Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania a tinut vineri, incepand cu ora 11.00, ceremonia nationala de decernare a Premiului cetateanului european 2017, acordat jurnalistului Cristian Pantazi (HotNews.ro) si profesorului de matematica Mihaly Bencze.

Jurnalistul Cristian Pantazi si profesorul Mihaly Bencze - premiu europeanFoto: Hotnews

In cadrul ceremoniei au luat cuvantul eurodeputatii Cristian Preda si Monica Macovei.

Premiul cetateanului European este oferit in fiecare an de catre Parlamentul European cetatenilor sau organizatiilor care promoveaza valorile europene.

Acest premiu se doreste a fi o distinctie pentru realizari exceptionale in domeniile urmatoare:

- activitati sau actiuni realizate de cetateni, grupuri, asociatii sau organizatii care au demonstrat un angajament remarcabil pentru promovarea unei mai bune intelegeri reciproce si a unei integrari mai puternice in randul cetatenilor statelor membre sau pentru facilitarea cooperarii transfrontaliere sau transnationale in cadrul Uniunii Europene; ar putea fi luate in considerare, de asemenea, activitati sau actiuni realizate de cetateni angajati in cooperarea culturala transfrontaliera sau transnationala pe termen lung, care contribuie la consolidarea spiritului european; sunt preferate proiectele legate de Anul european in curs.

- activitatile de zi cu zi prin care sunt concretizate valorile consacrate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

- Doar deputatii in Parlamentul European au dreptul sa prezinte candidaturi - cate una per deputat in fiecare an.