Ce miscari autonomiste mai exista in Europa: din Catalonia in Lombardia, din Tara Bascilor in Tinutul Secuiesc - analiza Le Figaro

de RH     HotNews.ro
Luni, 2 octombrie 2017, 11:13 Actualitate | Esenţial


Harta Spaniei cu Catalonia evidentiata cu rosu
Foto: Wikimedia Commons
Referendumul apărat cu orice preţ de executivul catalan ar putea trezi sau încuraja şi alte veleităţi independentiste de pe continent, scrie cotidianul francez Le Figaro, citat de Rador. Articolul face un tur de orizont: opt teritorii cu aspiraţii autonomiste in intreaga Europa ameninta stabilitatea continentului.

Analiza Le Figaro, redata de Rador:

"În Europa, ochii se întorc spre Catalonia. Referendumul ilegal de duminică aminteşte în ce măsură voinţele independentiste pot să se nască sau să reînvie rapid, antrenate de evenimente în diverse ţări, inclusiv în Europa. În siajul catalan, mai multe teritorii revendică şi ele o autonomie sporită, dacă nu chiar independenţa deplină. Există şi unii însă care înţeleg să profite de dezordinea catalană pentru a-şi afirma aspiraţiile proprii.

Noi am schiţat o listă, preocupându-ne de mişcările de amploare sau angajate într-un proces deja avansat şi care se referă la teritorii care îşi revendică autonomia sau independenţa faţă de un alt stat. Regiunile secesioniste cer realipirea lor la un alt teritoriu aparent diferit, motiv pentru care noi nu au integrat în această listă Irlanda de Nord, deşi este vorba de un conflict independentist emblematic. Nu figurează nici regiuni cu istorie relevantă de revendicări independentiste, dar cu consecinţe mai mici, precum Bretania.

Catalonia

Regiunea autonomă spaniolă pare a fi ajuns la apogeul unui conflict de mai mulţi ani. Criza economică din 2008 a adâncit prăpastia dintre regiunile din nord şi din sud ale ţării, resuscitând voinţa de independenţă economică în rândul unei părţi a catalanilor, a căror regiune este una din cele mai bogate din ţară. Acestui dezechilibru economic i s-a adăugat în plan politic eşecul Barcelonei de a recunoaşte existenţa unei "naţionalităţi catalane" în Constituţia spaniolă. În 2010, Tribunalul constituţional a decis invalidarea acestei dispoziţii, la fel ca recunoaşterea catalanei ca limbă principală a administraţiei regionale.
Prima tentativă de referendum privind autodeterminarea a eşuat în 2014, confruntată cu blocajele juridice de la Madrid, lăsând loc unui vot simbolic. Apoi, alegerile legislative din 2015 i-au plasat pe independentişti în fruntea regiunii. Revendicând o legitimitate oferită de această victorie electorală, noul preşedinte catalan, Carles Puigdemont, porneşte la o înfruntare juridică cu Madridul pentru organizarea unui referendum oficial privind autodeterminarea. Demersul aruncă din nou Spania într-o dezbatere instituţională de lungă durată.

Scoţia

După victoria zdrobitoare în Parlamentul de la Edinburgh a Partidului naţional scoţian (SNP) în 2011, ideea unui referendum pe tema independenţei Scoţiei reapare. Cu acordul premierului britanic David Cameron, votul are loc în septembrie 2014, dar independenţa este respinsă cu 55%. Scoţia, care face parte din Regatul Unit de la actul de uniune din 1707, avusese deja două referendumuri privind crearea propriului Parlament în 1979 şi în 1997. În iunie 2016, Brexitul relansează problema independenţei Edinburgh-ului. Scoţienii, eurofili prin tradiţie, s-au opus efectiv cu 62% Brexit-ului. SNP, care face acum din revenirea în jocul european o miză a independenţei proprii, a anunţat în martie dorinţa sa de a organiza un nou referendum.

