Profesorul Mircea Dumitru, rector al Universitatii din Bucuresti, a fost ales in cursul acestei saptamani presedinte al International Institute of Philosophy (Institutul International de Filosofie), cu sediul la Paris. Votul de incredere al membrilor Institutului a fost acordat in cadrul Adunarii Generale, care a avut loc la Dubrovnik, in Croatia, cu ocazia sedintei anuale a institutului, informeaza un comunicat remis de Universitatea din Bucuresti.

Mircea Dumitru, rector Universitatea BucurestiFoto: Agerpres
  • Prof. Mircea Dumitru preda Filosofia analitica si Logica filosofica la Universitatea din Bucuresti.
  • Mircea Dumitru este doctor in filosofie al Tulane University (New Orleans, Louisiana) cu o teza de logica matematica despre modalitate si incompletitudine, obtinand o a doua diploma de doctor in filosofie la Universitatea din Bucuresti, cu o teza de filosofia limbajului despre neo-fregeanism si neo-russellianism in semantica atribuirii de atitudini propozitionale si a referintei directe.
  • Mircea Dumitru este autorul a peste 50 de articole in reviste de specialitate si capitole care acopera teme din logica modala, teorii despre adevar, semnificatie, rationalitate, filosofia lui L. Wittgenstein, logica contemporana, realism, esentialism, relativism. De asemenea, a tradus in limba romana lucrari de Ludwig Wittgenstein, Willard Van Orman Quine, Saul Kripke, Kit Fine, Robert Nozick, Thomas Nagel si Graeme Forbes.
  • A fost reales ca Rector al Universitatii din Bucuresti pentru mandatul 2015-2019. A fost ministru al Educatiei din iulie 2016 pana in ianuarie 2017. A fost Presedintele Societatii Europene de Filosofie Analitica (2011-2014). In 2014, prof. Mircea Dumitru a fost ales membru corespondent al Academiei Romane.

"Este onorant mandatul primit din partea colegilor de la Institutul International de Filosofie si, in acelasi timp, reprezinta o responsabilitate publica fata de ceea ce reprezinta filosofia astazi. Un filosof nu este rupt de lume, el este conectat la tot ce se intampla in jurul lui. De aceea, cred ca Institutul trebuie sa fie un mediu de dezbatere publica, in masura sa vina cu posibile solutii la problemele grave culturale, economice si politice pe care le traversam cu totii in aceasta perioada. Apoi, Institutul are datoria de a-i valorifica pe membrii comunitatii filosofice care, desi provin din medii culturale foarte diverse, impartasesc viziuni diferite, au sensibilitati si temperamente filosofice distincte, cu toate acestea, sunt animati de dorinta sincera de a dezbate in mod profund, serios si deschis, problematica culturala complexa a lumii contemporane", a declarat Mircea Dumitru.

Institutul International de Filosofie a fost infiintat in anul 1937 la Paris, in timpul Congresului Descartes, de catre Universitatea Sorbona din Paris si Universitatea Lund din Suedia. Inca de la infiintarea sa, Presedintele Republicii Franceze i-a acordat patronajul, asezandu-l astfel sub protectia autoritatilor publice.

Cultivand cultura unui dialog continuu si a unei experiente bogate prin incurajarea exprimarii tuturor opiniilor filosofice, dar si prin interzicerea abordarile partizane si dogmatice a pozitiilor politice, Institutul International de Filosofie este locul de intalnire al filosofilor din toate tarile. Reuniunea tuturor filosofilor din toate colturile lumii presupune intensificarea schimbului de idei, reflectarea critica, promovarea dezbaterii rationale in spiritul idealului tolerantei, al deschiderii reciproca a culturilor, a mentalitatilor si a traditiilor. Anual, Institutul organizeaza un Congres International care reuneste reprezentanti ai comunitatii filosofice din peste 102 tari, reprezentand peste 300 de universitati.

Institutul International de Filosofie incurajeaza atat dialogul filosofiei cu arta si literatura, stiinta si tehnologia, cat si dezvoltarea si aplicarea programelor de cercetare la nivel international. De aceea, Institutul este perceput, in prezent, ca imaginea de ansamblu a comunitatii filosofice mondiale, fiind recunoscut oficial si de UNESCO, unde cei peste o suta de membri isi aduc contributia.