Foarte multe dosare-cheie ale fostei securitati sunt inca in custodia SRI si a existat un blocaj in predarea acestora la CNSAS, a declarat joi Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, potrivit Agerpres.

"Ne-am lovit de lipsa unor dosare esentiale pentru rezolvarea acestor cazuri (privind revolta de la Brasov din 1987 si Revolutia din 1989 - n.r.). Desi s-au transmis multe dosare de la SRI la CNSAS, au ramas foarte multe si mai ales dosare-cheie inca in custodia SRI, care mi se pare ca sunt detinute impotriva legii. Nu stiu din ce motiv si nu vreau sa intru in detaliile lipsei de comunicare, dar a existat un blocaj, un blocaj care sper ca a fost acum sesizat, in sfarsit, sau luat in consideratie de seful SRI. Domnul Hellvig ne-a dat asigurari ca va lua in discutie si va face cercetari serioase in privinta dosarelor pe care le-am semnalat ca lipsesc, ca nu au fost predate CNSAS", a afirmat Andrei Ursu, la dezbaterea "Procesul comunismului. Probleme si solutii", organizata de Grupul pentru Dialog Social si revista "22".

El a spus ca a primit asigurari si de la conducerea CNSAS ca va continua cu mai multa fermitate sa ceara dosarele tortionarilor.

In opinia acestuia, "CNSAS ar trebui sa primeasca toate cele 80.000 de dosare ale fostei securitati. "Aceste dosare ar trebui predate, pentru ca s-a demonstrat ca lipsesc. Zeci volume de dosare de ancheta, planul de actiuni, de sinteza care aratau actiunile securitatii intre 16 si 22 decembrie lipsesc", a mentionat Ursu.

El a sustinut ca i-a scris presedintelui Klaus Iohannis pentru a-i solicita ajutorul in medierea predarii tuturor dosarelor de la SRI la CNSAS, "inclusiv a bazelor de date cu indicativele tuturor dosarelor in custodia securitatii".

Andrei Ursu a subliniat ca este un moment important pentru rezolvarea acestor dosare, avand in vedere ca asteapta demult sa se faca dreptate pentru victimele comunismului.

"In aceste dosare s-au facut mari progrese si, cred eu, sunt aproape de finalizare. Sunt foarte multe probe, marturii, analize balistice, documente care atesta vinovatia securitatii, care a fost principalul instrument de opresiune a regimului comunist, desi s-au incercat diversiuni pentru a evita cumva vinovatia securitatii, mai ales la Revolutie si pe cazul Brasov, fie in cazuri de disidenta", a adaugat Ursu.