Corsica

Naţionalismul corsican a ajuns într-o nouă etapă în 2015, când candidaţii independentişti au câştigat alegerile regionale, şi la fel cu ocazia victoriei lor la ultimele legislative în 3 din 4 circumscripţii din insulă. Această realizare politică încheie tranziţia îndelungată a naţionalismului corsican spre terenul politic, după anunţul depunerii armelor de către FLNC, în iunie 2014. De acum, prima revendicare nu mai este atât independenţa totală a insulei, ci mai degrabă recunoaşterea unui statut autonom. Un obiectiv pentru care referendumul catalan ar putea fi foarte bine luat drept exemplu: FLNC a chemat la alegerea unei majorităţi naţionaliste la scrutinul teritorial care va avea loc în insulă la sfârşitul lunii decembrie. Ameninţă, dacă nu se vor înregistra progrese în planul "autonomiei" insulei, cu un "elan popular" în stil catalan.

Ţara Bascilor

Istoria recentă a Ţării basce este marcată de acţiunile ETA. Organizaţia, născută în 1959, în plină luptă împotriva franchismului, revendică independenţa Navarei şi Ţării basce franco-spaniole. După numeroase sabotaje, apoi atentate soldate cu sute de morţi, organizaţia a renunţat la lupta armată în 2011. Totuşi, chestiunea independenţei basce nu a dispărut total. Şi rămâne parţial legată de cea a Cataloniei. În 2015, după referendumul simbolic catalan, independentiştii au avut ideea organizării propriei lor consultări. După doi ani, în timp ce votul programat în Catalonia agită Europa, preşedintele basc a chemat Madridul să recunoască etniile catalană şi bască. O reacţie care aminteşte în ce măsură constituie problema independenţei Cataloniei o dilemă constituţională pentru Madrid.

Italia de Nord

Apărută în 1991, Liga Nordului, mişcare suveranistă italiană, avea la crearea sa ambiţia să ducă la naşterea unei regiuni autonome în nordul Italiei. Astfel, Padania ar fi reunit teritorii situate în jurul unei lunci a fluviului Pad. Odată cu retragerea fondatorului său Umberto Bossi, au apărut disensiuni interne privitor la orientarea formaţiunii. Mai mulţi responsabili susţin acum ideea unei alianţe economice între diverse regiuni bogate din Nord, care doresc să contribuie cu sume mai mici la finanţele regiunilor mai sărace din Sud. Dintre ei, guvernatorii Lombardiei şi Veneto organizează un referendum consultativ privind o autonomie maximă pentru regiunea lor, pe 22 octombrie.

Flandra

În 2014, cu ocazia alegerilor care erau în acelaşi timp europene, federale şi regionale, partidul naţionalist flamand NV-A al lui Bart De Wever a câştigat cu un scor mare aproape în toate cantoanele din Flandra. În Camera reprezentanţilor (Parlamentul belgian), este cel mai bine reprezentat, cu 22% din mandate. Scindată lingvistic în două între franceză şi olandeză, Belgia este divizată şi economic, cu o regiune valonă mai puţin prosperă decât Flandra. Este de asemenea unul din motivele care animă independentismul flamand care nu mai doreşte să finanţeze Valonia, regiune industrială francofonă care trece printr-o lungă criză economică. Conştient că o independenţă strictă a Flandrei nu este voinţa unei majorităţi a populaţiei flamande, NV-A doreşte să obţină o autonomie maximală pentru cele două comunităţi belgiene. Paralel, există şi o mişcare valonă, cu o putere mai mică în plan politic. Reprezentanţii ei militează, după caz, pentru independenţa Valoniei, autonomia sa, sau pentru realipirea ei la Franţa.

Tinutul Secuiesc

Situată în lanţul Carpaţilor din Transilvania, Tinutul Secuiesc este o regiune a României cu o mare majoritate de unguri, care cunoaşte un puseu autonomist vechi, resuscitat de la căderea Cortinei de fier în 1989. La ultimele alegeri legislative din 2016, Uniunea Democrată Maghiară din România, care militează pentru o federalizare a ţării, a reuşit să obţină 21 din cele 329 de locuri. Ţara Secuilor nu este singurul exemplu de revendicări ale minorităţii ungare din Europa răsăriteană. Acelaşi lucru se petrece, în manieră mai puţin pronunţată, în Serbia sau în Slovacia.

