturii, intr-un comunicat.

Plenul CSM a decis pe 28 septembrie, cu majoritate de voturi, sa avizeze negativ proiectul privind modificarea legilor Justitiei. Pentru emiterea unui aviz negativ au fost exprimate 10 voturi, in timp ce pentru un aviz favorabil cu observatii au fost 8 voturi.