Lupoaica tinuta in brate de catre imparatul Traian, in cadrul monumentului de bronz amplasat pe scarile Muzeului National de Istorie a Romaniei, a ramas fara coada in acest weekend. Bucata de statuie a fost recuperata de un politist care a inmanat-o jandarmului care se ocupa de paza Muzeului, iar in final a fost predata Primariei. Administratia Monumentelor din cadrul Primariei a specificat printr-un comunicat de presa ca a initiat de urgenta procedurile de reintrgire a monumentului.

Lupoaica a ramas fara coadaFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic precizeaza ca monumentul a fost vandalizat pe 29 septembrie si ca a initiat in regim de urgenta procedurile de reintregire a monumentului.

“Dupa recuperarea elementului artistic , Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic , a initiat in regim de urgenta procedurile de reintregire a monumentului de for public contractand o firma de specialitate care sa execute operatiile de lipire, cizelare si patinare a monumentului . Aceste lucrari se vor executa in regim de urgenta pentru readucerea monumentului in circuitului turistic al Municipiului Bucuresti, avand in vedere importanta turistica si simbolica a acestui monument de for public”, informeaza Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic.

Potrivit institutiei, elementul artistic a fost recuperat de un reprezentant al Politiei Romane de la Sectia 10 Politie in ziua de vineri, 29 septembrie 2017, care l-a predat Jandarmeriei Romane ce efectueaza paza la Muzeului National de Istorie a Romaniei.

Anterior, purtatorul de cuvant al Muzeului de istorie, Adela Stan, declarase pentru Europa FM, ca partea componenta a statuii a fost gasita, duminica, la ora pranzului, de catre jandarmul care pazeste muzeul chiar deasupra lupoaicei.

Adela Stan a explicat, laEuropa FM, ca bucata rupta sau desprinsa din monument a fost predata unui reprezentant al Administratiei si Patrimoniului Istoric, din cadrul primariei generale a Capitalei, caruia apartine statuia.

Totodata, aceasta a mai explicat ca cel mai probabil statuia nu a fost vandalizata, ci doar s-a desprins coada, pentru ca era doar sudata.

"Multi il iau de gat pe Traian sau se sprijina de monument si, probabil, in felul acesta s-a rupt coada lupoaicei care era, practic, atasata de statuie. Era sudata acolo", a explicat Adela Stan.

Statuia imparatului Traian, turnata din aproximativ 500 de kilograme de bronz si care are o inaltime de 2,15 metri, a fost dezvelita in 2012 si poarta semnatura sculptorului Vasile Gorduz.