Insulele Féroé

Situate în Atlanticul de Nord între Islanda, Scoţia şi Danemarca, Insulele Féroé sunt un arhipelag cu numai 50.000 de locuitori, care a obţinut în 1948 autonomia faţă de Danemarca. Afacerile externe şi apărarea rămân totuşi la latitudinea Regatului danez. În februarie 2017, micul arhipelag a anunţat organizarea unui referendum în aprilie 2018 pentru adoptarea unei noi constituţii care le-ar da dreptul la autodeterminare.

Economia insulelor Féroé depinde în mare măsură de pescuit, care reprezintă 95% din exporturi, dar şi de o subvenţie anuală de 650 de milioane de coroane daneze (68 de milioane de euro) acordate de Copenhaga. Arhipelagul ar dori să poată să beneficieze şi de veniturile din petrol. În aprilie, guvernul a anunţat că va deschide în curând un nou ciclu de prospecţiuni petroliere. La aproape 300 km de aici, insulele Shetland au găsit petrol din anii 1970. Dar pentru cei din Féroé, căutările nu au dus la nici un rezultat până acum, deşi s-au făcut foraje în 2000, 2004 şi 2008.

În Europa de Est, traseul frontierelor nu este peste tot unanim acceptat

Şi în Balcani sau la frontierele Rusiei există revendicări autonomiste, independentiste sau separatiste. Aceste tensiuni regionale sau chiar conflicte larvare sunt de natură diferită faţă de mişcările pentru autonomie din Europa occidentală, deoarece decurg în mare măsură dintr-o redefinire neterminată a frontierelor blocului sovietic şi ex-Iugoslaviei.

Cazul cel mai emblematic este cel al Ucrainei. După revoluţia Maidanului din 2014, Donbasul, din estul ţării, apropiat cultural şi lingvistic de Rusia, nu dorea un acord de asociere cu UE. A apărut un conflict, alimentat direct de Rusia, care a intervenit militar pentru a-i susţine pe rebelii din teritoriile Doneţsk şi Lugansk care astăzi sunt de facto separate de Ucraina şi se află sub perfuzia Moscovei. În ceea ce priveşte Crimeea, aceasta a fost anexată de Rusia. Moscova vorbeşte despre "realipire", justificându-se prin referendumul organizat în peninsulă şi câştigat cu o majoritate zdrobitoare de proruşi.

În Serbia, regiunea autonomă Voivodina din nord, unde coabitează 25 de etnii între care una maghiară puternică şi se vorbesc şase limbi oficiale, a cunoscut tensiuni comunitare în 2013, dar care nu au dus la proclamarea independenţei, spre deosebire de cazul Kosovo în 2008. Creată la explozia Iugoslaviei în 1992, Republica sîrbă Krajina este o entitate independentă în cadrul Bosniei-Herţegovina, dar nerecunoscută de comunitatea internaţională. Naţionalismul sîrb este încă şi mai prezent aici de la recunoaşterea Kosovo de către SUA şi UE. Stat nerecunoscut de comunitatea internaţională, Transnistria situată în estul Moldovei este de facto independentă de la căderea URSS în 1991. Armata rusă dispune aici de o prezenţă permanentă."


Citeste pe MedLife.ro
Mituri despre colesterol


18369 vizualizari

 • +14 (16 voturi)    
  Corsica (Luni, 2 octombrie 2017, 11:26)

  aniod [utilizator]

  Majoritatea corsicanilor vor sa ramana alipiti la Franta.
  deoarece:
  Franta asigura un nivel de viata ridicat locuitorilor ei.
  ( sistemul medical de ex.)

  Fara francezi ar cadea in mainile mafiei italiene.
  • +14 (16 voturi)    
   Comment sters de user (Luni, 2 octombrie 2017, 12:37)

   ABetterWorldWithoutVladimir [anonim] i-a raspuns lui aniod

   • +7 (9 voturi)    
    Hai cu mediatizarea! (Luni, 2 octombrie 2017, 14:01)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui ABetterWorldWithoutVladimir

    Daca nu ar fi si jurnalisti aserviti unor interese obscure,neconforme pentru o tara UE,poate ca astfel de actiuni nu s-ar petrece.Sa gandim,cine are interes ca Europa sa fie dezbinata?Rusia,Stat Islamic.Am dreptate?Cand ai libertate de miscare,actiunile autonomiste le vad ca actiuni teroriste.Valabil si pentru ungurii din Romania.
 • +4 (16 voturi)    
  Secesionismul (Luni, 2 octombrie 2017, 11:30)

  xolv [utilizator]

  a doua etapa catre Utopia marxista a societatii fara granite.
 • 0 (20 voturi)    
  romania (Luni, 2 octombrie 2017, 11:34)

