Presedintele Klaus Iohannis a lansat luni un atac la plagiatori si a criticat faptul ca nu exista inca o baza de date cu toate doctoratele din Romania. Intr-un discurs la inceperea anului universitar in Constanta, Iohannis a criticat voalat si guvernul, spunand ca Romania nu are inca o solutie permanenta pentru acreditarea scolilor doctorale.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Pentru a putea lupta impotriva ignorantei, pentru a deveni un reper moral si ancora a statului de drept, universitatile romanesti trebuie sa aiba o reputatie solida, bazata pe un nivel rdicat de credibilitate. Ani de-a randul aceasta credibilitate a fost zguduita de o serie scandaluri de plagiat. Din nefericire, chiar si azi, nu gasim o baza de date a lucrarilor de doctorat, nu avem o solutie permanenta pentru acreditarea scolilor doctorale. Toate aceste probleme pot afecta credibilitatea diplomelor absolventilor nostri pe plan international, punandu-i in dezavantaj chiar pe tinerii care au depus eforturi considerabile pentur a-si finaliza studiile cu succes. Nu este de acceptat sa ne batem joc de eforturile lor din dorinta de a proteja reputatia personala a unui numar de indivizi care si-au dorit o cariera sau un titlul academic pentru care nu au fost realmente pregatiti", a decalarat presedintele Romaniei.

Iohannis a spus ca exista posibilitatea ca Romania sa devina "o tara ca afara", dar pentru asta este nevoie de universitati care promoveaza adevarul si gandirea critica.

"De foarte multe ori auzim sintagma "vrem o tara ca afara". Se poate! Dar, pentru a avea "o tara ca afara" avem nevoie in primul rand de universitati ca afara. Universitati care promoveaza adevarul, gandirea critica si moralitatea in toate activitatile lor. De exemplu, mi-ar placea daca universitatile ar ajuta la demontarea diverselor mituri nefondate pe care inca le regasim in spatiul public., a subliniat Iohannis care a dat ca exemplu "mitul fals conform caruia prea multi tineri merg la facultate", pe cand Romania este pe ultimul loc la numarul de persoane de 30-40 de ani cu studii superioare, care "afecteaza bunastarea tuturor" si competitivitatea.

Asta, a spus Iohannis, nu inseamna ca trebuie sa incurajate universitati cu grave probleme de management educationale doar de dragul statitisticilor.

Seful statului a dat ca exemplu drept de urmat, universitatile care au inceput sa utilizeze softurile anti-plagiat si care publica tezele la nivel de institutie.

"Din fericire, exista deja eforturi vizibile ale universitatilor pentru a elimina problemele de verticalitate existente in mediul academic, de la utilizarea softurilor anti-plagiat, la initiative locale de publicare a tezelor la nivel de institutie. Pe toti aceia care fac asemenea demersuri ii sustin si ii incurajez sa mearga mai departe pentru insanatosirea vietii academice", a spus Iohannis.

Pe masura ce tara noastra se dezvolta, o parte din activitatea academica poate fi sprijinita prin incurajarea si atragerea tinerilor talentati catre universitatile romanesti.

Ma refer in primul rand la absolventii de top ai liceelor noastre, dar si la tinerii din alte tari atrasi de specializarile oferite in Romania.

Este nevoie de eforturi sustinute pentru a face din invatamantul superior romanesc un mediu cu adevarat atractiv. Asta inseamna simplificarea procedurilor birocratice si a proceselor administrative, dar si dezvoltarea unui mediu prietenos si tolerant care sa-i incurajeze pe studentii straini sa aleaga tara noastra", a mai declarat Iohannis.

Presedintele a spus ca nu ne mai putem permite pe "transformarea ideilor nastrusnice" in acte legislative care nu au nicio legatura unele cu altele si ca este nevoie de predictibilitate.

"Insist pe ideea de predictibilitate deoarece nu ne mai putem permite transformarea tuturor ideilor nastrusnice despre educatie in acte legislative care nu au nicio legatura unele cu altele si cu atat mai putin cu o strategie mai ampla in domeniul educatiei si cercetarii.Cred ca Romania ar putea deveni un reper relevant pe harta globala a educatiei numai prin centre universitare unite, asa cum se incearca la Constanta prin aducerea la un loc a liceelor si colegiilor nationale, universitatilor comprehensive, militare sau de profil maritim, intr-o stransa colaborare cu autoritatile locale si cu mediul privat", a adaugat seful statului.