Clopotele Bisericii Negre vor rasuna marti, incepand cu ora 14.00, pentru a marca 475 de ani de la prima slujba evanghelica din Transilvania, care a avut loc la Biserica Neagra, in ziua de 3 octombrie 1542, scrie Agerpres.

"Brasovul a fost primul oras din Transilvania in care Sfatul Orasului, condus la acea data de sasi, a adoptat Reforma religioasa dupa modelul de la Wittenberg, preluand si principiul propovaduirii cuvantului lui Dumnezeu in limba materna. "Carticica Reformei pentru Brasov si Tara Barsei", redactata de umanistul si consilierul local Johannes Honterus (1498-1549) si tiparita la scurt timp dupa prima slujba evanghelica, in 1543, a stat la baza Reformei adoptate de toate orasele si satele sasesti", se precizeaza intr-un comunicat transmis AGERPRES de Biserica Neagra.

Reforma religioasa a contribuit la deschidere profunda fata de educatie, stiinta si cultura muzicala. Prin elaborarea unui nou regulament scolar pentru gimnaziul academic din Brasov, bazat pe o conceptie pedagogica umanista, Honterus a contribuit cu un implus puternic la dezvoltarea invatamantului modern. Scoala de langa Biserica Neagra, care-i poarta numele, este unul dintre marile licee de stat din Romania dedicate invatamantului in limba germana.

In acest an, Comunitatea Bisericilor Protestante din Europa (CPCE) a oferit orasului Brasov titlul protejat de "oras european al Reformei", subliniind impactul benefic al Reformei religioase de la Brasov pe plan international, potrivit sursei citate.