  Djokovic [utilizator]

  Romania are la dispozitie prostia autoritatilor maghiare pt a rezolva problema.
  O lege care sa interzica dubla cetatenie cu Ungaria si care sa prevada dezpagubiri pt cei care renunta la cetatenia romana in favoarea celei maghiare, cu conditia sa faca dovada ca renuntarea duce si la parasirea tarii ar rezolva problema instant. mai bine de jumate din maghiarii din tinutul secuiesc ar pleca.
  Un calcul simplu. la 10.000 euro de om, daca din cei 400.000 din tinutul secuiesc pleaca 250.000 (in general vor pleca tineri, care isi pot face un viitor in alta tara)
  deja raportul se echilibreaza acolo, doar ca populatia maghiara ramasa va fi mult imbatranita.
  Poate mai pleaca 250.000 si din restul Transilveniei,
  deci sa zicem ca in total sunt de platit 500 mii de despagubiri. Deci 5 miliarde. E cea mai buna investite in securitate pe care o putem face.
  Liniste si pace apoi.
  Dar sa fie conditii clare. Vrei despagubirea? Ne arati ca te-ai mutat in alta tara, ca ti-ai inscris copilul acolo la scoala.
  O familie cu 2 copii primeste in total 40.000 euro.
  La banii asti...vind si ce mai au si pleaca sigur.
  • +9 (11 voturi)    
   Problema este ca (Luni, 2 octombrie 2017, 12:43)

   potaissa [utilizator] i-a raspuns lui Djokovic

   cetatenia dubla intre tari membre ale UE e un drept garantat de Bruxelles. Deci poti lua cetatenie dubla FARA sa faci cerere de a pastra cetatenia avuta din nastere.
   • +1 (9 voturi)    
    Nu e (Luni, 2 octombrie 2017, 12:52)

    Djokovic [utilizator] i-a raspuns lui potaissa

    Spania de ex nu permite dubla cetatenie. Nici Slovacia, iar in Germania exista un puternic curent de interzicere a dublei cetatenii
   • +5 (11 voturi)    
    Slovacia (Luni, 2 octombrie 2017, 12:55)

    Djokovic [utilizator] i-a raspuns lui potaissa

    In fapt Slovacia are o situatie f similara cu ce am descris eu, ei interzicand dubla cetatenie strict cu Ungaria, nu si cu alte tari
    • +2 (10 voturi)    
     Revenind la subiect, (Luni, 2 octombrie 2017, 13:14)

     potaissa [utilizator] i-a raspuns lui Djokovic

     atat Romania cat si Ungaria accepta situatia.
     Spania accepta dubla cetatenie daca este dobandita prin nastere. Slovacia accepta dubla cetatenie in toate cazurile cu exceptia Ungariei.
     Iar in Germania exista curentul mentionat doar in directia tarilor non-UE, restul, deci toata comunitatea, plus Elvetia si Norvegia, nu sunt pericilitate.

     Revenind la cele postate de tine, nu cred ca ar functiona asa cum crezi tu.
     Ar fi ciudat sa incerci sa-ti dai afara populatia din tara, nu crezi? Pana la urma sunt cetateni romani, cu toate obligatiile si drepturile de rigoare. Ar fi in primul rand ilegal, ca sa nu mai vorbim dpdv moral. Cam suna a populism ieftin, cred eu.
     • 0 (8 voturi)    
      pai (Luni, 2 octombrie 2017, 13:39)

      Djokovic [utilizator] i-a raspuns lui potaissa

      pai daca stii foarte bine ca se poate, de ce ai sustinut ca interzic regulile? numai ca sa te afli in treaba?
      Cat despre cum ar functiona...eu cred ca multi ar renunta la cetatenia romana si ar pleca pt o suma de bani. mai ales cei tineri.
      Daca merita investitia? ia-o ca pe o investitie in securitate, calculeaza cat costa in plus securitate unei tari daca e vulnerabila la conflivte interne si o sa vezi ca merita cu varf si indesat.
      Nu stiu insa daca o sa recunosti, pt ca se vede treaba ca tu negi si ce stii sigur ca e real, ba mai prezinti si argumente false cum ca ti-ar interzice cineva, desi stii clar ca altii au putut.
      • +1 (7 voturi)    
       Pai recunosc ca vorbesti aiurea, ca (Luni, 2 octombrie 2017, 14:20)

       potaissa [utilizator] i-a raspuns lui Djokovic

       tu voiai prin cele postate mai sus sa te scapi de maghiarii din Transilvania, nu altceva.
       • -1 (7 voturi)    
        da (Luni, 2 octombrie 2017, 14:32)

        Djokovic [utilizator] i-a raspuns lui potaissa

        doar ca eu am spus clar asta, pe cand tu ai argumentat ca nu se poate ca nu te lasa bruxelles-ul, cand de fapt stiti f calr ca nu e asa.
        Adica ai miniti grosolan. De ce ai mintit? Probabil tocmai pt ca asa ceva se poate si te sperie gandul ca s-ar putea pune in practica. Ce alt motiv sa minti grosolan ca nu te lasa UE, cand stiai ca nu e asa...
        Si da, ar trebui sa facem asta. Cine vrea sa fie cetatean al romaniei ramane, cine nu pleaca fericit cu niste avantaje materiale, exact asa cum a si venit (pe avantaje materiale)
        • 0 (8 voturi)    
         Pai eu vad chestia altfel, (Luni, 2 octombrie 2017, 15:10)

         potaissa [utilizator] i-a raspuns lui Djokovic

         maghiarii fiind pe taramuri romanesti de 6-700 de ani te-ar putea intreba pe tine ce mai cauti pe acolo,nu? Sau poti tu demonstra ca ti-au furat tie ceva?
         Cine ti-a povestit ca au venit oamenii aia pe avantaje materiale? Nu vezi ca te folosesti de o gramada de sabloane care erau deja pe vremea lui Ceasca sexy?
         In afara de asta ma scarbeste atacul la persoana si nu este prima data cand o faci pe forum. Ma rog, dovada de cultura si civilizatie din partea ta.
         • 0 (8 voturi)    
          Dar minciuna? (Luni, 2 octombrie 2017, 16:06)

          Djokovic [utilizator] i-a raspuns lui potaissa

          Minciuna nu te scarbeste? Se pare ca nu, pt ca n-ai avut nici o ezitare sa minti grosolan.
          • -2 (6 voturi)    
           Eram de convingerea ca legea a fost data la nivel (Luni, 2 octombrie 2017, 16:45)

           potaissa [utilizator] i-a raspuns lui Djokovic

           de comunitate. Nu e asa. E doar legislatia germana. Deci m-am inselat. E omeneste. Deci mai incet cu pianul pe scari.
           Cu xenofobia cum stam?
           • 0 (8 voturi)    
            aha (Luni, 2 octombrie 2017, 16:54)

            Djokovic [utilizator] i-a raspuns lui potaissa

            erai de convingerea ca...
            dar o prezinti ca pe un adevar. apoi, dupa ce expui pareri neintemeiate ca fiind realitati, tot tu esti ala moralist.
            • -1 (5 voturi)    
             Definitiv nu, (Luni, 2 octombrie 2017, 17:15)

             potaissa [utilizator] i-a raspuns lui Djokovic

             de ce sa fiu eu ala moralistul? Dar chestia cu atacul la persoana nu se face.
             Eu nu postez realitati, ca nu-s la CNN, eu postez parerea sau convingerea mea. Revenim la Causa Prima. Tot nu inteleg cu ce drept vrei sa scoti tu maghiarii din tara?
             Ca asta nu e intrebare morala...
             • +1 (5 voturi)    
              nu pe toti (Luni, 2 octombrie 2017, 18:21)

              Djokovic [utilizator] i-a raspuns lui potaissa

              doar pe ce care prefera mai degraba sa fie cetateni ai Ungariei.
              E un principiu care sta in spatele tuturor interdictiilor de dubla cetatenie impuse de tarile (multe) ce au aceasta politica: daca vrei sa fii cetatean al acestei tari nu poti sa vrei sa fii cetatean si al alteia, cu atat mai mult cu cat tara respectiva are atitudine destul de ostila fata de Romania, din ce in ce mai pe fata.
              Deci, dupa cum vezi, nu e nici un principiu imoral sau ilegal, ci unul foarte comun in practica europeana si mondiala: vrei sa fii cetateanul unei tari? e in regula, dar nu mai poti sa faci juramant de credinta altei tari.
              • -1 (5 voturi)    
               Nu poti sau nu vrei intelege? (Luni, 2 octombrie 2017, 18:51)

               potaissa [utilizator] i-a raspuns lui Djokovic

               Atat Romania cat si Ungaria accepta dubla cetatenie la aceleasi drepturi. Ceea ce vrei tu e o tampenie absoluta. Si eu sunt adeptul unei singure cetatenii, fii sigur, dar in cazul de fata nu merge. Si n-ar fi corect. Daca s-ar schimba legea, ma rog, ar fi oricum doar cei care preiau cetatenia maghiara dupa schimbarea legii, asa ceva nu se poate da inapoi. Pentru cei care-au luat-o, bravo lor, libertate mai mare de viza (vezi USA) si imagine mult mai buna a cetatenilor maghiari in lume. Asta este...
     • +5 (7 voturi)    
      lista lunga (Luni, 2 octombrie 2017, 13:43)

      Djokovic [utilizator] i-a raspuns lui potaissa

      iar ca sa iti faci o idee (desi am impresia ca stii deja) e o lista f lunga de tari care nu accepta dubla cetatenie, deci n-ar fi nimic iesit din comun.
      Austria, Belgia, Cehia, Lituania, Letonia, Estonia, Danemarca, Norvegia, Polonia, Spania si Grecia si-au exercitat dreptul de a nu recunosate dubla sau multipla cetatenie.
      Deci...cum e cu problema aia expusa de tine, cum ca nu te lasa Bruxelles-ul, cand nici Belgia nu accepta?
      Hai sa nu batem campii, mai ales daca stim ca o facem, cum e cazul tau
   • +9 (11 voturi)    
    Gresit (Luni, 2 octombrie 2017, 13:13)

    Koczka [utilizator] i-a raspuns lui potaissa

    Singurul tratat valabil in Europa despre cetatenie este cel cu nr 166 al Consiliului Europei care statueaza:
    1. Este de competenta fiecărui stat să determine prin legislatia sa care sunt resortisantii săi. 2. Această legislatie trebuie admisă de celelalte state, cu conditia ca ea să fie în acord cu conventiile internationale aplicabile, dreptul international cutumiar si principiile de drept general recunoscute în materie de cetătenie.

    Rog nu colportati info inexacte.
    • +1 (3 voturi)    
     Da, ai dreptate! Am gresit. (Luni, 2 octombrie 2017, 17:18)

     potaissa [utilizator] i-a raspuns lui Koczka

     .
   • +6 (8 voturi)    
    mai concret (Luni, 2 octombrie 2017, 13:22)

    Djokovic [utilizator] i-a raspuns lui potaissa

    "Conventia europeana asupra cetateniei, la care este parte Romania, recunoaste expres ca statele sunt libere sa accepte sau nu posibilitatea multiplei cetatenii recunoscandu-se astfel ca practica statelor difera in acest sens", a explicat Cosmin Boiangiu, purtatorul de cuvant al MAE, arata NewsIn.
  • +2 (4 voturi)    
   Nu e nevoie sa plece nimeni (Luni, 2 octombrie 2017, 17:55)

   palos [utilizator] i-a raspuns lui Djokovic

   ci doar ca Ungaria sa nu-si mai bage coada si sa agite spiritele.
   • +3 (3 voturi)    
    Ai partial dreptate (Luni, 2 octombrie 2017, 20:49)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui palos

    In sensul ca coada si-o baga nu doar Ungaria ci si guvernul roman e la Bucuresti.

    Atat pentru guvernul maghiar cat si pt. cel roman situatia secuilor e mana cereasca. Statul roman a avut grija ca foarte putini secui sa vorbeasca romaneste, si asta face dificila comunicarea directa intre secui si romani. Ceea ce face facila manipularea unora impotriva celorlalti.

    Guvernul maghiar se lauda acasa cu cum ii sustin ei pe maghiarii din afara granitelor, ca sa abata atentia de la problemele reale ale ungurilor, si guvernul roman le baga in ochi romanilor ca ungurii vor Ardealul, ca sa le abata atentia de la gravele probleme de guvernare ale Romaniei.

    Toata lumea din ambele guverne e multumita, de suferit au doar oamenii, atat ungurii cat si romanii.
 • +9 (11 voturi)    
  oricat s-ar excita unii (Luni, 2 octombrie 2017, 11:42)

  AndJorj [utilizator]

  in special Ungaria si Rusia, situatia de la noi este incomparabil diferita cu cea din alte parti.
  Desi sunt sigur ca incercarile de separare se vor inteti, ele vor esua lamentabil.
  • -1 (3 voturi)    
   Asa e! (Luni, 2 octombrie 2017, 21:07)

   Anarb [utilizator] i-a raspuns lui AndJorj

   Ca sa nu mai spun ca articolul amesteca mere cu pere. Una e secesionismul, ruperea unui teritoriu care devine stat independent, si altceva e autonomia. Asa-zisul tinut secuiesc e doar o enclava intr-o zona muntoasa din centrul tarii in care minoritatea maghiara e relativ compacta, dar nu are nici traditie, nici potential de a deveni stat. Cineva ii baga prea mult in seama.
   • 0 (0 voturi)    
    In foarte multe dintre cazurile recente (Marţi, 3 octombrie 2017, 11:05)

    JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui Anarb

    In foarte multe dintre cazurile recente, autonomia nu este altceva decat politica pasilor marunti catre scopul ultim, secesionismul, sau in alte cazuri de santaj geopolitic.
 • -5 (13 voturi)    
  Romania mare e toast... (Luni, 2 octombrie 2017, 11:44)

  demaGOGU [utilizator]

  ...daca Tinutul Secuiesc a intrat pe radarul presei occidentale.
  • +3 (9 voturi)    
   10+ (Luni, 2 octombrie 2017, 13:01)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   si nu orice presa,bai frate,ci marele si extraordinarul le figaro
 • +6 (8 voturi)    
  dar Corsica? (Luni, 2 octombrie 2017, 11:52)

  Delavale [utilizator]

  Se vede ca e un articol scris de nationalistii francezi: au ascuns independenta Corsicii dar si a Bretonilor
  • 0 (0 voturi)    
   Da (Marţi, 3 octombrie 2017, 11:07)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui Delavale

   Nicio vorba despre catalanii sau bascii din Franta, nemaivorbind de alte "initiative" franceze...
 • -20 (24 voturi)    
  pana la urma UE se va dizolva (Luni, 2 octombrie 2017, 11:57)

  xanti [utilizator]

  Sa-i fie tarana usoara.
  • +15 (17 voturi)    
   Da (Luni, 2 octombrie 2017, 12:21)

   mitg [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   De-aia finanteaza Putin tot felul de miscari dubioase.

   Dar tocmai de-aia nimeni nu e prost si raspunde pe masura.
   • -9 (15 voturi)    
    Nu Putin (Luni, 2 octombrie 2017, 12:45)

    xolv [utilizator] i-a raspuns lui mitg

    a hotarat recuperarea economica prin importul emigrantilor ci ilustrii nostri lideri, Merkel, Sarkozy si Cameron.
    • -9 (11 voturi)    
     Putin doreste distrugerea UE? (Luni, 2 octombrie 2017, 14:05)

     xanti [utilizator] i-a raspuns lui xolv

     UE se distruge singura cu ajutorul lui Merkel .
     De fapt UE este o creatie bolnava artificiala ce trebuie sa moara.
  • +11 (13 voturi)    
   si cum se va dizolva rusule? (Luni, 2 octombrie 2017, 13:52)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Ca toate miscarile enumerate vor tari proprii dar nu vor sa iasa din UE, exemplu explicit Scotia, pentru care chiar iesirea UK din UE e un motiv in plus de separare!
   A, vor fi mai multe state in UE? nici-o problema, asteptam si Ucraina si Moldova!
 • +11 (13 voturi)    
  Spania si-a tras un foc de avertisment in picior (Luni, 2 octombrie 2017, 12:20)

  alibaba: 10 AUGUST 2018 [utilizator]

  cu ajutorul politiei.

  Daca nu scoteau politia in strada, mai multi unionisti ar fi mers la vot. Ar fi avut si avantajul unor indecisi sau unionisti care au fost "razganditi" ieri de catre politia de stat. Au dat ocazia unui rezultat usor fraudabil. Au dat un argument legitim in favoarea scindarii.

  Se pare ca in toata lumea se voteaza doar politicieni nebuni.

  Pacat!
  • +5 (9 voturi)    
   Spania e stat unitar.. (Luni, 2 octombrie 2017, 14:04)

   akillies [utilizator] i-a raspuns lui alibaba: 10 AUGUST 2018

   ..nu federal. Prin urmare, cand un referendum e declarat ilegal, dar organizatorii insista sa il tina, statul Spaniol intervine, iar cetatenii statului Spaniol se supun autoritatii legii(pe care toti s-au angajat sa o respecte - inclusiv guvernul separatist catalan).

   Nu e corect sa spui ca nu trebuia sa trimita politia in strada., cand acesta este mecanismul normal de protectiae a statului in orice stat din lumea asta..
   Si daca se luau urnele de voturi, ce se intampla?!?! Ai tu vreo certitudine ca s-a respectat vreo lege electorala cu observatori externi si independenti, cnad se puteau tipari buletinele de vot acasa?!?!?

   E o puternica interventie ruseasca in Spania..
   • +1 (5 voturi)    
    Cred ca nu ai fost atent (Luni, 2 octombrie 2017, 17:55)

    alibaba: 10 AUGUST 2018 [utilizator] i-a raspuns lui akillies

    si nu ai inteles ce spuneam eu. Nu am spus ca referendumul ar fi legal. Ilegalitatea referendumului, oricum ar fi fost recunoscuta de catre toata lumea.

    Ma refer la violenta fizica, nejustificata, lovituri cu genunchii si picioarele in fata unor oameni fara aparare. Ura. Statul uraste mare parte a populatiei din zona. Se vede pe filmari.

    Atunci cand statul devine agresor asupra propriului popor, se mai poate numi democratie? Cauta etimologia! Ai mai vazut democratie dictatoriala? Sau terorista? Ieri, Spania a devenit asa ceva. O noua stea neagra pe cerul senin al Europei.

    Mai gandeste-te odata la ce am spus initial: "Spania si-a tras un foc de avertisment in picior.". Propriul picior. Ieri.
   • 0 (0 voturi)    
    Referendumul, chiar daca ... (Luni, 2 octombrie 2017, 20:56)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui akillies

    ... era organizat perfect, avea valoare fix nula, din punct de vedere juridic. In plus, sondajele aratau ca sansele sa iasa majoritate pentru independenta era foarte mici.

    Daca nu era prost, Rajoy lasa referendumul sa se desfasoare fara nici un fel de restrictie, admitea observatori internationali, se asigura ca cei anti-independenta merg la vot, avea grija sa mediatizeze cat mai puternic rezultatul, anume ca pe ansamblu Catalonia nu vrea independenta si c-a demonstrat-o printr-un vot cat se poate de corect organizat, si abia dupa aia zicea ca de fapt totul a fost o joaca de copii, pt. ca legal rezultatul n-are nici o valoare.

    Ce-a facut insa in schimb Rajoy? A trimis masiv politia, a umplut web-ul de clip-uri video in care politistii bat fara urma de provocare civili pasnici, a radicalizat toti indecisii, si asta pe termen lung, in urma violentelor, si-a produs un rezultat cu 90% voturi pro independenta. Intr-un fel, ai putea zice ca "a chemat minerii" in Catalonia. Ti se pare c-a fost o miscare desteapta?
 • +9 (11 voturi)    
  Krajina e in Croatia (Luni, 2 octombrie 2017, 12:54)

  Pop1 [utilizator]

  Republica sarba Krajina este o regiune in Croatia populata de catre sarbii care au reusit sa scape neexterminati de catre croati.
  Faceti confuzie cu Republika Srpska din Bosnia cu capitala la Banja Luka, unde sunt cei peste 35% din sarbii din Bosnia care au scapat neexterminati de musulmani.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version